Organizaţia Memorial, un gardian al libertăţii în Rusia, dizolvată în instanță. Represiunea lui Putin a continuat cu două arestări

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 15:04
2008 citiri
Organizaţia Memorial, un gardian al libertăţii în Rusia, dizolvată în instanță. Represiunea lui Putin a continuat cu două arestări
Judecătoarea Alla Nazarova (centru), pronunțând sentința de dizolvare a organizației FOTO Tass

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat marţi, 28 decembrie, dizolvarea ONG-ului Memorial, cea mai importantă organizaţie pentru drepturile omului din ţară, pentru că a încălcat legea privind agenţii străini, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Cererea Procuraturii Generale de dizolvare a Societăţii Internaţionale Istorice şi Educaţionale 'Memorial' va fi satisfăcută", a anunţat judecătoarea Alla Nazarova în decizia sa, citată de TASS.

Instanţa a anunţat doar decizia, nu şi motivele acesteia.

Această hotărâre judecătorească, care nu a intrat în vigoare, va duce la lichidarea tuturor filialelor organizaţiei. Memorial va ataca decizia. „Considerăm că decizia Curţii Supreme din Rusia, care a admis cererea Procuraturii Generale de a dizolva Memorial International, este ilegală şi nefondată şi o vom ataca", a declarat avocata Maria Eismont. „Este o decizie nedreaptă care va dăuna”, a adăugat ea.

„Este un semnal negativ, care arată că societatea şi ţara noastră se îndreaptă în direcţia greşită”, a reacţionat Jan Raczynski.

Această decizie intervine la sfârşitul unui an marcat de o reprimare tot mai puternică a opozanţilor, ONG-urilor şi presei critice faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, aflat la putere de aproape 22 de ani.

Procurorul Aleksei Jafiarov a lansat marţi, în faţa Curţii, un atac direct împotriva ONG-ului, acuzându-l că „prezintă o imagine falsă a URSS ca stat terorist”, că „denigrează memoria” celui de-al Doilea Război Mondial şi că încearcă să „reabiliteze criminalii nazişti”, notează AFP.

Avocaţii ONG-ului au respins aceste acuzaţii şi au denunţat o persecuţie neîntemeiată, disproporţionată şi politică.

Un gardian al memoriei victimelor staliniste, Memorial este un spin pentru discursul oficial al regimului Putin, care depune eforturi pentru spălarea imaginii lui Stalin şi reinventării ideii de măreţie a Rusiei pe bazele celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe lângă epurările lui Stalin, Memorial recenza represiunile contemporane, inclusiv cele ale regimului Putin.

Acum aproape trei săptămâni, Vladimir Putin a criticat vehement activitatea Memorial, susţinând, fără nicio dovadă, că organizaţia apără extremişti şi terorişti.

Cu o zi înainte de pronunţarea deciziei în cazul Memorial, un tribunal din Petrozavodsk a înăsprit la 15 ani pedeapsa la închisoare pentru istoricul Iuri Dmitriev, un reprezentant de vază al acestei organizaţii. Dmitriev, specializat în represiunea stalinistă, a fost condamnat pentru pornografie infantilă, un dosar fabricat în scopuri politice, potrivit susţinătorilor săi.

În afară de dizolvarea Memorial, autorităţile aflate în slujba lui Putin au arestat marţi, 28 decembrie, doi opozanţi din tabăra lui Aleksei Navalnîi: Xenia Fadeeva şi Zahar Sarapulov. Cei doi sunt acuzaţi de extremism.

În ultimele luni, autorităţile ruse au luat măsuri drastice împotriva grupurilor afiliate lui Navalnîi, încarcerat la rândul său de la începutul acestui an după ce a fost otrăvit cu un agent neurochimic din gama de otrăvuri Noviciok.

Fundaţia lui Navalnîi a fost de asemenea dizolvată, în iunie, sub acuzaţia de „extremism”. Este o acuzaţie vagă, formulată de regulă împotriva opozanţilor lui Putin.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Rusia, #dizolvare, #organizatia memorial, #ONG, #represiune Putin mass media, #opozanti putin arestati , #Rusia