Taximetriștii din Rusia, obligați să trimită în timp real Serviciilor de Securitate datele pasagerilor. Cum justifică autoritățile proiectul de lege

Joi, 12 Mai 2022, ora 21:16
2581 citiri
Taximetriștii din Rusia, obligați să trimită în timp real Serviciilor de Securitate datele pasagerilor. Cum justifică autoritățile proiectul de lege
În prezent, FSB poate obţine aceste informaţii dacă depune o cerere oficială la companii FOTO Pixabay

Rusia vrea să oblige taxiurile să transfere în timp real datele despre pasageri serviciilor ruse de securitate (FSB), potrivit unui proiect de lege depus în camera inferioară a Parlamentului, relatează AFP.

Documentul elaborat de guvern şi publicat miercuri pe site-ul Dumei de Stat prevede că serviciile de taxi, foarte populare în Rusia şi utilizate prin intermediul aplicaţiilor mobile, vor avea obligaţia să furnizeze FSB în timp real acces la bazele lor de date privind comenzile.

”Este o măsură foarte dificilă de pus în practică. Dar asta nu înseamnă că nu este necesară”, a declarat deputatul Adalbi Şhagoşev, membru al comitetului pentru securitate şi luptă împotriva corupţiei al Dumei de Stat, pentru agenţia de ştiri Ria Novosti, subliniind că este vorba despre o chestiune de ”securitate” naţională.

Până acum, FSB putea să obţină aceste informaţii dacă depunea o cerere oficială acestor companii, care aveau termen 30 de zile pentru a răspunde, potrivit preşedintei Consiliului civil pentru dezvoltarea taxiurilor în regiunile ruse, Irina Zaripova.

”Mulţi sunt speriaţi că FSB va putea să primească oricând, în timp real, informaţii despre pasageri”, a declarat ea pentru postul de radio rus Kommersant FM la sfârşitul lui mai, atunci când ideea a fost evocată pentru prima dată de Ministerul rus al Transporturilor.

”Dar când este vorba despre securitate naţională, foarte adesea, există situaţii când s-a întâmplat ceva şi agenţii FSB au nevoie de aceste date practic într-o oră pentru a elucida o crimă sau a o împiedica”, a explicat ea, dând asigurări că ”nimeni nu va monitoriza aceste date de dimineaţă până seară”.

”Asta depăşeşte limitele. Să fii urmărit fără permisiune... eu prefer să nu mai utilizez taxiul”, a declarat pentru AFP la Moscova Iaşa Aliev, student în economie în vârstă de 24 de ani.

Kristina Koşeleva, de 23 de ani, angajată a serviciului de suport clienţi Yandex.Plus, mărturiseşte că se simte ”neconfortabil”, dar spune că, în opinia ei, ”chiar şi fără asta, ştiu deja totul”.

De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
Un român a plecat în Austria cu taxiul ca să-și sugrume rivalul în dragoste. Cursa l-a costat 900 de euro
Un român a plecat în Austria cu taxiul ca să-și sugrume rivalul în dragoste. Cursa l-a costat 900 de euro
Un cetățean român de 31 de ani a fost condamnat marți, 26 martie, la doi ani și jumătate de închisoare în Austria, după ce s-a dus în Stiria cu un taxi ca să-l bată pe noul iubit al...
#Rusia, #FSB, #date personale clienti, #taxi, #securitate nationala , #Rusia