Corupția endemică din Rusia, răspândită în industria de apărare și armată, costă viețile a mii de soldați ce luptă în Ucraina

Sambata, 14 Mai 2022, ora 03:04
16117 citiri
Corupția endemică din Rusia, răspândită în industria de apărare și armată, costă viețile a mii de soldați ce luptă în Ucraina
Soldați ruși. FOTO Captură Youtube

Corupția în rândul forțele armate ruse și în societate în general este un truism de mult recunoscut. Sectorul public rus s-a clasat în mod constant aproape de partea de jos a indicelui de percepție a corupției al Transparency.org, locul 136 din 180 de țări în 2021.

Corupția a fost percepută ca o problemă specială în cadrul armatei Rusiei și este văzută, în anumite privințe, ca parte a vieții militare. Tor Bukkvoll a scris într-un studiu din 2005 despre corupția din rândul forțele armate ruse că includea trei elemente. Primul este corupția individuală, văzută ca un mijloc esențial de a asigura un nivel minim de trai. Al doilea este corupția instituțională, înțeleasă ca „rețeaua de reguli informale, constrângeri și obiceiuri” care guvernează viața ofițerilor ruși. Al treilea este corupția la nivel politic, care include relațiile dintre guvernul rus, armată și instituțiile abilitate pentru a combate corupția.

Cazurile notabile de corupție din Rusia au atras atenția publicului de-a lungul anilor 1990: generalului rus din Kosovo demis pentru că a vândut ONU combustibilul, soldații ruși dislocați în Cecenia care și-au vândut armele luptătorilor ceceni. Cazurile de atunci au fost puse pe seama condițiilor precare în care se găseau soldații ruși, prost plătiți și circumstanțelor extreme. Problema pare să fi crescut în amploare, făcându-l pe procurorul șef militar al Rusiei, Serghei Fridinski, să susțină în 2011 că corupția a căpătat proporții „cosmice”. Fazele de început ale războiului din Ucraina arată că această stare de rău a crescut și i-a costat pe soldații ruși sănătatea – și chiar viața, scrie RUSI.org.

Chetă publică pentru materiale de primă necesitate

La doar câteva zile după ce a început invazia rusă în Ucraina, câțiva veterani militari ruși care sunt acum bloggeri proeminenți au cerut rușilor să doneze bani pentru nevoile militarilor ruși. Ei au spus că soldații au nevoie urgentă de garouri, materiale medicale și dispozitive de vedere pe timp de noapte. De atunci, trei bloggeri ruși au strâns milioane de ruble și au cumpărat și livrat mii de articole pentru militarii ruși care luptă în Ucraina.

Postările lor indică faptul că soldații ruși din prima linie se luptă pentru a obține suficiente provizii medicale, căști, radiouri, rucsacuri, plase de camuflaj, saci de dormit și chiar veste antiglonț. Această tendință este similară cu eforturile în curs de a procura echipamente pentru forțele ucrainene și poate arunca o lumină asupra altor anomalii ce afectează forțele armate ruse. Este obișnuit să vezi agenți din cadrul FSB și dib Forțele de Operațiuni Speciale purtând arme occidentale sofisticate. Dar corupția este posibil să fi dus la sifonarea fondurilor destinate achiziționării acestui tip de echipamente.

Un blogger a distribuit următoarea postare pe 4 aprilie: „Fraților, este necesar să achiziționăm lucruri foarte importante pentru a ajuta soldații noștri: 18 truse medicale moderne, lunete de pușcă, muniție, ochelari pentru vedere pe timp de noapte, drone și veste anti-glonț.

Într-o postare din 16 aprilie, unul dintre bloggeri a menționat că de la începutul războiului, voluntarii au cheltuit peste 60 de milioane de ruble (814.000 de dolari) pentru diverse provizii pentru forțele ruse. Iar acest lucru, susțin ei, nu a acoperit nici măcar 5% din cereri. Aceștia subliniază că preiau cereri doar de la unitățile care operează în prezent în prima linie și sunt acolo de ceva vreme, epuizându-și resursele. Bloggerii susțin că nu îi ajută pe cei care tocmai au sosit în zona de război din bazele lor (care au avut șansa să obțină ei înșiși kitul necesar) sau pe cei care tocmai se pregătesc să plece.

Reciclează, refolosește, repară

Vestele anti-glonț rămân un lux pentru unele forțe; China a început abia recent să le introducă pentru forțele sale terestre pe scară largă. Trupele rusești puteau fi observate în Georgia fără nicio vestă anti-glonț, în timp ce adversarii lor purtau modele occidentale moderne. Cu toate acestea, Rusia a lansat mult lăudatul program Ratnik, conceput pentru a introduce echipamente personale comune în rândul forțelor terestre ruse, inclusiv uniforme și veste anti-glonț.

O dotare de bază pentru infanterie costă 3.500 de dolari de persoană și s-a susținut că 200.000 de seturi au fost livrate până în 2017. Cu toate acestea, există dovezi că elementele vitale ale sistemului Ratnik nu au ajuns la destinația dorită. Armura Ratnik, cunoscută sub numele de 6B45, poate fi cumpărată de pe Avito (eBay-ul din Rusia) la un cost de 200-250 dolari. O vestă completă cu o cască ar putea fi cumpărată cu aproximativ 300 de dolari, iar o pereche de plăci cu 100-150 de dolari. „Toate acele plăci de „granit” care costă 10.000 de ruble perechea – au fost furate din depozite și vândute online”, a scris un blogger pe 6 aprilie.

Serviciul de Informații al armatei ucrainene a informat la mijlocul lunii aprilie că soldații ruși care soseau în Ucraina au primit veste anti-glonț cu țesătura putrezită și plăcile ruginite. Acest lucru nu este nou pentru forțele armate ruse. În 2008, a fost deschis un dosar împotriva fostului șef al departamentului de aprovizionare al Ministerului rus al Apărării, Valeri Znakurko, care a fost acuzat de fraudă și abuz de putere în ceea ce privește achiziționarea de blindaje pentru armată. Vestele fusese comandate de la o companie numită Artess și toate au fost găsite inutilizabile de către Parchetul Militar Principal. Este puțin probabil ca vestele anti-glonț să schimbe cursul unui război; cu toate acestea, crește capacitatea de supraviețuire a formațiunilor de infanterie și poate reduce dramatic numărul de victime pe care le suferă o unitate.

Această practică se extinde și la uniforme. „Recruții au primit adesea uniforme uzate, pentru că cele noi sunt vândute pe Avito. Ei primeau adesea uniforme cu 1–2 mărimi mai mari decât aveau nevoie, pentru că mărimile cele mai cerute sunt epuizate”, a spus fostul ofițer. Prezența multor uniforme noi pe Avito susține acest lucru, iar imaginile postate de bloggeri arată că aceștia au livrat cutii cu șosete, tricouri și articole termice militarilor din Ucraina. De asemenea, bloggerii strâng în mod constant bani pentru „ghete potrivite pentru băieți”.

Într-o postare din 18 aprilie, un blogger a menționat că „sunt necesare cel puțin 500 de perechi de cizme”. Acest lucru validează alte afirmații conform cărora trupele ruse nu au primit echipament pentru vreme rece, îmbrăcăminte impermeabilă sau combustibil pentru sobele lor, ceea ce a făcut ca luptele din martie să fie incomode pentru mulți. Soldații ruși au cerut și rucsacuri pentru că cele eliberate sunt incomod de purtat și nu sunt durabile. Același lucru este valabil și pentru chingile și căștile lor personale.

O armată înfometată

Un videoclip lansat de soldații ucraineni la 1 martie arată rații rusești capturate; informațiile de pe spate dezvăluie ca dată de expirare anul 2015. Această informație, combinată cu rapoartele despre soldații ruși care au rămas fără mâncare timp de trei zile, pare un indicativ al stării proaste a planificării, dar poate indica și corupție. De exemplu, un cetățean rus numit Viaceslav Zabaluev a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru neglijarea aprovizionării cu rații a trupelor ruse din republicile Donețk și Lugansk în decembrie 2021. Zabaluev deturna rațiile în cazul în care nu primea mită la timp.

El lucra pentru o companie numită Voentorg. Voentorg este un furnizor principal de servicii de catering pentru forțele armate ruse și a subcontractat o companie numită Main Line cu legături oligarhul Evgheni Ptigojin, poreclit „bucătarul lui Putin“. Prigojin finanțează și gestionează grupul de mercenari Wagner și se crede că are legături cu Agenția de Cercetare pe Internet a Rusiei, care este o fermă de troli, și este un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Aceste rapoarte combinate sugerează că corupția instituțională și politică endemică din Rusia ar fi putut duce la lipsa de provizii pentru trupele ruse. Investigațiile independente ale publicației ruse Sobesednik indică faptul că acest lucru se întâmplă și pe timp de pace.

Joburi de weekend

Alte forme de corupție în armata rusă includ utilizarea recruților pentru a efectua lucrări în construcții; exemplele variază de la casele personale ale ofițerilor ruși până la proiecte locale de construcție.

Această practică are un impact major asupra pregătirii trupelor ruse. Aceasta tinde să fie deja o situație mixtă, deoarece unii ofițeri nu sunt interesați de formarea recruților, iar fondurile și resursele sunt limitate din cauza corupției. Ofițerul a explicat: „În timpul anilor de serviciu în unitatea de ingineri, am văzut adesea câte echipamente militare împreună cu personal au fost trimise să lucreze pe șantiere civile – aceasta era o modalitate prin care comandamentul superior câștiga bani. Noii recruți lucrau gratuit, iar clientul civil plătea comandantului”.

Acest lucru reduce timpul disponibil pentru antrenament și însemnă că soldații ar ajunge în poligon doar o dată sau de două ori pe an, a adăugat el. Această situație nu este considerată a fi omniprezentă; trupele aeropurtate par a fi bine antrenate, ceea ce se reflectă în utilizarea lor frecventă. Poate că același lucru este valabil și pentru artilerie, pe care se bazează majoritatea forțelor armate pentru a produce efecte letale.

Îngrijirea răniților, la pământ

Mai mulți militari din Rosgvardia (Garda Națională) au spus că nu li s-au furnizat truse medicale. De asemenea, unitățile armatei primesc doar truse medicale personale cu echipament ca în anii 1960. Oficial, soldații au dreptul la un singur garou de cauciuc, un bandaj, câteva tablete purificatoare și un analgezic.

Toate consumabilele suplimentare, inclusiv garourile moderne CAT, bandaje homeostatice, tratamente pentru arsuri sunt cumpărate fie de militari înșiși, fie de voluntari. Unii dintre bloggerii menționați mai sus au postat despre livrările de mii de garouri și bandaje moderne către trupele desfășurate în prima linie. Cu medicamente și echipamente medicale au ajutat și serviciile medicale ruse de pe front.

Aceste rapoarte se bat cap în cap cu afirmațiile făcute în presa rusă, că instituțiile medicale militare din Rusia sunt unele dintre cele mai bune din lume și capabile să gestioneze până la 1.500 de victime pe zi în caz de criză. Informații din Belarus vorbesc despre spitale pline de soldați ruși, indicând faptul că îngrijirea medicală în prima linie și în spatele pozițiilor rusești lipsește pe alocuri.

Fără mijloace de comunitare

Problemele de comunicare ale Rusiei au fost evidente în anumite locuri de-a lungul războiului. Și acesta poate fi un rezultat parțial al corupției, deoarece bloggerii ruși strâng în mod constant bani pentru a cumpăra walkie-talkie, aparate de radio și surse de alimentare pentru trupele ruse. Seturile de radio la care se face referire sunt de obicei mărci chineze, cum ar fi Baofeng UV-82. Alte articole mai scumpe se găsesc pe listele bloggerilor, cum ar fi dronele quadcopter. Se presupune că armata rusă este bine dotată cu drone tactice, dar militarii – în special cei din unitățile de recunoaștere și aeropurtate – susțin că mini-dronele sunt esențiale pentru supraviețuirea unităților din prima linie. Unii bloggeri au cheltuit deja milioane de ruble cumpărând drone pentru armata rusă, cum ar fi Mavic Mini 2.

Corupția în rândul forțele armate ruse se manifestă de sus în jos, ceea ce duce la lipsuri de competențe și echipamente și, în cele din urmă, la o performanță redusă în luptă.

Pe 26 aprilie, un celebru blogger rus, veteran al forțelor aeriene și fost pilot de luptă a început să strângă bani pentru a „echipa corect” piloții cu truse de supraviețuire. Trusele de care dispun piloții ruși sunt considerate a fi foarte depășite. Piloții cumpără deja majoritatea materialelor medicale și a unităților GPS.

„Acum există o problemă arzătoare cu comunicarea. Comunicarea prin telefon mobil în Ucraina nu este disponibilă pentru piloții noștri de luptă. Telefoanele mobile sunt monitorizate non-stop, semnalul lor este blocat, iar inamicii se deplasează imediat în locul din care a fost trimis semnalul. Radioul de comunicații de urgență, care este inclus în kiturile de supraviețuire a pilotului, este jalnic. Folosind-l, puteți contacta pe cineva pe o singură frecvență, care este binecunoscută tuturor. Și chiar și atunci, poți ajunge la oricine doar din întâmplare. Prin urmare, radiourile portabile cu raza de acțiune de aviație sunt foarte necesare. Un astfel de radio costă aproximativ 40.000 de ruble. Dar tot pot fi cumpărate“, a scris fostul pilot de vânătoare într-un mesaj adresat urmăritorilor săi.

Unitățile de aviație militară – în special piloții de aviație din prima linie și piloții de luptă – sunt considerate printre elita oricărei armate din lume. „Un pilot de aviație de primă clasă se formează în medie în 7-8 ani, iar costul pregătirii sale este de aproximativ 3,4 milioane de dolari. Pregătirea unui pilot lunetist durează 10-12 ani și costă 7,82 milioane de dolari”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Ruse, Aleksander Zelin, în 2019.

Dacă până și piloții de vânătoare se confruntă cu probleme și solicită sprijinul populației pentru a cumpăra echipamentul de care au nevoie, acesta ar putea fi un indiciu a ceea ce se întâmplă în alte ramuri, mai puțin de elită și mai puțin prioritare ale armatei ruse.

Corupția rămâne o problemă pentru forțele armate ruse. Are loc de sus în jos, ceea ce duce la o lipsă de abilități și echipamente și, în cele din urmă, la o performanță redusă în luptă. Cu toate acestea, este important de reținut că această situație poate să nu fie universală. Există dovezi că unele unități rusești sunt mai bine motivate și echipate decât altele, ceea ce indică faptul că corupția nu a împiedicat acele unități să primească echipamentul necesar pentru îndeplinirea sarcinilor lor.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Iulia Seniuk, alias Josephine Jackson, este o actriță de filme pentru adulți ucraineană care a adunat peste 200 de milioane de vizualizări pe platformele dedicate. Ea a devenit ambasadoare...
#Rusia, #coruptie, #armata, #razboi, #Ucraina, #morti, #soldati , #Rusia