Operațiunea Valkiria, varianta rusă. Câțiva ofițeri ruși ar fi încercat să-l îndepărteze pe Putin de la putere

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 16:42
8088 citiri
Operațiunea Valkiria, varianta rusă. Câțiva ofițeri ruși ar fi încercat să-l îndepărteze pe Putin de la putere
Aleksei Maslov, fostul șef al forțelor terestre ruse FOTO / Twitter

La doar câteva zile după ce l-a vizitat pe președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko, la Minsk, Vladimir Putin și-a anulat în ultimul moment o vizită la Nijni Tagil, unde se află uzina de tancuri Uralvagonzavod.

Vizita era prevăzută în data de 24 decembrie, cu o zi înainte de moartea generalului Aleksei Maslov, un reprezentant special de renume al fabricii. Vizita fusese pregătită cu atenție: zăpada a fost curățată de pe străzi, pentru prima dată în această iarnă, traficul în oraș a fost restricționat, iar limuzina liderului de la Kremlin era deja pre-poziţionată.

Apoi, înainte ca zvonurile de sănătate sau alte explicații inventate despre anularea vizitei lui Putin să aibă loc, într-un ecou ciudat, vechi de 79 de ani, al consecințelor „operațiunii Valkiria ” și al tentativei de asasinat asupra lui Adolf Hitler, a venit informația despre moartea generalului Aleksei Maslov. Acesta a murit „în mod neașteptat” în urma unui atac de cord pe 25 decembrie. Coincidență sau o repetare a unor elemente ale înaltului comandament al Germaniei pentru a-l elimina pe Hitler? se întreabă Jonathan Sweet și Mark Toth în revista americană „The Hill”.

În postura de manager al departamentului exporturi nu fusese invitat să-l întâmpine pe Putin și nici să participe la ședința președintelui cu conducerea fabricii.

Cariera lui activă a generalului Aleksei Maslov se încheiase în 2011, iar înainte de retragere servise ca reprezentant al Rusiei la NATO, fiind adjunctul lui Dmitri Rogozin, un mare susținător al președintelui.

În 2011 a primit o funcție la Uralvagonzavod, fiind specialist în tancuri, ca o recunoaștere a meritelor sale. Dar atunci nimeni nu se gândea la război. Situația s-a deteriorat rapid după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022. O atmosferă de neîncredere s-a așternut printre oficialii din armată și administrație.

Fiecare îl suspecta pe celălalt de trădare sau îl invidia pentru că ajunsese în grațiile lui Putin. Aleksei Maslov moare pe 25 decembrie, fiind internat în spitalul militar din localitate, în 24 decembrie, la o zi după ce liderul de la Kremlin și-a anulat vizita de la fabrica de tancuri.

Generalul nu era cunoscut ca având o afecțiune cronică, sănătatea lui fiind într-o stare bună, au anunțat mai multe publicații, citând surse locale.

Moartea generalului Maslov a survenit la câteva zile după ce un oficial al marinei militare responsabil cu construcția de submarine a suferit, de asemenea, o „moarte subită”.

Aleksander Buzakov, în vârstă de 65 de ani, a decedat la o zi după ce a prezidat ceremonia de lansare la apă a unui nou submarin de la Șantierele Navale ale Amiralității din Sankt Petersburg. Compania sa a descris moartea sa ca fiind „bruscă, intempestivă și tragică”, dar nu a oferit detalii despre cauza morții. O altă moarte suspectă în decembrie este cea a lui Vladimir Nesterov, în vârstă de 74 de ani. Supranumit „omul rachetă”, decedat pe 30 decembrie în condiţii misterioase.

Potrivit sursei citate, Vladimir Nesterov era unul din cei mai buni ingineri ruşi şi a conceput rachetele ruseşti Angara, pe care Kremlinul intenţiona să le utilizeze pentru plecări în spaţiu. Datorită contribuţiei lui, este în curs de dezvoltare prima misiune rusească pe Lună.

Dar, potrivit ziarului britanic The Sun, el ar fi fost de asemenea acuzat de deturnare de fonduri: el ar fi luat ilegal peste 65 de milioane de euro. O anchetă penală a început în 2014 împotriva lui Vladimir Nesterov. El era de atunci în arest la domiciliu.

Maslov (și complicii necunoscuți) aproape că reușisese la Nijni Tagil. Aleksei Maslov a fost, printre altele, comandantul Forțelor Terestre din Rusia, în perioada 2004-2008, fiind transferat la NATO, unde a lucrat o perioadă de trei ani. Generalul avea mijloacele și cunoștințele necesare pentru a organiza o lovitură de stat și avea contacte în Occident care s-ar fi putut dovedi utile pentru a ajuta la negocierea încheierii imediate a războiului din Ucraina.

Mark Hertling, general-locotenent în retragere și fost comandant al armatei Statelor Unite în Europa, a spus după moartea lui Maslov că era „un ofițer solid, care a încercat să profesionalizeze armata rusă. Din păcate, el a activat în armată la începutul abordărilor „radicale” ale lui Putin.

Pe plan intern, probabil că Maslov avea în continuare trecere în rândul militarilor, mulți dintre ei de grad înalt și la comanda unor formațiuni de trupe sau ofițeri de stat major. În calitate de reprezentant al armatei ruse la NATO, el ar fi avut și contacte în Occident pe care le-a menținut, inclusiv, posibil, cu diverse servicii de informații străine care i-ar fi sugerat să îl detroneze pe Putin și, în schimb, ar fi fost recunoscut imediat ca noul lider de facto al Rusiei, scrie The Hill.

Combinația aceasta s-ar fi putut dovedi prea mult pentru Serviciile Federale de Securitate ale Federației Ruse (FSB). A fost alertat FSB de o amenințare, considerând călătoria lui Putin prea riscantă?

Indiferent, dacă valkirii vor veni în sfârșit la Putin, pe lista celor care l-ar putea înlocui s-ar putea să nu fie nimeni la fel de tolerant ca Maslov, notează autorii.

Eşecul operaţiunii Valkiria în cazul Hitler

La 20 iulie 1944, Adolf Hitler, conducătorul Germaniei naziste, a fost ţinta unui atentat de asasinat. Tentativa a avut loc la postul său de comandă şi refugiu, „Bârlogul Lupului”, şi a fost condus de câţiva ofiţeri germani de rang înalt care erau convinşi că regimul lui Hitler ducea la distrugerea Germaniei. Numele de cod „Valkiria” urma să fie folosit pentru a semnala începutul unei lovituri de stat ce trebuia să succeadă asasinatul. Conducătorul operațiunii a fost colonelul Claus von Stauffenberg, care făcea parte din Statul Major al Armatei de Rezervă, funcție care îi permitea să aibă acces la sala de raport a lui Hitler.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Rusia, #complot, #lovitura de stat, #operatiunea valkiria, #Vladimir Putin , #Rusia