Averea patriarhului Kiril, „băiatul de altar al lui Putin“ și „mitropolitul tabacului“

Joi, 05 Mai 2022, ora 14:11
10297 citiri
Averea patriarhului Kiril, „băiatul de altar al lui Putin“ și „mitropolitul tabacului“
Patriarhul Kiril și președintele rus Vladimir Putin/ FOTO. Captură Youtube

Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusie, în vârstă de 75 de ani, care a fost pus pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană din cauza susținerii deșănțate a războiului din Ucraina, este un susținător fervent al președintelui Vladimir Putin.

Un pilon cheie al aparatului de guvernământ al lui Putin, Kiril, a susținut valorile religioase conservatoare și tendințele autoritare ale Kremlinului, denunțând protestele opoziției.

În ultimele săptămâni, el a susținut campania militară a Rusiei în Ucraina, cerând susținătorilor să se unească pentru a lupta împotriva „dușmanilor externi și interni” ai Moscovei.

În februarie a vorbit despre o luptă împotriva „forțelor răului” care se opun „unității” istorice dintre Rusia și Ucraina.

Comentariile sale au atras o mustrare din partea Papei Francisc, care i-a spus lui Kirill într-o întâlnire video din martie că liderii religioși „nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limbajul lui Isus”.

Papa l-a criticat pe Kiril și pentru că a susținut invadarea Ucrainei. „Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a declarat Papa, potrivit CNN. „În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”.

„L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a spus Papa. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului”.

Suveranul Pontif i-a spus Patriarhului Kiril al Moscovei că „nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”.

Papa Francisc a spus că discuția telefonică cu Kiril a avut loc pe 16 martie și că atât el, cât și Patriarhul au convenit să amâne o întâlnire planificată pe 14 iunie la Ierusalim.

Întrebat dacă ar putea fi patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, omul care îl poate convinge pe liderul de la Kremlin să deschidă ușa dialogului, suveranul pontif a negat.

Miercuri, 4 mai, Comisia Europeană a propus înscrierea lui Kiril pe o nouă listă de 58 de persoane sancționate din cauza acțiunii militare a Rusiei în Ucraina, potrivit unui document văzut de AFP.

Sprijinul lui Kiril pentru Putin a fost neclintit, de când a urcat a ajuns șeful celei mai mari biserici ortodoxe din lume, în 2009.

Kiril: domnia lui Putin „miracolul lui Dumnezeu֧“

În 2012, Kiril a descris domnia lui Putin drept un „miracol al lui Dumnezeu” care a pus capăt tulburărilor economice din anii 1990 după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Renumit prezentator TV

„Tu, Vladimir Vladimirovici, ai jucat personal un rol important în corectarea acestei întorsături strâmbe a istoriei noastre”, a spus Kiril folosind patronimul președintelui.

Kirill, împreună cu Putin și alte câteva figuri importante din elita conducătoare, provin din fosta capitală imperială a Rusiei, Sankt Petersburg.

Ascensiune rapidă în ierarhia BOR

Spre deosebire de bunicul său, un preot exilat timp de trei decenii în lagărele de muncă staliniste, Kiril, născut în 1946, a urcat rapid în rândurile bisericii, devenind șeful relațiilor externe și, în cele din urmă, câștigând propria emisiune de televiziune axată pe idei religioase.

Programul îl făcuse deja pe Kiril un nume cunoscut când a preluat funcția de patriarh, rol din care supraveghează viața religioasă a peste 150 milioane de adepți.

La televiziune, el propusese un plan ambițios de revizuire a imaginii Bisericii, care a stagnat în timpul ateismului mandatat de stat al Uniunii Sovietice, și de extindere a prezenței acesteia în instituțiile statului, precum școlile și armată. În calitate de patriarh, el a făcut ca această viziune să devină realitate.

Kiril a cimentat valorile ortodoxe în viața de zi cu zi, culminând cu o referire la Dumnezeu în noua Constituție adoptată în 2020, când au fost adoptate un set de legi care îi permit lui Putin să rămână la putere până în 2036.

El a fost o voce principală în sprijinul conservatorismului în creștere al Rusiei, denunțând ideea căsătoriei între persoane de același sex și declarând homosexualitatea un păcat.

Biserica sub Kiril a salutat, de asemenea, mișcările împotriva minorităților religioase din Rusia. Când parlamentarii au interzis Martorii lui Iehova în 2017, un purtător de cuvânt al Bisericii a descris grupul drept o „sectă totalitară” care dorea „să distrugă psihicul oamenilor, să distrugă familiile”.

Catedrala lui Kiril, Hristos Mântuitorul, decorată cu iconografie ornamentată și acoperită de cupole masive aurite, a fost construită chiar lângă zidurile roșii impunătoare ale Kremlinului, formând o axă a bisericii și a puterii de stat în centrul Moscovei.

De aici, el ține slujbe fastuoase la care participă Putin și elita politică a Rusiei.

Acuzat de legături cu KGB

Despre patriarhul Kirill s-a spus că a avut legături cu temutul serviciu secret sovietic (KGB), unde a lucrat și Putin și că duce un stil de viață mai mult decât luxos.

Cum a făcut avere

În 2020, revista Forbes publicase un raport în care se spunea că averea lui Kiril ar fi în jur de 4 miliarde de dolari. Publicația rusă Novaia Gazeta (ziar actualmente închis) vorbește în schimb de un total care ajunge la aproape 8 miliarde de dolari, bani acumulați grație scutirilor de taxe din partea statului rus, scutiri aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica.

În Rusia, biserica ortodoxă are un statut cu totul privilegiat, deasupra celorlalte culte recunoscute oficial, care sunt islamul (în special în Tatarstan și Cecenia, sau, mai precis, în întreg Caucazul de Nord), catolicismul, budismul și religia mozaică (iudaismul). După ce și-a recuperat, din 1991 încoace, mare parte din vechile proprietăți, de cele mai multe ori cu complicitatea sau acordul tacit al autorităților locale, Biserica Ortodoxă Rusă și-a creat și propriul său sistem bancar.

O evaluare completă a finanțelor patriarhiei ruse a fost oferită în 2020, din punctul de vedere al clerului, de către Serghei Ceapnin, fostul redactor șef al revistei patriarhiei. Veniturile Bisericii Ortodoxe Ruse provin majoritar din activități comerciale (55%), în mare parte cu tutun, iar restul din ceea ce este numit vag „donații”.

Patriarhia Moscovei posedă și o fabrică, Sofrino, care produce icoanele și lumânările folosite obligatoriu în întreaga Federație, însă patriarhia mai posedă și hoteluri în Moscova, precum și compania care importă automobile BMW.

Avion, iaht, vilă în Elveția

Partiarhul Kiril al Rusiei ar putea fi co-proprietarul unui avion de 43 de milioane de dolari, potrivit unei investigaţii a presei ruse.

Informaţia privind legătura dintre Patriarhul Kiril al Rusiei şi o companie ce deţine un avion evaluat la 43 de milioane de dolari a apărut în urma dezvăluirilor lui Aleksei Navalnîi privind adevăratele imperii financiare şi imobiliare pe care le-ar deţine unii dintre liderii de la Kremlin.

În acte, avionul model Gulfstream G450 este deținut de o companie offshore cu sediul în San Marino. Dar, potrivit thebell.io, aeronava a fost folosită în repetate rânduri de Patriarhul Kiril. Este posibil, conform investigațiilor jurnaliștilor ruși, ca întâistătătorul Bisericii Ruse să fie co-proprietar al avionului, împreună cu soția premierului, Svetlana Medvedeva.

Nu doar Patriarhul de la Moscova, ci și diverși oficiali ruși ar fi folosit de-a lungul timpul această aeronavă privată, folosită mai ales pentru pelerinaje și cumpărată, se pare, din fonduri deturnate de conducerea băncii VTB. Ancheta lui Navalnîi, îl acuză în mod direct pe directorul acestei instituții, Andrei Kostin, că a deturnat miliarde de ruble.

Nici Kremlinul, nici Biserica Ortodoxă Rusă nu au comentat acuzațiile. Conform Moscow Times, Patriarhul ar mai deține un iaht, proprietăți imobiliare de lux în centrul Moscovei, dar și un ceas de 30.000 de dolari, cu care a apărut într-o imagine oficială ce a fost apoi modificată în Photoshop.

Liderul spiritual a 150 milioane de pravoslavnici e poreclit «mitropolitul tabacului» și posedă o vilă în Elveția, unde a fost reprezentantul Rusiei în Consiliul Mondial Ecumenic al Bisericilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Rusia îl condamnă la 7 ani de închisoare pe un om de știință care a lucrat în domeniul tehnologiei hipersonice. Ce acuzații i se aduc FOTO
Un om de ştiinţă rus, Aleksandr Kuranov care a lucrat la tehnologii hipersonice a fost condamnat joi, 18 aprilie, la 7 ani de închisoare pentru trădare, după ce a fost acuzat că a transmis...
#Rusia, #avere, #patriartul kirill, #biserica ortodoxa rusa, #Vladimir Putin , #Rusia