Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova

Marti, 26 Martie 2024, ora 23:47
4980 citiri
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev/ FOTO: quora.com

Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova, în ciuda faptului că atacul a fost revendicat de gruparea ISIS-K. „Sigur că Ucraina a fost”, a răspuns Patrușev întrebării unui jurnalist. Oficialul rus fusese întrebat dacă gruparea Stat Islamic a fost în spatele tragediei.

ISIS, care a revendicat de două ori atentatul din Moscova, a reacționat, luni, cerându-i lui Putin să „înceteze să mai tortureze prizonierii islamici“ și a avertizat că imaginile și videoclipurile cu torturile nu au făcut decât să sporească „pofta de sânge a mii de frați ai lor“, informează Daily Mail.

Luni, Putin a declarat că islamiștii radicali au fost cei care au comis atacul, dar a precizat că Rusia încă vrea să înțeleagă cine l-a comandat și a spus că există multe întrebări la care Ucraina trebuie să răspundă. Ucraina neagă orice implicare.

Când a fost întrebat, luni, dacă atacul a reprezentat un eșec al serviciilor de informații, Kremlinul a spus că impasul dintre Rusia și Occident înseamnă că schimbul de informații nu se mai face așa cum se întâmpla înainte.

SUA avertizaseră Moscova cu câteva săptămâni înainte despre pericolul unor atacuri teroriste în locuri agglomerate.

Rusia cere cu jumătate de gură ajutorul SUA

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat, marți, că SUA și Rusia „pot învinge terorismul doar împreună“, dar că Washingtonul a oprit cooperarea în această privință.

„Nu vom alerga după ei. Vom lucra noi înșine și vom distruge rădăcinile terorismului, care, din păcate, încă există în Federația Rusă“, a declarat el după atacul terorist de la o sală de concerte din apropierea Moscovei.

Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea de a rezolva problema terorismului prin eforturi comune.

„În situația actuală, vom colabora cu țările noastre prietene - este vorba de mai mult de jumătate din lume -, inclusiv cu prietenii noștri din Comunitatea Statelor Independente, precum și cu Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS“, a subliniat Antonov. Potrivit acestuia, Rusia a spus în repetate rânduri că Washingtonul „nu se poate descurca singur“. Oficialii și analiștii ucrainei se tem că o apropiere între RUsia și SUA ar afecta sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva armatei lui Putin.

Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Rusia, #atac, #sala concerte, #Moscova, #Ucraina, #ajutor, #SUA , #Rusia