Kremlin Leaks: Dosare secrete surse de la Kremlin dezvălui modul în care Putin i-a manipulat pe ruși pentru a-și asigura realegerea

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 04:48
2735 citiri
Kremlin Leaks: Dosare secrete surse de la Kremlin dezvălui modul în care Putin i-a manipulat pe ruși pentru a-și asigura realegerea
Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat prezidențial/ FOTO: bloomberg.com/

Publicația Delfi din Estonia a obținut o mulțime de documente – cel mai recent datează din decembrie anul trecut – scurse de la administrația prezidențială a lui Putin, care descriu în detaliu modul în care Kremlinul lucrează pentru a asigura victoria lui Putin în alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 17 martie.

Aceste documente au fost partajate pentru investigare comună cu VSquare și Frontstory.pl (Polonia), Expressen (Suedia), Meduza și iStories (publicații independente ruse), Paper Trail Media, Der Spiegel și ZDF (Germania), Der Standard (Austria) și Publicaţii Tamedia (Elveţia).

Documentele scurse prezintă o imagine detaliată a modului în care Kremlinul organizează un spectacol de mișcări civice de mai multe miliarde de ruble în fața publicului, creează „lideri de opinie controlați de guvern”, construiește o rețea de propagandă care încearcă să influențeze fiecare rus și în esență, își spionează propriii cetățeni online folosind sisteme IT sofisticate.

În documentele scurse de la Kremlin, aceste activități sunt numite literal „război informațional”, chiar dacă este purtat împotriva propriei societăți.

Bugetul total planificat pentru cele trei categorii principale – alegerile prezidențiale, războiul informațional și zonele ocupate din Ucraina – ajunge la 1,1 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a acesteia, de până la 631 de milioane de euro, a fost alocată pentru războiul informațional, potrivit documentelor . În același timp, Kremlinul acordă o atenție deosebită pentru ceea ce numește noi teritorii, adică zonele ocupate din Ucraina, unde a băgat miliarde de ruble pentru a asigura loialitatea populației locale.

Propagandiștii, bine plătiți

Autorii investigației fac referire și la un document care îl vizează „pe unul dintre cei mai faimoși propagandiști”, Vladimir Soloviov. Conform scurgerii, Soloviov ar fi primit 1,5 miliarde de ruble din bugetul de stat rus în 2023, sau aproximativ 15 milioane de euro, după cum reiese și din bugetul public al Rusiei. Pentru anul acesta, conform aceluiași document, lui Soloviov i s-ar fi alocat de două ori mai mult – 30 de milioane de euro, cu nota de subsol: „Așteptăm o întâlnire între Soloviov și președinte”.

„Nu știm cum a decurs întâlnirea, dar, conform bugetului public al Rusiei pentru 2024, compania lui Soloviov a primit totuși 15 milioane de euro. Nici Soloviov, nici Kremlinul nu au răspuns la solicitările noastre de comentarii”, scrie portalul Vsquare.org.

Un alt exemplu este al Comisarei pentru Drepturile Copilului în biroul președintelui rus, Maria Lvova-Belova, care a fost data în urmărire de Curtea Penală Internațională și sancționată de UE pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Ea ar urma să primească 420.000 de euro în acest an, conform documentelor scurse. În coloana de comentarii se precizează că banii vor fi acordați în mod specific „pentru evacuarea copiilor din Zona specială de ocupație militară”.

Investigația mai arată că pentru a promova societatea civilă, administrația lui Putin a creat o rețea extinsă de organizații nonprofit – ANO (organizație non-profit autonomă). Acestea sunt organizații a căror activitate este complet controlată de Kremlin și în care sunt injectate sute de milioane de euro în fiecare an pentru a desfășura propagandă de stat și a asigura „mentalitatea adecvată a societății”.

Conform unui memorandum pregătit de echipa fostului premier rus Serghei Kirienko în octombrie 2023, 15 astfel de organizații cu un total de 4.357 de angajați și un buget total de 59 de miliarde de ruble, sau aproape 600 de milioane de euro, acționează ca instrumente ale Kremlinului.

Filme și emisiuni TV pentru a stimula sprijinul pentru Putin

Unul dintre documentele incluse în scurgerea de informații a fost o prezentare lungă care susține că o varietate de filme și emisiuni TV populare au fost realizate cu scopul de a stimula sprijinul pentru Putin în perioada premergătoare realegerii sale în martie 2024.

Cu toate acestea, potrivit mai multor directori din industria media rusă, creatorii multora dintre aceste proiecte nu aveau nicio idee că ar fi trebuit să realizeze conținut pro-Putin. Publicația Meduza explică cum s-ar fi putut întâmpla așa ceva.

În primăvara anului 2023, administrația prezidențială rusă a organizat o reuniune pentru a discuta despre viitoarea realegere a lui Vladimir Putin, care era la exact un an distanță la acel moment. Potrivit unei persoane care a participat la reuniune, printre participanți s-au numărat membri ai administrației, oficiali federali și strategi politici.

Participanților le-a fost prezentată o lungă prezentare intitulată „Conținut creativ pentru alegeri”.

Prezentarea a fost susținută de Serghei Novikov, care conduce Direcția prezidențială pentru proiecte sociale a Rusiei. După cum au relatat anterior Meduza și iStories, această agenție este acum responsabilă pentru luarea deciziilor majore privind politica culturală a Rusiei; de exemplu, ce muzicieni au voie să cânte în Rusia și care sunt cei cărora li se interzice neoficial să țină concerte.

Coautorul lui Novikov la prezentare a fost Aleksei Goreslavski, șeful Institutului de Dezvoltare a Internetului (IDI) de la Kremlin. De la începutul războiului din Ucraina, guvernul rus a alocat sume enorme de bani către IDI pentru a fi cheltuiți pe filme, emisiuni TV și alte mijloace de comunicare, dintre care o mare parte sunt vădit propagandistice.

Potrivit documentelor din cadrul prezentării, administrația Putin și IDI au pregătit zeci de „proiecte creative” menite să stimuleze popularitatea lui Putin în perspectiva realegerii sale din 2024. Subordonații lui Novikov au fost responsabili de promovarea acestor proiecte cu ajutorul bloggerilor și al mass-media, în timp ce agenția lui Goreslavski s-a ocupat de marketingul tradițional. Dialog, o „organizație autonomă nonprofit” pro-Kremlin care a jucat un rol-cheie în răspândirea dezinformării despre război în rândul societății ruse, a fost însărcinată cu „distribuirea conținutului în regiunile Rusiei”.

Lista de prezentare a filmelor și emisiunilor TV care urmează să fie „distribuite” și „promovate” de dragul ratingului de aprobare a lui Putin include proiecte finanțate chiar de IDI, precum și conținut finanțat de Ministerul Culturii din Rusia și chiar unele sponsorizate de investitori privați. Multe dintre emisiuni și filme sunt greu de interpretat ca fiind în mod evident aliniate la agenda Kremlinului.

Cel mai notabil element de pe lista de media așa-zise pro-Putin este serialul din 2023 „Cuvântul băiatului”, o dramă violentă despre viața unor tineri membri ai unei bande din Kazan în anii 1980 (și cel mai popular serial de televiziune din Rusia în ultimii ani). Din prezentarea lui Novikov și Goreslavski, aflăm că serialul a fost creat cu scopul de a „sensibiliza publicul privind schimbările pozitive din viața oamenilor din Rusia [începând cu anii 1980], realizările istorice și moderne ale concetățenilor, precum și față de eroii vremurilor noastre”. („Cuvântul băiatului” a fost finanțat în parte de IDI).

Printre filmele care apar pe listă se numără „Profetul”, un film muzical despre viața lui Aleksandr Pușkin; filmul de comedie „Serf 2”; drama de patinaj artistic „Ice 3”; și filmul fantasy pentru copii „Dorința peștelui-zână”. Aceste filme au obținut în total 10 miliarde de ruble (108,3 milioane de dolari) la box office – și, potrivit lui Novikov și Goreslavski, au ajutat, de asemenea, la „protejarea intereselor naționale [ale Rusiei] și a valorilor tradiționale”.

Alte elemente de pe listă au o relevanță mai evidentă pentru interesele Kremlinului. Este ușor de înțeles, de exemplu, cum serialul TV „RDG”, care prezintă un agent al serviciilor secrete sovietice în Germania de Est, îndeplinește obiectivul declarat al propagandiștilor de a „transmite o imagine pozitivă a unui ofițer al serviciilor de securitate”. Unele dintre proiecte se ocupă chiar direct de invazia la scară largă din Ucraina, cum ar fi serialul „Părinții din Donbas”, care este prezentat ca un „documentar în mai multe părți despre oamenii și evenimentele care au loc la granițele sudice ale Rusiei în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporijjia, Herson și Rostov”.

În multe cazuri, potrivit unor surse din industrie care au vorbit cu Meduza, creatorii filmelor și emisiunilor TV menționate în prezentarea lui Novikov și Goreslavski nu aveau nicio idee că conținutul pe care îl creau era menit să-l ajute pe Putin.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Nikolai Patrușev este al doilea cel mai puternic om de la Moscova, fiind practic mâna dreaptă a lui Putin. În prezent, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev este un fost coleg...
#Rusia, #alegeri prezidentiale, #propagnada, #realegere, #Vladimir Putin , #Rusia