Moscova acuză Ucraina că ar pregăti provocări cu "bombe murdare" în vecinătatea Transnistriei

Miercuri, 01 Martie 2023, ora 14:00
3411 citiri
Moscova acuză Ucraina că ar pregăti provocări cu "bombe murdare" în vecinătatea Transnistriei
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus/ FOTO: mid.ru

Rusia acuză Ucraina că ar transporta, prin portul de la Odesa, substanțe radioactive, care ar putea fi folosite pentru fabricarea unei bombe murdare. De asemenea, Kievul ar urma să acuze trupele ruse că au bombardat depozite de păstrare a deșeurilor radioactive. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care și-a exprimat îngrijorarea că aceste provocări se pregătesc în imediata apropiere a regiunii transnistrene, scrie MK.RU.

După cum a remarcat Zaharova, faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia Kievul ar intensifica în mod deliberat tensiunea, nu poate decât să provoace îngrijorare. Ea a amintit că porturile ucrainene menționate sunt implicate în „acordul cu cereale”, întrebându-se dacă aceste porturi și coridorul umanitar în ansamblu sunt folosite în alte scopuri.

În plus, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a subliniat absența comentariilor din partea Kievului pe marginea acestui subiect. Potrivit ei, Zelenski ar fi gata să folosească orice pretext pentru a escalada conflictul și nu îi pasă că o astfel de „aventură” poate duce la urmări catastrofale.

Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că și-ar fi intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene. Instituția declara că în apropierea graniței comune a Ucrainei și regiunii transnistrene se constată acumulare de personal și echipament militar al unităților ucrainene.

Dezinformările lansate de Kremlin privind un atac al Ucrainei în regiunea transnistreană se înscriu în planul Moscovei de destabilizare a R. Moldova, despre care au atenționat anterior președinții Maia Sandu și Volodimir Zelenski.

Comentatorul politic Ion Tăbârță a explicat în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău că astfel, Kremlinul încearcă să-și camufleze propriile intenții de a influența situația de la Chișinău:

„Autoritățile ucrainene au dezmințit faptul că armata ucraineană ar intenționa să întreprindă acțiuni în Rep. Moldova și chiar a precizat că orice acțiuni ale Ucrainei în Rep. Moldova sau în regiunea transnistreană vor avea loc doar cu consimțământul Republicii Moldova. Ucraina, fără vreo solicitare din partea Rep. Moldova, nu se va implica nici într-un eveniment în interiorul statului nostru, chiar dacă aici vor avea loc și anumite acțiuni de destabilizare.

Anunțurile repetate ale Federației Ruse s-au referit mai degrabă la replica informațională pentru a-și camufla propriile intenții de a influența deciziile politicii de la Chișinău”, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

Potrivit reprezentantului Serviciului de Frontieră de Stat Andrei Demcenko, din februarie 2022 se lucrează în apropierea graniței din regiunea Transnistreană.

În cursul anului, Ucraina și-a consolidat pozițiile la granița din apropierea nerecunoscutei Transnistrii, în special, a desfășurat lucrări de fortificare, pe care le continuă și în prezent, a anunțat marți reprezentantul Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei Andri Demcenko.

Potrivit acestuia, lucrările în apropierea graniței din regiunea transnistreană sunt în desfășurare din februarie anul trecut. „Forțele de apărare, inclusiv unități ale Serviciului de Frontieră de Stat, au întărit această direcție. Și aceste activități sunt încă în desfășurare, inclusiv nu doar consolidarea pe unități, ci și realizarea tuturor lucrărilor inginerești de fortificare necesare pentru ca forțele de apărare să poată desfășura toate activitățile necesare rămânând în această direcție”, a spus el la postul Rada TV.

Potrivit lui Demcenko, provocări în acest domeniu pot apărea oricând. El a mai amintit că, prin decizie a guvernului ucrainean, toate punctele de control de la granița cu Transnistria au fost închise.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) Natalia Gumeniuk a declarat că unități ale trupelor ucrainene sunt concentrate în apropierea graniței cu Transnistria.

Ministerul Apărării rus a acuzat joia trecută Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, după o operaţiune sub steag fals, dar Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie.

Rusia dispune în Transnistria de un contingent de aproximativ 2.000 de militari: în jur de 500 de militari în cadrul forţei de menţinere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR), urmaşul Armatei a 14-a de gardă sovietică.

Chişinăul a cerut în mod repetat Moscovei să îşi retragă militarii GOTR din Transnistria. Cât priveşte misiunea de pace din Transnistria, guvernul moldovean a cerut înlocuirea acesteia cu o misiune civilă internaţională.

Moscova explică menţinerea militarilor GOTR prin faptul că aceştia asigură paza şi securitatea depozitelor de muniţii de la Cobasna, o localitate situată la aproximativ 200 de kilometri de punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa.

Potrivit diverselor media de la Chişinău, la Cobasna ar fi stocate aproximativ 20.000 de tone de arme şi muniţii care au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia şi alte foste state satelit ale URSS. În realitate, afirmă experţi moldoveni, nu se ştie exact câte tone de muniţii se află la ora actuală în aceste depozite.

Însă pe lângă contingentul de forţe ruse, în Transnistria există şi o aşa-zisă armată transnistreană, pe care Chişinăul o califică drept grupare paramilitară, care include, între altele, o miliţie populară şi o structură de cazaci (Oastea Căzăcească). Dacă ar fi ca Tiraspolul să convoace toate aceste unităţi, numărul total al persoanelor chemate sub arme ar ajunge la 15.000, conform portalului Zona de Securitate.

Oficial de la Kiev: O desfășurare de trupe ruse în Transnistria, pe cale aeriană, este imposibilă

O desfășurare de trupe ruse în Transnistria, pe cale aeriană, este imposibilă, deoarece Ucraina nu va permite niciodată aeronavelor rusești să traverseze spațiul său aerian, a declarat, în timpul unui interviu, Natalia Gumeniuk, șefa Centrului Comun de Presă al Comandamentului Operațional "Sud" al armatei ucrainene.

După cum precizează agenția de presă Ukrinform, Natalia Gumeniuk a precizat că "un desant aerian în Transnistria este imposibilă a priori pentru forțele ruse, deoarece ar necesita traversarea spațiului aerian fie al țărilor NATO, fie al Ucrainei''.

,,Dar cine le-ar permite să facă acest lucru? Forțele care sunt acum concentrate acolo, pe teritoriul Transnistriei, probabil că urmăresc cu profundă surprindere rapoartele despre forța lor pe care le răspândește propaganda rusă'', a susținut Gumeniuk.

Șefa Centrului Comun de Presă al Comandamentului Operațional "Sud" a precizat că răspunsul armatei ucrainene va fi unul destul de puternic.

"Forțele noastre concentrate de-a lungul frontierei sunt adecvate amenințării care este ipotetic posibilă dacă ei fac o mișcare disperată", a spus Gumeniuk, citată de Ukrinform.

După cum a relatat Ukrinform, anul trecut, Statul Major General a declarat că forțele ucrainene de apărare aeriană vor doborî țintele aeriene ale ocupanților care se îndreaptă spre Transnistria.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#Rusia, #acuzatii, #Ucraina, #Transnistria, #Republica Moldova, #dezinformari , #Republica Moldova