Kremlinul retrage amenințarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova. Sursa datoriei de 9 miliarde de dolari imputată de Gazprom

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 07:56
4104 citiri
Kremlinul retrage amenințarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova. Sursa datoriei de 9 miliarde de dolari imputată de Gazprom
Gaze naturale FOTO / Hepta

Producătorul rus de gaze Gazprom a retras de luni ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reţine livrările de gaze care trec prin ţară în drum spre Republica Moldova, lucru negat Kievul, şi a spus că ar putea începe să reducă aceste fluxuri de luni.

În cea mai recentă declaraţie, Gazprom a spus că operatorul moldovenesc de gaze naturale Moldovagaz a plătit pentru livrările de gaze în noiembrie, adăugând că a primit plata pentru ceea ce a numit gaze destinate clienţilor moldoveni, dar care au rămas în Ucraina.

Cu toate acestea, Gazprom a acuzat Moldova de ”încălcări regulate” ale obligaţiilor de plată şi a adăugat: ”Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a suspenda complet livrările în caz de nerespectare a plăţii”.

Preţurile gazelor europene au crescut săptămâna trecută din cauza ameninţării Gazprom de a reduce fluxurile către Republica Moldova, deoarece ruta de aprovizionare prin Ucraina este ultimul coridor de gaze ruseşti funcţional către Europa.

Luni, contractul de referinţă olandez pe termen de o lună a scăzut cu 3,2%, la 121,15 euro/MWh.

Aprovizionarea cu gaze este o sursă constantă de tensiune între Rusia şi Republica Moldova.

Gazprom spune că fosta republică sovietică îi datorează aproximativ 9 miliarde de dolari, o datorie care s-a acumulat de-a lungul deceniilor din cauza neplăţilor din regiunea moldovenească separatistă Transnistria, unde sunt staţionaţi aproximativ 1.200 de militari ruşi.

Moldova refuză să recunoască datoria ca fiind a ei.

Transnistria foloseşte în prezent aproximativ 40% din gazele importat de ţară, dar nu plăteşte guvernului moldovean pentru asta şi refuză să discute problema.

Vadim Ceban, şeful Moldovagaz, a declarat luni că factura pentru gaze în avans din noiembrie s-a dublat la 42 de milioane de dolari, sumă despre care el a spus că Moldovagaz a plătit-o, pe fondul creşterii cererii de gaze din partea Transnistriei.

În semn că fluxurile au fost neîntrerupte, Gazprom a declarat separat luni că va livra luni 42,2 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, doar uşor în scădere faţă de nivelul de duminică, de 42,6 milioane de metri cubi. Ambele cifre includ fluxurile către Moldova.

Rusia obişnuia să furnizeze aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale al Europei, mai ales prin conducte, dar majoritatea acestor exporturi au fost oprite de la începutul războiului.

Moldova şi Ucraina au acuzat săptămâna trecută Rusia că foloseşte aprovizionarea cu gaze ca instrument de şantaj, acuzaţie pe care Moscova o respinge.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
Masacrul de la Moscova, în urma căruia au murit peste 140 de oameni și au fost răniți peste 205, este marcat, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, de o serie de minciuni catalogate ca fiind...
#Rusia, #Kremlin, #datorie, #gaze, #Republica Moldova , #Rusia