În Ucraina, Putin se privează de ”Marea Victorie”

Autor: Ivan Preobrazhensky (DW) - jurnalist invitat Deutsche Welle
Marti, 10 Mai 2022, ora 12:14
2871 citiri

Războiul împotriva Ucrainei este o lovitură dată memoriei victoriei Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru Rusia, începe un viitor care nu pare prea roz.

Curg bombele peste Kiev, Harkov și Odesa, într-un atac șiret, fără declarație de război. Când, odinioară, auzeam astfel de cuvinte, ne era clar că era vorba despre atacul Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice, despre ”Marele Război Patriotic”, așa cum este numit în Rusia cel de-Al Doilea Război Mondial.

Războiul a împărțit timpul în două etape, ”înainte” și ”după” conflagrație, fără a mai fi nevoie, timp de decenii, de explicații suplimentare.

Era limpede pentru toată lumea că expresia "după război" se referea la perioada de după 1945. Însă, din februarie 2022, un alt război a separat trecutul de prezent, cu Rusia în rolul agresorului.

Ultima "agrafă" a dispărut

Până în februarie 2022, amintirea victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost baza identității rusești. Cât de importantă este această victorie în conștiința publică din Rusia a fost demonstrat de toate sondajele și studiile realizate începând cu finele anilor 90.

Nu degeaba regimul Putin a făcut din amintirea acelei victorii cea mai importantă "agrafă" menită să țină unită societatea rusă. Ea a fost transformată într-un fel de religie civilă, acceptată de majoritatea rușilor.

De exemplu, victimele Războiului Mondial sunt comemorate prin campania "Regimentul nemuritor". Ideea a izvorât inițial din sânul societății, ca o alternativă la patosul victorios al statului și la sloganuri precum: ”Putem s-o facem din nou".

Însă această inițiativă socială a fost rapid adoptată de propaganda de stat, la fel ca și panglica Sfântului Gheorghe, care face trimitere la o distincție militară din Imperiul Rus și care a fost reintrodusă mai târziu în Uniunea Sovietică sub o altă titulatură.

În Rusia de astăzi, acesta este cel mai important semn de comemorare a victoriei împotriva Germaniei naziste. Din nou, societatea rusă a urmat propaganda Kremlinului. Numai că, în februarie 2022, Putin însuși a distrus această grindă de susținere a identității rusești.

Trupele rusești din Ucraina nu doar că bombardează Harkov și Odesa, ci iau cu asalt Mikolaiv și ocupă Hersonul. Ei prăvălesc bombe lângă memorialul Holocaustului de la Babyn Yar din Kiev și trag de frică în tancurile care încă se află pe piedestalurile din orașele ucrainene în memoria celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu doar "Marea Victorie" a intrat în vizorul lor.

Este un atac cu tancuri nu doar asupra memoriei veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, ci și un asalt asupra veteranilor în carne și oase, puțini câți mai sunt. Ei, martori supraviețuitori ai încleștării, nu-și pot părăsi apartamentele și casele în timpul bombardamentelor rusești.

Timpul și semnele lui

Oricare ar fi rezultatul războiului de agresiune declanșat de Vladimir Putin (dacă nu se va sfârși cu un atac nuclear) - ucrainenii și acei ruși care se opun agresiunii au acum propriul ”Mare Război Patriotic”, după cum este el numit. Un război care negreșit va separa viețile unor generații întregi în două ferestre de timp: ”înainte” și ”după”.

Acesta, și nu alte mai știu eu care conflicte, precum războiul împotriva Georgiei din 2008 sau anexarea Crimeei în 2014 - acesta este războiul care va marca sfârșitul perioadei istorice post-sovietice, dar și al "spațiului post-sovietic" însuși.

Acum există ”Imperiul Rusiei” și cei care au reușit să lupte pentru a se descotorosi de el. Rusia care, datorită victoriei puciului de la Moscova din 1991, a reușit să-și păstreze aparența de ”cea mai importantă democrație"”din spațiul post-sovietic, devine acum, în cele din urmă, o ”închisoare a popoarelor”, așa cum a fost numită cândva Uniunea Sovietică.

Nu toată lumea va resimți imediat schimbările actuale. În Ucraina, o ”nouă eră” a început în februarie 2022, dar mulți ruși încă își ascund pur și simplu capul în nisip, ca struțul.

Însă rușii înșiși se află în pragul unei ”noi ere” care, în mod inevitabil, îi va afecta dur - sancțiuni occidentale și contra-sancțiuni rusești care vor lovi și propriul popor; creșterea inevitabilă a prețurilor la alimente, din cauza eșecului de a semăna în sudul Rusiei și în Ucraina; lipsa de bunuri și inflația galopantă din cauza izolării.

Iar dacă vor avea ideea de a-și verbaliza nemulțumirile în stradă, ruşii să nu uite că vor fi întâmpinați de poliție și de o gardă națională rusească.

O altă Rusie

Rușii au obținut în sfârșit "noua lor Rusie a viitorului", dar ea nu arată defel încântător. După cum se pare, Vladimir Putin are o viziune clară asupra viitorului țării, pe care însă nu a dezvăluit-o în toți acești ani, deoarece majoritatea oamenilor nu ar fi apreciat cu siguranță o astfel de opțiune și s-ar fi putut răzvrăti împotriva ei.

Acum, majoritatea se află într-o țară complet diferită, care nici măcar nu seamănă cu cea de odinioară. O țară cu cenzură militară și izolată de restul lumii. Fundamentul identității naționale rusești - victoria asupra fascismului - este spulberat de lansatoarele de rachete care trag asupra Harkovului ucrainean. Rusia se află pe drumul spre un conflict social iar Putin a dărâmat ultimul baraj.

Acum, fie vor avea loc epurări în masă împotriva disidenților, fie conflictul din societate se va transforma în război civil, asta în cazul în care oponenții războiului și pacifiștii mai pot opune rezistență. Alta este situația în Ucraina, țară nicicând mai unită ca de la începutul ”noului război patriotic” - indiferent de deznodământul războiului.

Deutsche Welle

Ivan Preobrazhensky este analist politic specializat in Europa Centrala si de Est si jurnalist pentru diferite trusturi media

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
#Rusia, #putin, #razboi, #bombe, #victorie , #Rusia