Cum a decis o instanță din România că Rusia respectă drepturile omului. Cetățean rus dat pe mâna justiției lui Putin

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 03:05
7823 citiri
Cum a decis o instanță din România că Rusia respectă drepturile omului. Cetățean rus dat pe mâna justiției lui Putin
Curtea de Apel a admis o cerere de extrădare formulată de Rusia. Sentința nu este definitivă FOTO Hepta

Un cetățean rus, cercetat în Rusia pentru trafic de droguri, a cerut azil politic în România susținând că în patria sa nu poate avea parte de un proces echitabil. Cererea de protecție formulată de rus a fost respinsă, iar Curtea de Apel Suceava a decis extrădarea bărbatului, hotărând că Rusia a oferit suficiente garanții că respectă drepturile fundamentale ale omului.

Curtea de Apel Suceava a decis în 10 mai 2022 extrădarea în Rusia a unui bărbat cu dublă cetățenie, moldovenească și rusă, pe numele căruia Tribunalul Districtual Tverskoy din Moscova a emis un mandat internațional de arestare pentru,, participare la o asociație criminală creată în vederea comiterii de infracțiuni grave și deosebit de grave’’, "contrabandă, adică trecerea ilegală peste frontiera vamală a Uniunii Vamale în limitele EurAsEC a susbstanțelor narcotice, în proporții mari, săvârșită de un grup organizat", "tentativă de comercializare ilegală a substanțelor narcotice săvârșită în grup organizat în proporții mari".

Concret, rusul este acuzat că a făcut parte dintr-o rețea de trafic de droguri al cărui lider era un spaniol. „Comunitatea infracţională se ocupa cu contrabanda de stupefiante (haşiş) la scară deosebit de mare. În perioada august 2012 până în 2017, subiectul a făcut contrabandă cu cannabis la scară deosebit de mare pe teritoriul Federaţiei Ruse (regiunea Moscova, oraşul Dmitrov).

La data de 24.08.2017, subiectul, în calitate de membru al comunităţii infracţionale, a primit 885,4 grame de cannabis de la cetăţeanul moldovean …., pe care le-a transportat în locul special ascuns în autovehiculul Volkswagen Golf număr de înmatriculare …. din Ucraina, prin punctul de control vamal Troebortnoe în Rusia.

….a sosit în oraşul Dmitrov, într-un garaj, a scos drogurile din locul ascuns menţionat anterior şi le-a predat subiectului. După aceea, subiectul a ascuns drogurile într-un loc secret deosebit, care a fost camuflat în cauciucul unei maşini, cu scopul de a fi transferat în continuare altor membri ai comunităţii infracţionale pentru o recompensă. Infracţiunea nu a fost finalizată din cauza activităţii poliţiei”, se arată în mandatul european de arestare emis pe numele rusului.

Arestat și pus sub control judiciar

Bărbatul dat în urmărire internațională de autoritățile ruse a fost arestat în România în luna octombrie 2021. Ulterior, rusul a fost pus în libertate sub control judiciar până la judecarea cererii de extrădare. Pentru a evita trimiterea în Rusia, bărbatul acuzat de trafic de droguri a cerut azil politic în România, dar cererea i-a fost respinsă.

În procesul de extrădare, rusul a cerut ca solicitarea autorităților ruse să fie respinsă întrucât „în această țară nu sunt respectate legile și prezumția de nevinovăție”. Rusul a mai arătat că, date fiind condamnările Rusiei de la CEDO în privința nerespectării dreptului la un proces echitabil, are motive să se teamă că va fi condamnat pentru alte motive decât cele pentru care se solicită extrădarea. Rusul a mai arătat că fiica sa ar fi fost supusă unor acte de persecuție din partea autorităților din Federația Rusă (a susținut că i s-a luat bursa, a fost privată de libertate fără drept o perioadă scurtă de timp și a fost eliminată din competițiile sportive), întrucât ar fi încercat să strângă probe care să dovedească nevinovăția tatălui său.

Judecătorii au înclinat balanța în favoarea Rusiei

Judecătorii Curții de Apel Suceava au decis, în procesul de extrădare, că Rusia oferă suficiente garanții privind respectarea drepturilor omului și a decis trimiterea în Rusia a suspectului de trafic de droguri.

„Susţinerile persoanei extrădabile privitoare la condamnările Federației Ruse la CEDO, în privința nerespectării dreptului la un proces echitabil, Curtea constată că acestea nu constituie motive rezonabile că acesta nu va beneficia în Federația Rusă de garanţii procesuale specifice dreptului la un proces echitabil, afirmaţiile sale fiind pur speculative”, se arată în sentința de extrădare.

Judecătorii au mai arătat că apărarea rusului, referitoare la reținerea fiicei sale, „reprezintă într-adevăr o acuzație serioasă, însă nu este susținută de nicio probă, persoana extrădabilă depunând la dosar doar acte de stare civilă, motiv pentru care se apreciază că aceste afirmații sunt pur speculative, dat fiind contextul politic actual din Federația Rusă”.

„Nici faptul că persoana extrădabilă a efectuat stagiul militar în Transnistria nu constituie un argument solid pentru a se putea concluziona că extrădarea ar fi solicitată în alt scop decât cel indicat în cerere, chiar în contextul acțiunilor militare declanșate de Federația Rusă în Ucraina, în condițiile în care din înscrisurile depuse la dosar rezultă perioada scurtă a acestui stagiu militar efectuat cu mult timp în urmă.

În plus, Curtea apreciază că susținerea persoanei extrădabile este neplauzibilă, în contextul în care Federația Rusă a mai fost implicată în acțiuni militare în ultimii ani, fără a proceda în aceeași manieră cu varianta expusă de persoana extrădabilă (extrădarea ar fi solicitată în scopul mobilizării sale), iar pe de altă parte, însăși persoana extrădabilă a arătat în declarația dată la 13.04.2022 că statul solicitant recrutează persoane care au doar cetățenie rusă”, se mai arată în sentința Curții de Apel Suceava, care a fost contestată, urmând ca o hotărâre finală să fie luată la Curtea Supremă.

Trimis în Rusia prin Turcia sau Emiratele Arabe Unite

În procesul de extrădare al rusului s-a pus inclusiv problema modalității de extrădare în contextul războiului ruso-ucrainean, bărbatul cerut de ruși susținând că dacă va fi tranzitată Ucraina, predarea sa în această modalitate i-ar pune în pericol viața.

„Predarea persoanei extrădate nu poate avea consecințe grave pentru aceasta, întrucât Ucraina și-a închis spațiul său aerian pentru toată aviația civilă, statul solicitant având doar posibilitatea utilizării curselor aeriene, prin survolarea spațiului aerian a altor state care nu au impus asemenea restricții, cu escală, la aeroporturile din Republica Turcia, Emiratele Arabe Unite/Dubai”, se mai arată în hotărârea Curții de Apel Suceava, care nu este definitivă, și poate fi studiată integral pe rejust.ro.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Rusia, #drepturile omului, #extradare , #justitie