Fețele războiului hibrid: Martirii-simulacru

Autor: Vitalie Ciobanu (DW) - Scriitor si jurnalist Deutsche Welle
Luni, 11 Martie 2024, ora 18:00
2071 citiri

Zilele trecute a făcut înconjurul Internetului o fotografie a bașcanei de la Comrat, Evghenia Guțul, dând mâna cu Putin. O analiză de Vitalie Ciobanu.

Cei doi s-ar fi întâlnit acum câteva zile la un "festival mondial al tineretului" de la Soci, acolo unde s-a discutat despre "rolul Rusiei în lumea multipolară" și unde Occidentul a fost blamat pentru că "încalcă libertatea și suveranitatea statelor" - a scris Evghenia Guțul pe rețelele de socializare, acolo unde și-a plasat poza cu Putin.

Nu se știe dacă fotografia cu pricina n-a fost lucrată în Photoshop. Nu se știe dacă era Putin "cel real" sau o dublură a acestuia (la fel de reală). Un comunicat al Kremlinului spune că Putin a avut o scurtă întrevedere cu "lidera Găgăuziei", fără a menționa alte detalii.

Poza lui Putin cu bașcana de la Comrat a fost preluată imediat de mass-media din Moldova. Mai devreme, au fost difuzate imagini și de la alte "întrevederi" ale lui Guțul și Constantinov, președintele Adunării Populare de la Comrat, cu oficiali ruși: cu Valentina Matvienko, șefa Consiliului Federației de la Moscova, și cu funcționari de rang mai jos.

Guțul s-a plâns rușilor de politicile ostile ale Chișinăului la adresa găgăuzilor, de presiuni politice și economice, iar interlocutorii săi de la Moscova, afirmă ea, "i-au promis sprijin".

Sfidare și nesimțire

Până acum 7-8 ani, politicienii pro-ruși de la Chișinău obișnuiau să se pozeze cu Putin pentru a câștiga voturi în Republica Moldova, mizând pe un transfer de imagine care să-i facă vandabili, agreabili pentru electoratul pro-moscovit și moldovenist. Dodon și Greceanîi împânzeau toate gardurile și intersecțiile cu imense panouri foto în care apăreau stând la aceeași masă cu Putin. Și nu întâmplător: ambii au avut mari merite în consolidarea influenței rusești în Basarabia.

Igor Dodon a făcut de nenumărate ori anticameră la Putin pe durata funcției sale de prezident la Chișinău, a favorizat regimul separatist de la Tiraspol și a "clocit" în iunie 2019 planuri de federalizare împreună cu oligarhul Plahotniuc, care în scurt timp avea să piardă puterea. Zinaida Greceanîi era prim-ministru în ultimul mandat al lui Voronin și-i amenința pe tinerii protestatari anticomuniști, în seara zilei de 7 aprilie 2009, că poliția va trage în plin dacă mai ies în stradă. La alegerile prezidențiale din 2020, pe care le-a pierdut, Dodon nu a mai apărut în fotografii cu Putin.

Iată că "moda" a revenit în plină invazie rusească în Ucraina. A te poza azi cu Vladimir Putin, declarat criminal de război și căutat de Curtea Penală Internațională de la Haga, înseamnă sfidare și o imensă nesimțire. Nu e inconștiență, e indecență politică.

De doi ani de zile Rusia bombardează orașele ucrainene, mor civili, femei, copii, bătrâni – chiar și foarte aproape de noi, la Odessa! Sunt uciși militari care își apăra țara de invadatori, așa încât nu te mai poți preface că nu știi, că nu înțelegi ce se întâmplă, nu te mai poți declara "neutru" dacă ai o minimă onestitate.

Oligarhilor fugiți, care au înscăunat-o pe Evghenia Guțul bașcan la Comrat cu sprijinul Kremlinului, nu le pasă câtuși de puțin de Autonomia Găgăuză, de dezvoltarea identității și culturii acestui popor – îl folosesc pe post de cal troian, vor să dărâme "regimul de la Chișinău", să anuleze sentințele definitive care au fost pronunțate la adresa lor în justiție și cercetările penale în curs desfășurare. Sunt gata să dea foc la țară, numai să se întoarcă învingători la Chișinău și să fie instalați de ruși în posturi-cheie.

Dar găgăuzii, oamenii simpli, e sigur că toți gândesc ca bașcana lor? Sunt ei de acord cu măcelărirea ucrainenilor doar pentru ca "Găgăuzia să înflorească"? Și-au pierdut sensibilitatea, empatia umană față de un popor, ucrainenii, decimat azi de cei cu care își doresc "prietenie pe veci"?

Găgăuzii, cetățeni moldoveni, riscă să fie percepuți ca niște unelte ale Moscovei, ca o "coloană a cincea" pusă să submineze statul în care trăiesc, să dărâme șansele europene ale Republicii Moldova și viitorul propriilor copii. Nu cred că asta își doresc.

O fraudă semantică

Grava problemă de imagine a lui Guțul în ochii concetățenilor săi trebuia urgent convertită într-un "atu eroic". E nevoie de un mit, de o legendă legitimatoare.

Vineri, 8 martie, la întoarcere din turneul ei din Rusia, Evghenia Guțul a fost întâmpinată la Aeroportul Internațional Chișinău cu flori și aplauze de câteva zeci de susținători ai lui Șor, aduși organizat cu diferite mijloace de transport parcate la o oarecare distanță, în zona vechii aerogări a orașului.

Ilan Șor, din îndepărtatul său exil, a pretins că Evghenia Guțul, la sosire de la Moscova, urma să fie arestată. Și Guțul a confirmat că se așteaptă să fie arestată – există o anchetă penală destul de avansată privind finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din partea unui "grup criminal organizat" –, dar mai ales se așteaptă să fie reținută pentru "delictul de opinie".

Forțele de ordine, prezente la aeroport, nu s-au atins de "eroina" Guțul. Au deranjat-o doar câțiva reporteri cu întrebări de genul: ce credeți despre invazia rusă în Ucraina, la care bașcana le-a tăiat-o scurt că va vorbi doar despre "Găgăuzia", despre proiectele ei pentru "poporul găgăuz".

Ziariștii ar fi trebuit de bună seamă să fie la curent cu ce scrisese ea în aceeași zi pe FB: "Rusia e interesată de relații prietenești de lungă durată cu Moldova – este principalul ce am înțeles după discuția cu liderul rus. Dar Maia Sandu face tot posibilul să atragă țara noastră în război și să rupă definitiv relațiile cu partenerii noștri strategici, inclusiv cu Federația Rusă".

Ea, Evghenia Guțul e porumbelul păcii, Maia Sandu e un uliu al războiului. După ce comiți o asemenea monstruoasă inversiune de sens, după o asemenea pervertire a adevărului, ai nevoie să-ți tragi cămașa martiriului, cum altfel? Să fii un "Navalnîi" pe dos.

O răsturnare de simboluri. O fraudă semantică. O "maskirovka" de tip rusesc.

Am trăit în epoca simulacrelor lui Plahotniuc. Acum în Republica Moldova trecem prin faza "eroilor" prefabricați de servicii străine. Nu e de glumă, e de reflectat serios la acest fenomen. Câtă vreme agenții Rusiei, câtă vreme criminalii dovediți nu sunt condamnați oficial, ci umblă liber prin țară și în spații ostile Republicii Moldova, împroșcând cu minciuni și incitând la agresiune, se vor găsi încă destui moldoveni care să-i creadă.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#Rusia, #putin, #gagauzia , #Rusia