Arhitectul contraatacului economic al lui Vladimir Putin. Finanțistul compară dolarul cu "un drog folosit pentru a face dependentă întreaga lume"

Duminica, 31 Iulie 2022, ora 23:31
5000 citiri
Arhitectul contraatacului economic al lui Vladimir Putin. Finanțistul compară dolarul cu "un drog folosit pentru a face dependentă întreaga lume"
Maxim Oreșkin, alături de Vladimir Putin FOTO Hepta

Când sancțiunile au făcut ca fortăreața rusă la care a contribuit și el să pară mai puțin inexpugnabilă, Maxim Oreșkin a venit cu strategia sa unică pentru a încerca să spargă asediul economic.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu avea încă o lună și blitzkrieg-ul său se transforma deja într-un proces de lungă durată. Consecințele economice au fost, de asemenea, dure, deoarece guvernul străduindu-se să evite intrarea în incapacitate de plată, iar rubla a scăzut.

Pe 23 martie, Vladimir Putin a ripostat, cerând adversarilor Rusiei din Europa să-și plătească facturile masive pentru gazul natural în ruble.

Oreșkin, consilierul economic în vârstă de 40 de ani al președintelui, a fost autorul pariului de a rupe contracte și de a răsturna decenii de precedente, potrivit oficialilor familiarizați cu problema, citați de Bloomberg.

De la invazia din 24 februarie, el a apărut ca un membru cheie al cercului interior al lui Putin în domeniul politicii economice, unul dintre cele câteva persoane din interior cu experiență financiară occidentală care ajută acum la conducerea răspunsului Kremlinului.

„Acum sunt ocupați să descopere cum să ocolească sancțiunile și o fac cu succes”, a spus Serghei Guriev, un economist care a consiliat guvernul în primii ani ai guvernării lui Putin, dar mai târziu a fugit la Paris, unde acum este rector la Sciences Po. „Dar toți banii câștigați sunt pentru a finanța războiul”.

Daune evitate

Apărările au ajutat Kremlinul să evite cele mai grave prejudicii economice de temut atunci când au fost impuse pentru prima dată sancțiunile. Rubla și-a recuperat pierderile inițiale pentru a face performanță de top, în timp ce zeci de miliarde de dolari și euro intră în țară pentru energie și alte exporturi.

Prin valorificarea influenței Rusiei asupra livrărilor de gaz către Europa, cererea de ruble a lui Oreșkin i-a permis lui Putin să pară că luptă împotriva atacului inițial al sancțiunilor. În cele din urmă, a forțat UE să dea înapoi, deoarece majoritatea consumatorilor importanți au semnat noile condiții care includ cerința de a deschide conturi speciale la Gazprombank JSC, menținând creditorul liber de sancțiuni.

„Consider că efectul utilizării schemei ruble pentru gaz este pozitiv”, a spus Oreșkin pentru Bloomberg, refuzând să comenteze rolul său în conceperea acesteia.

El a inventat o frază pe care Putin avea să o repete de nenumărate ori, descriind confiscarea rezervelor internaționale ale Rusiei drept „o adevărată neîndeplinire a obligațiilor” față de Rusia, din partea SUA și a Uniunii Europene.

El a ajutat, de asemenea, la elaborarea planurilor de limitare a consecințelor, în contextul în care băncile Rusiei sunt separate de serviciul de mesagerie financiară SWIFT.

Putin l-a adus cu el într-o călătorie recentă în Iran, care are decenii de experiență în lupta împotriva sancțiunilor occidentale. Întrebat despre ideile republicii islamice pentru depășirea limitelor, Oreșkin s-a lăudat: „Ale noastre sunt mult mai bune”.

Fost bancher la unitatea din Rusia a Societe Generale SA, acum își folosește experiența occidentală pentru a reduce impactul sancțiunilor. Oreșkin face parte dintr-un grup de oficiali care au încercat de mult să parcurgă o linie fină între elaborarea unei politici economice favorabile investitorilor și represiunea în creștere a lui Putin.

Războiul a făcut acest act de echilibru aproape imposibil, Oreșkin și colegii săi fiind loviți de sancțiuni, deoarece politicile lor economice servesc mașinii de război a Kremlinului.

"De nejustificat"

„Pot vedea exact cum ar spune unii din tehnocrați: << Iată că fac acest lucru foarte important în sistemele de plată, în domeniul bancar, acesta este domeniul meu de responsabilitate. Mențin stabilitatea și voi continua să o fac >> ”, a spus Jacob Nell, care, în calitate de economist rus la Morgan Stanley, i-a prezentat lui Oreșkin mai mulți investitori.

„A fost justificabil înainte de 24 februarie, dar nu mai este după”, a adăugat Nell, care acum este membru al unui grup de lucru internațional care consiliază SUA și Europa cu privire la modul de concepere a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Oreșkin face parte dintr-o generație de tranziție care a prins sfârșitul erei sovietice și și-a petrecut anii adolescenței în timpul a ceea ce a devenit cunoscut în Rusia drept tumultul anilor 1990, o perioadă de greutăți și îndrăzneală economică.

Cu 30 de ani mai tânăr decât Putin, el a fost cel mai mic dintre cei doi fii dintr-o familie de academicieni moscoviți, crescând într-o lume diferită de începuturile grele ale președintelui în Leningradul postbelic.

Cohorta de tehnocrați

Cohorta de tehnocrați a lui Oreșkin include viceguvernatorul Băncii Rusiei, Alexei Zabotkin, 44 de ani, și ministrul adjunct al Finanțelor Vladimir Kolicev, 39 de ani. Absolvenți ai școlilor economice de elită ruse, aceștia și-au transformat locurile de muncă la creditori europeni într-un stagiu la banca de investiții de stat VTB Capital, înainte de a câștiga roluri în fruntea statului.

Renunțând la sectorul privat, s-au dedicat construirii cetății financiare a lui Putin. Cu cât Putin a fost mai aspru cu criticii și rivalii din străinătate și din țară, cu atât au devenit mai indispensabili în construirea rezistenței pentru a susține economia pentru când aveau să vină marile șocuri.

În timpul perioadei sale de trei ani la Ministerul de Finanțe, Oreșkin s-a numărat printre oficialii care au conceput un mecanism pentru a deturna venituri de sute de miliarde de dolari din exporturile de petrol și gaze într-un fond suveran pentru a ajuta crizele preconizate de la Kremlin, precum primele valuri de sancțiuni americane și europene, ddin 2014, în urma anexării Crimeii.

Valorificarea bogățiilor

Cu toate acestea, anii în care au construit rezerve nu au fost suficienți pentru a proteja economia după invazie. SUA și aliații săi au înghețat o mare parte din rezervele de 600 de miliarde de dolari la care politicile lui Oreșkin au contribuit. Cu toate eforturile sale, Rusia nu a reușit să plătească datorii și a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată într-un secol. Economia nu merge atât de rău pe cât era preconizat, în urma invaziei, dar este încă pe drumul spre una dintre cele mai profunde recesiuni din ultimele decenii.

Văzut ca o persoană politică neimportantă nu cu mult timp în urmă, Oreșkin a apărut după invazie ca mâna dreaptă economică a unui președinte aflat în război.

„Putin încă are încredere în economiștii noștri”, a spus Guriev.

Pe măsură ce unii jucători puternici de la Kremlin au făcut eforturi pentru reafirmarea controlului statului asupra economiei, Oreșkin a ripostat, până acum cu succes.

Retorică stridentă

„Rusia nu va abandona economia de piață”, a spus Oreșkin, ca răspuns la întrebările de la Bloomberg. „Dimpotrivă, se mișcă în direcția opusă. Inițiativa privată este acum încurajată în mod special. Acest lucru este remarcat constant de către președinte în discursurile sale”.

Totuși, el și aliații săi adoptă din ce în ce mai mult retorica stridentă a criticilor cândva marginali ai Rusiei ai capitalismului occidental.

Oreșkin a asemănat moneda SUA cu „un drog folosit pentru a face dependentă întreaga lume”. Aleksei Moiseev, ministrul adjunct al Finanțelor în vârstă de 49 de ani și un alt absolvent al VTB Capital, a spus că intensitatea sancțiunilor a echivalat cu detonarea unei „bombe nucleare financiare”.

Lăsând la o parte retorică, măsurile anticriză luate până acum se apropie în mare parte de cartea de joc care se bazează pe economia principală, factorii de decizie politică demontând deja controalele de capital folosite pentru a închide Rusia după invazie.

„Ceea ce au făcut în primii ani ai șederii lor la Ministerul de Finanțe și la banca centrală a fost deja anulat”, a spus Konstantin Sonin, un economist născut la Moscova, are în prezent predă la Universitatea din Chicago și care critică de mult timp politicile sub Putin. „Acum munca lor nu este diferită de munca funcționarilor bine plătiți dintr-un guvern care poartă un război criminal”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării....
#Rusia, #Rusia Ucraina, #razboi Ucraina, #Vladimir Putin, #economie Rusia , #Rusia