Ambasadorul Rusiei la București este chemat la MAE. Motivul pentru care Bogdan Aurescu l-a convocat pe diplomat

Joi, 12 Mai 2022, ora 13:23
6546 citiri
Ambasadorul Rusiei la București este chemat la MAE. Motivul pentru care Bogdan Aurescu l-a convocat pe diplomat
Ambasadorul Rusiei în România FOTO / captură Facebook Ambasada Rusiei în România

Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe din pricina unei postări intitulate ”Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”.

”În contextul publicării de către Ambasada Federației Ruse la București, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii”, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, ambasadorul rus s-a întâlnit miercuri, 11 mai 2022, cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.

”Secretarul de stat pentru afaceri strategice a atras atenția că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate”, se mai precizează în comunicat.

MAE a transmis o notă verbală la data de 22 aprilie 2022 prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”).

”Totodată, MAE a atras atenția asupra modului dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.

Secretarul de stat a atenționat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relației bilaterale din partea Ambasadei și a solicitat ca mesajele publice să se mențină în limitele prevăzute de Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, conform sursei citate.

Postarea la care MAE face referire:

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#Rusia, #ambasador, #ambasador Rusia Romania , #Rusia