De ce SUA mai sunt dependente de regimul lui Putin: America plătește în continuare miliarde de dolari Rusiei

Joi, 15 Iunie 2023, ora 22:51
3357 citiri
De ce SUA mai sunt dependente de regimul lui Putin: America plătește în continuare miliarde de dolari Rusiei
Instalația de îmbogățire a uraniului din Ohio, SUA FOTO: NYT

După declanșarea războiului din Ucraina de către Putin în februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de luptă. Deși Statele Unite au stabilit numeroase interdicții contra Rusiei, totuși Washingtonul a mai rămas dependent de regimul lui Putin, prin importurile de uraniu îmbogățit.

America plătește miliarde de dolari pentru combustibilul nuclear achiziționat din Rusia, potrivit The New York Times.

Companiile americane de energie nucleară se bazează pe uraniul îmbogățit ieftin produs în Rusia. Această dilemă geopolitică se intensifică pe măsură ce schimbările climatice subliniază nevoia de energie fără emisii.

Putin a anunțat cum se va termina rapid războiul din Ucraina: Totul depinde de un singur lucru VIDEO

Astăzi, firmele din SUA americane plătesc aproximativ 1 miliard de dolari pe an agenției nucleare de stat ruse pentru a cumpăra combustibilul care generează mai mult de jumătate din energia fără emisii a Statelor Unite.

Este unul dintre cele mai semnificative fluxuri de bani rămase din Statele Unite către Rusia și continuă, în ciuda eforturilor intense ale aliaților SUA de a rupe legăturile economice cu Moscova. Plățile pentru uraniu îmbogățit sunt făcute către subsidiarele Rosatom, care, la rândul lor, sunt strâns legate de aparatul militar al Rusiei.

Dependența Statelor Unite de energia nucleară este pregătită să crească, deoarece țara își propune să reducă dependența de combustibilii fosili. Dar nicio companie americană nu îmbogățește uraniul. Statele Unite au dominat odată piața, până când un vârtej de factori istorici, inclusiv un acord de cumpărare de uraniu îmbogățit între Rusia și Statele Unite, menit să promoveze programul nuclear pașnic al Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice, a permis Rusiei să înghețe jumătate din piața globală.

Statele Unite și Europa au încetat în mare măsură să cumpere combustibili fosili din Rusia ca pedeapsă pentru invazia Ucrainei.

Dar construirea unui nou lanț de aprovizionare cu uraniu îmbogățit va dura ani de zile – și mult mai multă finanțare guvernamentală decât cea alocată în prezent.

”Moscova devine un oraș din prima linie”. Războiul din Ucraina a ajuns acasă în Rusia

Aproape o treime din uraniul îmbogățit utilizat în SUA provine din Rusia

Aproximativ o treime din uraniul îmbogățit folosit în Statele Unite este acum importat din Rusia, cel mai ieftin producător din lume. Aproape o duzină de țări din întreaga lume depind de Rusia pentru mai mult de jumătate din uraniul îmbogățit.

Dependența lasă, de asemenea, centralele nucleare actuale și viitoare din Statele Unite vulnerabile în fața unei închideri rusești a vânzărilor de uraniu îmbogățit, despre care analiștii spun că este o strategie imaginabilă pentru președintele Vladimir Putin, care deseori folosește energia ca instrument geopolitic.

Cu toate acestea, având în vedere că războiul a ajuns la al doilea an și nu se găsește niciun sfârșit, guvernul SUA a dat dovadă de puțină promptitudine în a porni îmbogățirea internă.

Renunță Putin la Crimeea? Verdictul neașteptat dat de ofițeri americani și experți militari

„Este inexplicabil că la peste un an după ce Rusia a invadat Ucraina, administrația Biden nu pare să aibă un plan pentru a pune capăt acestei dependențe”, a declarat James Krellenstein, directorul GHS Climate, o firmă de consultanță în energie curată.

„Am putea elimina aproape toată dependența Americii de îmbogățirea Rusiei prin finalizarea fabricii de centrifuge din Ohio.”, a spus expertul.

În această săptămână, Departamentul Energiei a emis un proiect mult așteptat al unei cereri de propuneri pentru a extinde îmbogățirea internă a uraniului, în special pentru instalații precum TerraPower din Kemmerer, Wyoming. Kathryn Huff, secretarul adjunct al departamentului pentru energie nucleară, a declarat că proiectul este un „pas important” în oprirea „dependenței americane de Rusia”.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#rusia uraniu, #uraniu imbogatit, #SUA uraniu, #statele unite uraniu, #sua importuri rusia, #rusia export uraniu , #Statele Unite