Cum poate fi oprită Rusia imediat: O măsură care i-ar da lovitura lui Putin în Ucraina

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 20:07 13813 citiri
Plafonarea prețului petrolului exportat de Rusia în UE ar da o lovitură lui Putin FOTO: PS

Occidentul a făcut progrese mari în conceperea sancțiunilor împotriva Rusiei, care ar putea stopa războiul de agresiune al președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina.

Dar pentru a opri mașina de război a Kremlinului este nevoie de stabilirea unui plafon de preț pentru exporturile de petrol ale Moscovei care vin în Europa Occidentală, susține German Galușcenko, ministrul Energiei din Ucraina.

Oficialul ucrainean crede că este nevoie să stoarcem veniturile lui Putin obținute de Rusia din exporturile de țiței pe mare, care pot duce la terminarea războiului din Ucraina, potrivit unei analize din Project Syndicate.

Europa, Statele Unite și ceilalți aliați ai Ucrainei au implementat două dintre cele trei măsuri necesare pentru a aduce economia Rusiei în genunchi și a împiedica continuarea războiului de agresiune al lui Putin.

Lovitură în preajma lui Putin: Colonelul care purta codurile nucleare a fost găsit împușcat

Sancțiunile financiare adoptate după invazie au fost efective. Înghețarea rezervelor Băncii Centrale a Rusiei a eliminat o mare parte din avuția țării împotriva șocurilor. De atunci, stabilizarea rublei rusești s-a bazat doar pe controalele puternice ale capitalului și pe fluxul continuu de valută din vânzarea petrolului și a gazelor.

Statele UE au decis să nu mai cumpere petrol rusesc transportat cu vaporul, începând de peste cinci luni. Având în vedere că Rusia încă exportă petrol, aproximativ 1,25 de milioane de barili pe zi în UE, reducerea acestor transporturi ar putea avea un impact major asupra fluxului de venituri al lui Putin, asupra puterii rublei și asupra sistemului financiar rus.

Verdict dramatic al unui fost comandant NATO: Nu va fi niciodată pace în Europa, cu o singură excepție

Oficialul din Ucraina spune că UE a importat petrol pe mare din Rusia în mai 2022 în valoare de 5 miliarde de dolari și este pe cale să facă același lucru și în iunie.

Ucraina susține propunerea făcută recent de Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și ale prim-ministrului italian, Mario Draghi, de a limita prețul pe baril pe care îl plătește UE pentru petrolul din Rusia.

Acest plafon al prețului ar fi o lovitură majoră pentru Putin și pentru continuarea războiului din Ucraina, deoarece Rusia ar avea dificultăți de a cumpăra componente pentru rachete și alte arme din alte țări. Acest lucru ar putea duce la terminarea conflictului început în 24 februarie 2022.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News