Grupul de mercenari Wagner câștigă miliarde de dolari de pe urma minelor de aur din Africa și finanțează războiul Rusiei în Ucraina

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 05:28
3391 citiri
Grupul de mercenari Wagner câștigă miliarde de dolari de pe urma minelor de aur din Africa și finanțează războiul Rusiei în Ucraina
Mina de aur din Republica Centrafricană/ FOTO: 20minutes.fr

Grupul de mercenari Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin, își extinde proiectele miniere în Africa pentru a strânge milioane de dolari pentru a-și sprijini operațiunile militare din Ucraina scrie POLITICO.

În ultimul an, compania Wagner și-a extins semnificativ operațiunile în Republica Centrafricană (RCA) unde vede potențiale profituri miniere semnificative de până la 1 miliard de dolari. Este posibil ca fondurile să fie folosite de grup pentru achiziționarea de noi arme și avioane de luptă, a spus o sursă diplomatică occidentală.

Compania militară privată Wagner, deținută de oligarhul rus Evgheni Prigojin, este angajată în activități paramilitare în întreaga lume, în special în Africa și Orientul Mijlociu, și este din ce în ce mai activă pe linia frontului în Ucraina.

Oficialii americani au avertizat deja că Wagner folosește profiturile din minerit pentru a sprijini Rusia în fața sancțiunilor occidentale. Detaliile proiectelor din RCA demonstrează că activitățile miniere ale grupului Wagner devin din ce în ce mai profitabile pentru organizație și creează un canal de finanțare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Grupul și-a deschis afaceri în RCA în 2018, înființând un centru cultural și încheind mai multe acorduri pentru protejarea siturilor miniere, inclusiv mina de aur Ndassima, situată în apropierea orașului Bambari din centrul țării. De atunci, Wagner a transformat mina cândva artizanală într-un complex imens.

SUA caută modalități de a contracara activitățile transnaționale ilegale ale grupului Wagner

Astăzi, mina cuprinde opt zone de producție în diferite stadii de dezvoltare. Grupul ajută la construirea sitului pentru exploatarea pe termen lung, conform estimărilor SUA, și a consolidat mina prin construirea de poduri la trecerile râurilor și instalarea de sisteme antiaeriene pe camioane în locații cheie.

„Aceste noi dezvoltări pe care le fac indică planurile pe termen lung pentru mină”, a spus Katrina Doxsey, director asociat și cercetător la Proiectul Amenințări Transnaționale de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington D.C.

Potrivit acesteia, faptul că grupul își extinde activitățile miniere și face planuri pe termen lung indică cât de integrați sunt cu armata locală, precum și nivelul de dependență a guvernului republicii față de mercenarii ruși.

Departamentul de Stat a declarat că SUA caută „modalități de a contracara activitățile transnaționale ilegale ale grupului Wagner”. Aceasta include, în special, sancțiuni împotriva rețelei.

În decembrie, Departamentul Comerțului a impus controale la export pentru a bloca capacitatea grupului de a cumpăra noi arme. Potrivit unei alte surse, oficialii americani pregătesc măsuri suplimentare.

Republica Centrafricană refuză să acorde forțelor de menținere a păcii ale ONU permisiunea de a zbura cu vehicule aeriene fără pilot deasupra teritoriului său. SUA cred că acesta este un semn că Wagner deține controlul politic în țară.

Grupul Wagner are o istorie în utilizarea forței pentru a-și promova interesele miniere în Africa. În 2020, a trimis luptători la mina Ndassima pentru a păzi zona. În 2021, grupul a fost acuzat de execuții în masă, tortură și răpire a localnicilor pentru a-i forța să-și părăsească casele pentru dezvoltarea ulterioară a minei de către o companie privată. De atunci, grupul a funcționat sub masca unei companii înregistrate în Madagascar.

Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Richard Mills, a declarat că Grupul Wagner se amestecă în afacerile interne ale țărilor africane, ceea ce a dus la creșterea probabilității de extremism în regiunea Sahel.

Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Rusia razboi, #Ucraina, #grupul wagner, #mine, #Africa, #aur , #Rusia