Rusia îşi suspendă participarea la tratatul nuclear New START. Putin: "Dacă SUA va face teste cu armament real, vom face și noi"

Marti, 21 Februarie 2023, ora 13:43
5132 citiri
Rusia îşi suspendă participarea la tratatul nuclear New START. Putin: "Dacă SUA va face teste cu armament real, vom face și noi"
Putin s-a adresat camerelor reunite ale parlamentului într-un cadru festiv FOTO YouTube

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus în discursul de marți, 21 februarie, susținut în fața camerelor reunite ale parlamentului de la Moscova, că Rusia îşi suspendă participarea din tratatul New START pe care îl au cu Statele Unite, singurul care mai era în vigoare în domeniul nuclear.

Anunțul a fost făcut de Putin spre finalul discursului care a durat aproape două ore.

SUA și NATO spun direct că scopul lor este înfrângerea strategică a Rusiei. În condiţiile astea, ar vrea să vină cu inspecţii la obiectivele noastre militare strategice?”, a întrebat retoric liderul de la Kremlin.

„NATO are mai multe state nucleare - Franţa, Marea Britanie. Nu avem voie să nu ţinem cont de asta. Acordul din 2010 privind armele strategice este uitat, SUA s-au retras din el, relaţiile noastre s-au degradat”, a continuat Putin.

Liderul rus a reluat apoi discursul acuzator la adresa SUA, sugerând că Washingtonul vrea să strice ordinea mondială. „SUA s-a apucat de refacerea lumii, după destrămarea URSS, şi au început să refacă arhitectura relaţiilor internaţionale de după cel de al Doilea Război Mondial.

SUA urmăresc să-şi consolideze dominaţia globală după destrămarea URSS, punând la cale un şir de războaie. Este inadmisibil că SUA recroiesc lumea aşa cum vor, aşa cum reiese din propriile interese”, a spus Putin.

„Sunt nevoit să declar că Rusia îşi încetează participarea în Acordul privind armamentele strategice. Rusia nu iese din acord, ci îşi suspendă participarea”, anunţă în final Vladimir Putin.

El susţine că în SUA expiră valabilitatea unor focoase nucleare şi acuză Washingtonul că vrea să facă teste cu armament real. „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”, a spus Putin în încheierea discursului său, care a durat circa o oră şi 45 de minute.

Ultima dată Putin s-a adresat parlamentului în 2021, iar acum a fost pentru prima dată de la începutul războiului, în urmă cu aproape un an, când a venit într-un cadru solemn şi a anunţat noile presupuse direcţii ale ţării.

Schimbare militară majoră în Europa: Pași radicali împotriva lui Putin VIDEO
Schimbare militară majoră în Europa: Pași radicali împotriva lui Putin VIDEO
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în urmă cu peste 2 ani a schimbat din temelii strategia de apărare a țărilor occidentale, care au început să se teamă de o escaladare a...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Rusia NATO, #discurs putin, #tratat new start, #arme nucleare Rusia , #invazie ucraina