Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia acuză că un avion militar al SUA a pus în pericol un avion de pasageri deasupra Mării Negre

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 20:42
2449 citiri
Rusia acuză că un avion militar al SUA a pus în pericol un avion de pasageri deasupra Mării Negre
Activitate intensă a avioanelor NATO deasupra Mării Negre FOTO Facebook/ US Air Force

Cotidianul rus Vzgliad a scris joi, 30 decembrie, că un avion de cercetare american de tip RC-135V Rivet Joint a creat o situație periculoasă în spațiul aerian situat deasupra Mării Negre, care a reprezentat o amenințare pentru un zbor de pasageri al companiei aeriene Belavia.

“Avionul american, fără să se afle în contact cu dispecerii de la sol, a evoluat la o altitudine de numai 1.300 de metri de un avion de pasageri de tip Boeing 737 al companiei aeriene Belavia din Republica Belarus, care efectua o cursă de la Minsk la Tel Aviv”, a precizat jurnalul rusesc, citând o postare a utilizatorului Voenniy Obozrevatel (Observatorul militar) de pe Telegram, informează publicația DefenseRomânia.ro.

Potrivit ziarului, la începutul lunii decembrie, în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre s-a mai produs un incident similar, în care a fost implicat un avion american de cercetare și un avion rusesc de pasageri. Din cauza “manevrelor periculoase ale aeronavei americane”, avionul de linie cu 160 de persoane la bord ar fi fost nevoit să-și schimbe cursul. Autoritățile de la Moscova au depus deja un protest în Statele Unite pentru această situație.

Două aeronave americane de tip RC-135V Rivet Joint și CL-650 ARTEMIS, dar și unul britanic, deasupra Mării Negre

După cum au confirmat sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, în cursul zilei de astăzi, deasupra Mării Negre s-au aflat două avioane de cercetare americane (RC-135V Rivet Joint și CL-650 ARTEMIS) și unul britanic (RC-135W). Este vorba despre un avion de cercetare radioelectronică RC-135V Rivet Joint și un avion experimental de cercetare CL-650 ARTEMIS. De asemenea, în spațiul aerian al Ucrainei a zburat un avion american de conducere în luptă și indicare a țintelor E-8C Joint STARS.

În ziua anterioară, pe 29 decembrie, deasupra Mării Negre au îndeplinit misiuni un avion de cercetare radioelectronică RC-135V, un avion experimental de cercetare CL-650 ARTEMIS și o dronă de cercetare strategică RQ-4D.

Probabil, această situație va continua și în zilele și săptămânile următoare, având în vedere faptul că, în perioada 10-13 ianuarie sunt planificate mai multe întâlniri și consultări ale reprezentanților ruși cu cei ai SUA, NATO și OSCE.

De asemenea, potrivit estimărilor serviciilor de informații ucrainene și occidentale, Rusia ar trebui să-și continue consolidarea dispozitivului militar de la frontiera cu Ucraina, în perspectiva declanșării unor acțiuni ofensive împotriva Ucrainei, planificate pentru ultima parte a lunii ianuarie.

Rusia acuză aeronavele militare ale NATO că zboară cu transponderele oprite

Potrivit unor informații furnizate de reprezentanții ruși, în ultimele trei luni s-au produs cel puțin patru sau cinci incidente similare deasupra Mării Negre.

Autoritățile de la Moscova acuză SUA și aliații săi din cadrul NATO că avioanele militare evoluează în Regiunea Mării Negre cu transponderele de la bord oprite, fără să se afle în contact cu dispecerii de la sol și fără să prezinte planuri de zbor, pe baza cărora să poată fi anticipate traiectele pe care se deplasează.

„Bineînțeles că partea rusă uită să spună că și ea face exact același lucru, atât deasupra Mării Negre, cât și deasupra Mării Baltice, unde o serie de state membre NATO sau neutre au acuzat în repetate rânduri avioanele militare rusești de manevre periculoase sau de încălcarea spațiilor aeriene.

Apropierea unei aeronave la o distanță de 1.300 de metri nu este chiar o situație periculoasă, dacă ținem cont de faptul că avioanele de vânătoare rusești ridicate la interceptare se apropie uneori de aeronavele militare americane la distanțe de numai câteva zeci de metri.

Probabil că protestele Rusiei reprezintă, în primul rând, o reacție la intensificarea zborurilor efectuate în ultima perioadă de avioanele de cercetare americane și din alte state membre NATO, ca de exemplu Marea Britanie și Franța, în proximitatea frontierelor rusești din Regiunea Mării Negre. Acestea au ca scop identificarea mișcărilor de trupe și tehnică militară ale armatei ruse, care sunt acuzate că se concentrează la granița cu Ucraina, în vederea declanșării unei invazii militare pe teritoriul ucrainean”, scrie Defense România.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#Rusia NATO, #NATO, #Marea Neagra NATO , #Rusia