Experții americani în securitate atenționează: Următoarea țintă a lui Putin ar putea fi Moldova

Vineri, 18 Martie 2022, ora 10:58
21385 citiri
Experții americani în securitate atenționează: Următoarea țintă a lui Putin ar putea fi Moldova
Experții susțin că Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Putin FOTO: CNBC

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina continuă de peste trei săptămâni și Rusia nu dă semne că s-ar opri, după ce s-a confruntat cu o rezistență fermă și neașteptată. Acum, analiștii americani avertizează că președintele rus ar putea lua în considerare următoarea țintă: Moldova, care nu face parte din UE și NATO.

Moldova, țară din estul Europei și fără ieșire la Marea Neagră, este situată la granița de vest a Ucrainei, fiind într-un potențial pericol în fața agresiunii Moscovei, având în vedere asemănările cu vecinul său, potrivit CNBC.

La fel ca Ucraina, fosta republică sovietică, Moldova, nu este membră nici a alianței NATO și nici a Uniunii Europene, deși are ambiții de a adera la aceste structuri. În plus, ea găzduiește o populație separatistă pro-rusă considerabilă, în statul autoproclamat independent numit Transnistria.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

După mai bine de trei săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, Rusia are în față o rezistență hotărâtă, iar analiștii în securitate avertizează asupra faptul că Vladimir Putin ar putea să aibă în plan următoarea țintă: Moldova.

”Dacă conflictul va escalada dincolo de Ucraina, Moldova este unul dintre locurile care se află cel mai sus pe listă. Pentru mine, este foarte interesant că Rusia nu a recunoscut încă Transnistria ca republică independentă, la fel cum a făcut-o cu Lugansk și Donețk”, a spus Adriano Bosoni, director de analize la think-tank-ul american de securitate Risk Assistance Network & Exchange cu sediul la New York.

Transnistria este guvernată de propriul lider susținut de Kremlin și regiunea ar putea reprezenta o oportunitate strategică pentru Rusia, care a adunat deja aproximativ 1.500 de militari în zonă.

Rusul care a oferit un milion de dolari pe capul lui Putin susține că știe cine-l ”va termina” pe liderul de la Kremlin

Putin, fie ar recunoaște Transnistria ca stat independent, fie ar putea deveni punctul central al unei operațiuni așa-numită ”false-flag”, pusă la cale de Rusia.

”Dacă am vedea că Rusia face asta, ar fi un indiciu serios că se gândește să ducă conflictul în Moldova”, a explicat Bosoni.

În prezent, nu există semne clare că Putin plănuiește o astfel de strategie în Moldova, dar opoziția de aici ”ar fi foarte slabă. Ar exista o rezistență scăzută sau deloc. Țara este una dintre cele mai sărace din Europa și are o capacitate militară mult mai mică decât Ucraina”, a declarat Clinton Watts, expert la Institutul de cercetare privind politicile externe din Pennsylvania, Statele Unite.

Un general american recomandă trecerea la planul B de contracarare a lui Putin: ”Destul, până aici”

Prin urmare, ”o invazie a Moldovei ar putea deschide o ușă din sud-estul Ucrainei”, a spus Watts, menționând că Putin ”ar căuta un plan de luptă alternativ”, având în vedere eforturile încă eșuate ale Rusiei de a încercui și cuceri Ucraina.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#rusia moldova, #razboi Rusia Ucraina, #Vladimir Putin, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #Ucraina Rusia razboi , #Republica Moldova