Mutare strategică a lui Putin: Rusia, cel mai mare investitor într-o țară cu 87 de milioane de locuitori

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 02:00
11138 citiri
Mutare strategică a lui Putin: Rusia, cel mai mare investitor într-o țară cu 87 de milioane de locuitori
Rusia a devenit principalul investitor străin din Iran FOTO: TT

După invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin și impunerea pachetelor de sancțiuni ale Occidentului împotriva Kremlinului, Rusia a pierdut piața de energie din Europa, o lovitură uriașă pentru economia țării. Acum, Moscova a devenit cel mai mare investitor străin din Iran, potrivit datele comerciale publicate recent.

Rusia a depășit China, ajungând cel mai mare investitor din Iran, a informat ziarul Donya-e Eqtesad, potrivit Bloomberg.

Ali Fekri, șeful Organizației de stat pentru investiții și asistență economică și tehnică a Iranului, a declarat sâmbătă că Rusia a cheltuit aproximativ 2,7 miliarde de dolari pentru două proiecte petroliere din provincia vestică Ilam, de când guvernul lui Ebrahim Raisi a ajuns la putere în august 2021.

Noul plan special de război al lui Putin din Ucraina: Tactica total diferită față de momentul invaziei

Emiratele Arabe Unite, Afganistan, Turcia și China au fost următorii cei mai mari investitori din Iran. Deși China a avut „mai multă capacitate”, a redus cheltuielile în ultimul an, limitându-le la centrele logistice sau facilitățile de frontieră care sunt legate de propriile exporturi către Iran.

Iranul, cu o populație de 87 de milioane de locuitori, și Rusia și-au întărit legăturile semnificativ de la invazia Ucrainei de către Moscova la sfârșitul lunii februarie a anului trecut. Au existat mai multe vizite de rang înalt și o serie de acorduri pentru extinderea cooperării comerciale și militare între cele două țări.

Națiunea din Golful Persic a fost sancționată și aspru criticată de Uniunea Europeană și SUA pentru că a furnizat Moscovei drone care au fost folosite în războiul din Ucraina. Iranul și Rusia sunt ambele aspru sancționate și au lucrat împreună pentru a găsi modalități de a ocoli sancțiunile.

Fekri a spus că Rusia a investit fie trimițând numerar fizic în Iran, fie utilizând schimburi comerciale în valută străină.

O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

În plus, Rusia și Iranul lucrează la un nou coridor de transport maritim care exclude Europa și sancțiunile sale și caută să colaboreze cu India, care și-a păstrat distanța față de campania de izolare condusă de Occident împotriva celor două țări.

Iranul încearcă să-și valorifice potențialul ca nod de transport între Asia, Rusia și Europa. Moscova, New Delhi și Teheran au semnat încă în 2002 un acord care stabilește planuri pentru Coridorul Internațional de Transport Nord-Sud, care va lega India și Rusia prin Iran și Azerbaidjan, ocolind Canalul Suez.

Pentru Rusia, coridorul ar oferi un canal major de export către Asia de Sud fără a fi nevoie să treacă prin Europa pentru a reduce pierderile Moscovei din punct de vedere economic de la invazia sa în Ucraina.

Când președintele rus Vladimir Putin a vizitat Iranul în iulie, el și omologul său Ebrahim Raisi au convenit asupra necesității de a finaliza legătura feroviară Rasht-Astara în nordul Iranului, parte a rutei propuse, conform Nikkei Asia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#Rusia Iran, #Iran Rusia, #Iran Rusia relatii, #Rusia investitii, #Iran Rusia gaze, #comert Rusia Asia, #Iran, #Ebrahim Raisi , #Razboi Ucraina