O delegaţie rusă a vizitat Iranul de cel puţin două ori în ultima lună. Scopul "excursiilor" la cel mai înalt nivel

Sambata, 16 Iulie 2022, ora 14:12
2619 citiri
O delegaţie rusă a vizitat Iranul de cel puţin două ori în ultima lună. Scopul "excursiilor" la cel mai înalt nivel
Lideri militari din Iran FOTO Hepta

O delegaţie rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puţin două ori în ultima lună, potrivit consilierului american pentru securitate naţională Jake Sullivan şi a imaginilor din satelit obţinute exclusiv de CNN.

Iranul a început să prezinte Rusiei dronele Shahed-191 şi Shahed-129, cunoscute şi sub numele de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie, au declarat oficiali americani pentru CNN. Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete de precizie teleghidate.

”Avem informaţii potrivit cărora guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri capabile să utilizeze arme”, a declarat Sullivan.

”Evaluăm că o delegaţie oficială rusă a primit recent o serie de UAV-uri iraniene capabile să atace. Prezentăm aceste imagini surprinse în iunie, care arată UAV-urile iraniene pe care delegaţia guvernului rus le-a inspectat în acea zi. Acest lucru sugerează un interes continuu al Rusiei în privinţa achiziţionarării de UAV-uri iraniene capabile să atace”, a adăugat Sullivan.

Biden este constrâns de presiunea din ce în ce mai mare din partea aliaţilor din Orientul Mijlociu de a întocmi un plan viabil privind Iranul, deoarece speranţele pentru relansarea acordului nuclear din 2015 s-au stins în urma negocierilor stagnate de la Doha, Qatar, luna trecută.

Oficialii de la Casa Albă au dezvăluit la începutul acestei săptămâni că serviciile secrete americane recent desecretizate indică faptul că Iranul ar urma să furnizeze Rusiei ”sute” de drone care să fie folosite în războiul din Ucraina. În acest sens, Iranul s-ar pregăti înceapă antrenarea forţelor ruse cu privire la modul de operare a dronelor la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit Washingtonului, Rusia se pare că a apelat la Iran pentru a o ajuta să îşi completeze stocurile de drone. Cu toate acestea, nu este clar cât de moderne sau eficiente vor fi acele drone.

Rusia a apelat anterior la China pentru ajutor în războiul din Ucraina, au declarat oficialii americani în martie. Până la sfârşitul lunii mai, SUA nu au văzut nicio dovadă potrivit căreia Beijingul ar fi oferit vreun sprijin militar sau economic Moscovei pentru invazie, a afirmat Sullivan la acea vreme.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Rusia Iran, #drone militare rusia, #delatie rusa teheran , #invazie ucraina