O mare putere mondială a prins Rusia în capcană. Moscova și-a blocat banii la peste 4.000 de kilometri distanță

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 01:26
30128 citiri
O mare putere mondială a prins Rusia în capcană. Moscova și-a blocat banii la peste 4.000 de kilometri distanță
Tanc petrolier rusesc spre India FOTO: Indian Express

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum mai mult de 15 luni, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, iar Rusia a pierdut piața energetică din Europa. Acum, regimul de la Kremlinul și-a redirecționat comerțul spre Asia, însă a picat în capcana Indiei, având blocați 3 miliarde de dolari în rupii în primul trimestru din 2023, la o distanță de 4.300 de kilometri.

O relație comercială dezechilibrată cu India obligă Rusia să acumuleze până la un miliard de dolari în fiecare lună în active, în rupii, care rămân blocate în afara țării, mărind stocul de capital pe care îl aduna în străinătate de la invazia Ucrainei, potrivit unei analize din Bloomberg.

Rusia a devenit un furnizor de top de petrol pentru India (țara cu cea mai mare populație din lume, de 1,4 miliarde de locuitori) în ultimul an, decontând o pondere mai mare a comerțului în monede naționale și redirecționând transporturile către est, deoarece clienții tradiționali din Europa au evitat achizițiile după ce a început războiul în urmă cu un an.

Întorsătură dramatică a războiului Rusiei: Putin în fața unui pariu cu mize mari

Dar, cu importurile din India care stagnează, Rusia se confruntă cu un exces de rupii (moneda Indiei), pe care companiile sale întâmpină dificultăți să le repatrieze din cauza restricțiilor valutare locale. Blocajul legat de o soluție a lăsat Rusia să se aștepte ca excedentul să crească în continuare.

În fiecare trimestru, dezechilibrul va genera probabil echivalentul a circa 3 miliarde de dolari (în rupii) pe care Rusia nu le poate folosi, potrivit Bloomberg Economics. Suma s-ar adăuga la o valoare estimată de 147 de miliarde de dolari în active străine nete acumulate în străinătate pe parcursul anului 2022.

„Motivul este o creștere bruscă a volumului livrărilor de petrol din Rusia”, a spus Irina Zasedatel, membru al prezidiului Asociației Exportatorilor și Importatorilor din Rusia. „Pe fundalul unei creșteri a vânzărilor de petrol, există puține semne de expansiune a ofertei de alte bunuri.”

Un impas la masa negocierilor dintre India și Rusia complică comerțul lor unilateral în plină expansiune. În primul trimestru din 2023, India a avut un deficit comercial de 14,7 miliarde de dolari cu Rusia.

Rusia nu știe ce să facă cu rupiile

O prioritate de vârf pentru India este promovarea utilizării pe scară largă a rupiei în schimburile internaționale. Banca centrală a sugerat că țările care acumulează excesul de rupii din exporturi pot plasa fondurile în titluri locale, inclusiv în obligațiuni guvernamentale.

Cele două țări discută despre diferite mecanisme de plată, inclusiv investiții pe piețele de capital din India de către entități rusești. Este o opțiune care inițial nu a găsit favoarea Moscovei, dar acum este din nou pe masă, deoarece miliarde de rupii se adună în băncile indiene, au declarat oficiali din India familiarizați cu detaliile.

O țară din estul Europei se teme de agresiunea Rusiei. Ce arme cumpără de colosala sumă de 34 de miliarde de dolari VIDEO

Pentru Rusia, singura opțiune acceptabilă este utilizarea monedelor unei țări terțe, cum ar fi yuanul Chinei sau dirhamul din Emiratele Arabe Unite, au spus persoane familiare cu deliberările. Un acord este departe, deoarece Rusia are o influență limitată într-o situație cu puțini cumpărători alternativi față de India.

„Comerțul Rusiei cu India este din ce în ce mai dezechilibrat. Exporturile Indiei către Rusia nu au ajuns din urmă cu importurile în expansiune, dar există un apetit limitat în Rusia de a-și economisi excedentul de cont curent în rupii.

Acestea fiind spuse, nu există importatori alternativi de petrol de calibrul Indiei la orizont pentru Rusia, așa că exportatorii și băncile vor accepta treptat decontarea în rupii. Acest lucru va permite Rusiei să-și mențină curgerea petrolului, dar va face ca moneda puternică să fie mai rară, va slăbi rubla și va crește inflația”, a spus Alexander Isakov, economist rus.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Rusia India, #petrol Rusia, #India Rusia, #India petrol, #exporturi petrol, #rupii india, #schimburi comerciale India Rusia , #Rusia