O mare putere occidentală nu poate scăpa de Rusia: Putin lucrează prin spate și o leagă de Moscova până în 2040

Marti, 13 Februarie 2024, ora 05:33
5783 citiri
O mare putere occidentală nu poate scăpa de Rusia: Putin lucrează prin spate și o leagă de Moscova până în 2040
Compania rusă Yamal a prelungit acordul cu firma SEFE din Germania până în 2040 FOTO: Energy

După începerea invaziei declanșată de Putin în Ucraina, Kremlinul a pierdut aproape în totalitate piețele petroliere și de gaze naturale din Europa, ca urmare a sancțiunilor. Dar acum, o mare putere economică de pe bătrânul continent, Germania nu poate scăpa în totalitate de dependența de energia Rusiei. Putin lucrează prin spate, iar guvernul de la Moscova a anunțat că extinde autorizația companiei sale YAMAL de a furniza gaze naturale lichefiate Berlinului, firmei germane SEFE, până în 2040.

Guvernul rus a prelungit până la 31 decembrie 2040 autorizația pentru fabrica sa Yamal LNG de a furniza gaz natural lichefiat (GNL) importatorului și comerciantului de gaze naționalizat german SEFE, conform unui document guvernamental publicat vineri, potrivit agenției de știri Reuters, citată de Natural Gas World.

SEFE, sau Securing Energy for Europe, este fosta divizie germană a companiei ruse Gazprom GAZP.MM naționalizată de guvernul de la Berlin în 2022 la un cost de miliarde de euro după începerea a ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Operațiunea secretă Dropshot: Planul Statelor Unite de a șterge de pe hartă Rusia, documente dezvăluite VIDEO

Rusia a interzis comerțul cu o serie de companii, inclusiv Gazprom Germania în 2022, dar un an mai târziu, guvernul a făcut o dispensă specială pentru companie pentru a permite vânzările de GNL până la sfârșitul anului 2024.

Decizia de a prelungi permisiunea a fost publicată deoarece cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate din Rusia, Novatek NVTK.MM, se confruntă cu sancțiuni și întârzieri la noul său proiect Arctic LNG 2.

Să menționăm faptul că decizia Germaniei de a face din Norvegia cel mai mare furnizor de gaze, culminând cu încherierea unui acord care va acoperi o mare parte din nevoile sale industriale, însemnând că a înlocuit Rusia fosta dominantă cu un alt furnizor.

Zilele unei țări ca superputere economică se apropie de sfârșit: Peste 800.000 de români afectați

De la întreruperile aprovizionării legate de invazia Ucrainei de către Rusia, Germania, cea mai mare economie a Europei, a înlocuit volume uriașe de gaz rusesc prin acorduri cu Norvegia, cel mai mare producător de gaze din Europa.

Firma energetică de stat germană Sefe și Norvegia Equinor (EQNR.OL), deschid o nouă filă, ele au anunțat un acord de gaz de 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) care va furniza o treime din gazul industrial de care are nevoie Germania.

Va duce ponderea Norvegiei din livrările de gaze ale Germaniei la aproximativ 60%, comparabil cu cantitatea pentru care Rusia a avut-o în trecut. „Germania ar trebui să învețe din greșelile trecutului”, a spus el, spunând că GNL ar putea crește diversificarea.

Philipp Steinberg, șeful unității de stabilizare economică și securitate energetică din Ministerul Economiei din Germania, a mai spus că țara este expusă riscului de dependență excesivă. „Dependența noastră de Norvegia este prea mare”, a scris el pe X, cunoscut anterior ca Twitter, luna trecută. „Criza ne-a învățat că trebuie să ne diversificăm”.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Rusia Germania, #gaze lichefiate, #gaze Rusia Germania Europa, #Germania Rusia, #Putin gaze Europa, #gaze rusia europa, #Germania gaze Rusia , #stiri afaceri