Prigojin pregătește revolte? Miting auto ilegal în sprijinul mercenarilor Wagner, la Ekaterinburg

Duminica, 28 Mai 2023, ora 23:18
4240 citiri
Prigojin pregătește revolte? Miting auto ilegal în sprijinul mercenarilor Wagner, la Ekaterinburg
Miting al simpatizanților Wagner/ FOTO: itsmycity.ru

Duminică, 28 mai, la Ekaterinburg, a avut loc un miting auto în sprijinul Grupării de mercenari Wagner, finanțată de oligarhul Evgheni Prigojin. Acțiunea nu a fost autorizată de autorități, dar poliția nu a intervenit pentru oprirea acesteia.

Peste o sută de mașini cu panouri cu simboluri ale Grupării Wagner au circulat din centrul comercial Karnaval până la cimitirul unde sunt îngropați mercenarii Wagner care au murit în Ucraina. Potrivit publicației locale E1.ru, „la miting erau mașini scumpe: Porsche, Mercedes-Benz clasa G, Land Rover, o mulțime de numere de înmatriculare ale hoților” . La cimitir a avut loc o slujbă religioasă.

Ministerul Securității Publice din regiunea Sverdlovsk a numit acțiunea ilegală, deoarece autoritățile nu au cerut autorizarea mitingul. Șeful filialei locale a PMC „Wagner” cu indicativul „Strajnik” a spus că a depus o cerere, dar autoritățile nu i-au aprobat-o. Acum, este gata să răspundă în limitele legii.

Mitingul a avut loc pe fundalul declarațiilor recente ale fondatorului Grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în care critica Ministerul Apărării și Administrația Prezidențială. În urmă cu câteva zile, Prigojin a spus că luptătorii PMC „Wagner” au luat cucerit orașul Bahmut din regiunea Donețk, pentru care au luptat încă din vara trecută și acum se vor reface și se vor odihni, locul lor fiind luat de soldații Ministerului rus al Apărării. Ucraina nu a confirmat oficial pierderea orașului, deși admite că cea mai mare parte a acestuia este controlată de Rusia. Retorica dură a lui Prigojin, combinată cu dependența sa de o organizație paramilitară, i-a determinat pe mulți comentatori să speculeze că are ambiții politice.

În februarie, Prigojin a avut un conflict public cu guvernatorul regiunii Sverdlovsk, Eevgheni Kuivașev. Fondatorul PMC a criticat autoritățile locale pentru faptul că luptătorii Wagner au fost înmormântați fără onoruri militare. Ca răspuns, Kuivașev l-a sfătuit să se întoarcă la afacerile culinare (Prigojin este fondatorul Companiei Concord, care se ocupă de afaceri cu alimente și restaurante, de unde și numele de „bucătarul lui Putin”). Prigojin i-a răspuns că dictatorul sovietic Iosif Stalin a împușcat oameni ca Kuivașev și l-a amenințat că oamenii îl vor „ridica în furci”.

Prigojin, supărat pe Kremlin

Liderul mercenarilor Wagner a declarat că este convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în mass-media de stat, avertizând că o astfel de abordare înșelătoare ar duce la o reacție din partea poporului rus în câteva luni, relatează Reuters.

Pe canalele rusești de Telegram circulă un ordin care pare semnat de Ministerul rus al Apărării prin care presei de stat îi este interzisă să relateze despre Prigojin și grupul fondat de oligarhul rus.

Întrebat despre presupusa interdicție din mass-media de stat, Prigojin a folosit o serie de proverbe rusești pentru a-i ironiza pe cei responsabili: „Ceea ce este interzis este întotdeauna mai dulce".

„Wagner nu este o bucată de săpun alunecos pe care birocrații s-au obișnuit să o bage peste tot; Wagner este o suliță, un pumnal pe care nu îl poți ascunde", a spus Prigojin.

„Sunt absolut convins că au interzis (relatarea)".

„Faptul că birocrații de la nivel înalt, chiar acele turnuri ale Kremlinului, încearcă să închidă gura tuturor ca să nu vorbească despre Wagner nu va face decât să dea un impuls poporului."

O astfel de abordare, a spus el, ar provoca o reacție din partea poporului rus.

„Pe termen lung - termenul lung este de două sau trei luni - vor primi o palmă de la popor pentru că au încercat să închidă gura și urechile tuturor", a spus Prigojin.

Kremlinul și Ministerul Apărării au ignorat ieșirile lui Prigojin, care par să încalce regulile sistemului politic strict controlat, elaborat de Putin de când a câștigat funcția supremă la Kremlin, în ultima zi a anului 1999.

Ghirkin îl acuză pe Prigojin că pregătește o rebeliune în Rusia

Igor Ghirkin, un fost agent FSB condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în 2014, îl acuză pe șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, că pregătește o rebeliune în Rusia. El spune că insultele făcute de „bucătarul lui Putin“ la adresa armatei ruse sunt inacceptabile și semnalează o ruptură în cadrul elitei ruse de care va profita Prigojin cu armata sa privată care se retrage din Bahmut. „Totuși nu am auzit ca Wagner să fi depus vreun jurământ să nu lupte niciodată împotriva armatei ruse. Împotriva Rusiei. Este pur și simplu o organizație de mercenari”, a spus Ghirkin.

„Unde este reacția Forțelor Armate, a comandamentului, reacția statului, la faptul că o persoană cu responsabilități sociale extrem de scăzute, aș spune, insultă direct Forțele Armate indiferent de starea în care se află acum? (...) Insultarea întregii armate în acest fel este o infracțiune. Legea pare să nu observe comportamentul și cuvintele lui Prigojin. O infracțiune împotriva spiritului armatei și a patriei...” „De fapt, prin declarațiile sale, Prigojin a făcut un pas către rebeliune“.

„De fapt, prin declarațiile sale, Prigojin a făcut un pas către rebeliune. Acestea sunt desigur pseudo-elite, dar deocamdată sunt VIP-urile noastre. Prigojin este un om apropiat președintelui,(...) dar când printre aceste elite apar oameni care în mod deschis nu respectă legea, oameni care cer redistribuirea pozițiilor în această elită, aici începe revolta. Nu începe niciodată de jos, ci întotdeauna de la vârf. (...) Prigojin practic a declarat război față de o parte a armatei și nomenclaturii statului. Evident, nu este singur: dacă era singur, ar fi fost scos”, a mai adăugat el, conform aceleiași surse.

Prigojin, numit „bucătarul lui Putin”, a criticat conducerea militară rusă, inclusiv pe șeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Într-un interviu cu strategul pro-Kremlin, Konstantin Dolgov, postat pe Telegram, Evgheni Prigojin a spus: „Am ajuns aproape de Kiev, apoi, așa cum spunem în rusă, ne-am c***at pe noi și ne-am retras. Apoi ne-am c***at pe noi și ne-am retras în Herson, apoi în Izium, Lîman... Și cumva, nimic nu a mers.”

Ghirkin a comentat, anterior, că bătălia pentru era „post-Putin” a început deja în interiorul elitei ruseşti.

„Indiferent cât de mult îl critic pe Putin, el este în prezent singura figură legitimă din Federaţia Rusă", a declarat Ghirkin. „Dacă Putin ar fi înlăturat de la putere ar însemna prăbuşirea Rusiei”, a avertizat el.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#rusia ekaterinburg miting sprijin mercenari wagner , #Razboi Ucraina