Cât de ridicolă diplomatic este România după invadarea Ucrainei: "Ne-au spus și americanii, și britanicii să facem ceva, era în pericol Moldova"

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 13:17
13076 citiri
Cât de ridicolă diplomatic este România după invadarea Ucrainei: "Ne-au spus și americanii, și britanicii să facem ceva, era în pericol Moldova"
Iohannis, Ciucă și Ciolacu, oamenii politici cei mai influenți în contextul politic românesc actual FOTO Hepta

Cel mai respectat specialist român în problemele spațiului ex-sovietic, profesorul Armand Goșu, a făcut o analiză amplă a celor aproape 12 luni scurse de la momentul invadării Ucrainei de către Rusia.

În afara implicațiilor legate strict de dinamica războiului ruso-ucrainean, Goșu a vorbit și despre contextul geopolitic regional, trecând în revistă performanțele diplomatice ale țărilor din vecinătatea Ucrainei.

Prelegerea de peste 2 ore a istoricului român, intitulată "Ucraina - 11 luni în infern", a fost ținută la Oradea, pe 20 ianuarie, în cadrul unui eveniment organizat de revista de cultură Familia.

Goșu a amintit unul dintre momentele-cheie ale invaziei, aprilie 2022, când armata rusă a fost extrem de aproape de a cuceri orașul Mikolaev, din sudul Ucrainei. De acolo, ar fi urmat atacul direct și cel mai probabil de succes asupra Odesei. Ulterior, armata rusă ar fi avut de parcurs 2 ore până în Transnistria sau până la gurile Dunării, iar Chișinăul ar fi fost în mare pericol.

În acest context, întreg spațiul occidental a așteptat o reacție fermă de susținere a Republicii Moldova arătată de România, susține Goșu. Oficialii de la București ar fi fost contactați, pe canalele diplomatice, de americani și britanici, să aibă o poziție, în contextul în care România este stat membru NATO și n-ar fi existat niciun pericol de represiune din partea Moscovei.

„Rețineți această direcție de Sud, pentru că e mai aproape de România și ne interesează pe noi. Aici avansul (rușilor – n. red.) a fost foarte bun, s-au apropiat de Mikolaev, au fost la 15 kilometri, în aprilie 2022, de Mikolaev.

De la Mikolaev se deschide drumul către Odessa. În februarie, când a început agresiunea rusească, din cauza vremii nu puteai să trimiți nave de desant la Odesa. Rușii aveau nave de desant, cu 10.000 de oameni, dar ca să ai un desant temperatura apei trebuie să fie totuși rezonabilă, nu 5-6 grade.

Ei, problema era că trupele de la Mikolaev trebuia să se apropie de Odessa, ca să intervină desantul, iar de acolo exista riscul mare de tot, dacă vă amintiți în primăvară, în aprilie, când am avut acea conferință, am vorbit de riscul foarte mare pentru Transnistria. Pentru că dacă ucrainenii ar fi pierdut Odesa, pica și Chișinăul.

Ăla a fost un moment foarte bun pentru politica României de securitate și de politică externă în zonă, numai că nu l-a sesizat nimeni, deși ne-au spus și americanii, au dat telefon și britanicii: «Faceți ceva, ieșiți cu niște declarații că susțineți Moldova, că aveți interese în Moldova!». La noi – liniște! Cimitir!

Era ferma convingere, am vorbit cu oameni la Chișinău, care aveau pregătit portbagajul cu valiza, cu nevasta cu copilul, în caz că se anunță căderea Odessei, ei plecau în România. Am și făcut rost de câteva cabane de închiriat în zona Moldovei pentru prieteni de la Chișinău, în caz de ceva“, a spus Armand Goșu în timpul conferinței.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#rusia chisinau, #armand gosu, #invazie ucraina, #atac odesa, #esec diplomatic , #invazie ucraina