Rusia se cufundă în ură și represiune. Imigranții din Asia Centrala, ținta violențelor și persecuțiilor după atentatul de la Moscova

Marti, 26 Martie 2024, ora 22:10
6433 citiri
Rusia se cufundă în ură și represiune. Imigranții din Asia Centrala, ținta violențelor și persecuțiilor după atentatul de la Moscova
Cei patru presupuși atacatori din sala Crocus FOTO: X

Conduita urâtă a forțelor de securitate ruse atât în ​​Cecenia, cât și în Ucraina a rămas adesea în afara vederii publicului, cel puțin în ceea ce privește narațiunea promovată prin mass-media oficială rusă. Dar după atacul de vineri în Crocus City Mall, brutalitatea serviciilor de securitate rusești a apărut pe ecranul liber, scrie CNN

Imagini video și fotografii apărute pe rețelele de socializare rusești par să arate interogarea violentă a mai multor bărbați despre care se presupune că ar fi participat la atacul terorist de vineri. O înregistrare video pare să arate cum unul dintre suspecți, Saidakrami Raceabalizoda, este pus cu fața la pământ în timp ce un anchetator îi taie o parte din ureche. Un canal Telegram pro-Kremlin a publicat o fotografie care pare să arate electrocutarea altuia.

Răspunsul la acest lucru? Bucuria deschisă din partea unor personalități proeminente, conectate la Kremlin.

Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei rusești de propagandă de stat RT, a postat în mod aprobator pe rețeaua de socializare rusă VK o înregistrare video care pare să arate un suspect în atacul de la Crocus City tremurând în timp ce este interogat de către interogatori. Iar într-o postare separată pe X, Simonian a postat un videoclip cu un suspect încătușat care este adus în instanță în timp ce este aplecat de către agenții de securitate și un videoclip cu Raceabalizoda în instanță cu o ureche bandajată.

"Nu m-am așteptat niciodată la asta de la mine, dar când văd cum sunt aduși în instanță încovoiați și chiar și această ureche [retezată], nu simt decât plăcere", a scris ea.

Tăcerea Kremlinului asupra acestei chestiuni a fost grăitoare, Peskov refuzând să comenteze atunci când a fost întrebat despre dovezile abuzului asupra suspecților. Transmite un mesaj rușilor obișnuiți – și lumii – că forțele de securitate de stat ruse sunt capabile de orice.

Pedeapsa cu Moartea

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și vicepreședinte al COnsiliului rus de Securitate, a avut o atitudine de dur în comentariile sale despre tragedie. "Toată lumea mă întreabă, ce trebuie făcut?". "Au fost prinși. Felicitări tuturor celor care i-au prins. "Ar trebui să fie uciși?" a continuat Medvedev. "Cu siguranță. Și asta se va întâmpla. Dar este și mai important să îi ucidem pe toți cei implicați. Pe toți. Cine a plătit, cine a simpatizat, cine a ajutat“. „Omorâți-i pe toți”, a îndemnat Medvedev.

Medvedev nu mai este un jucător politic de top, dar a apărut de la invazia pe scară largă a Ucrainei ca un barometru de încredere al sentimentului de extremă dreapta în Rusia. Și acest tip de sentiment militant pare să fie în creștere.

În Rusia nu există pedeapsa cu moartea, dar, într-o declarație făcută la postul de stat Rossia-24, Vladimir Vasiliev, șeful partidului Rusia Unită, a declarat că deputații ruși ar putea lua în considerare reinstaurarea acesteia.

"Acum se pun multe întrebări cu privire la pedeapsa cu moartea", a declarat el, potrivit agenției de presă de stat RIA-Novosti. "Acest subiect va fi cu siguranță abordat în mod profund, profesionist și semnificativ. Și se va lua o decizie care va corespunde stărilor de spirit și așteptărilor societății noastre."

Sentimentele societății în general pot fi greu de evaluat, dar starea de spirit a clasei politice din Rusia este deja clară. Este răzbunătoare, iar toate opțiunile sunt pe masă.

Imigranții din Asia Centrală, bătuți, arestați și deportați

La patru zile după masacrul din Moscova, în Rusia ar fi început represaliile împotriva migranților din mai multe state din Asia Centrală.

Kârgâzstanul a făcut apel la cetățenii săi să nu călătorească în Rusia, unde lucrătorii migranți și vizitatorii din Asia Centrală se confruntă cu o presiune enormă după atentatul terorist din Moscova, soldat cu 139 de morți.

Liderul autoexilat al partidului de opoziție Partidul Renașterii Islamice din Tadjikistan (IRPT), Muhiddin Kabiri, se îndoiește că tadjicii au fost implicați în planificarea și punerea în aplicare a atacului terorist.

„În spatele acestui atac se află cu siguranță niște agenții de informații și oameni cu experiență. Dacă bărbații tadjici au fost într-adevăr implicați în el, atunci cel mai probabil au fost folosiți ca un instrument. Ei au fost doar persoane de nivelul doi sau trei în această provocare”, a declarat Kabiri.

„Deși autoritățile ruse nu i-au descris pe suspecți ca fiind muncitori migranți, mulți dintre sutele de mii de tadjici care trăiesc în Rusia fac parte din forța de muncă migrantă a țării, despre care Kabiri a spus că a fost lăsată vulnerabilă la diverse influențe de când liderul autoritar al Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a marginalizat și întemnițat toți liderii migranților și avocații și activiștii care protejează drepturile muncitorilor tadjici, deoarece îi considera rivali politici”, notează Radio Europa Liberă.

„Ceea ce se întâmplă astăzi cu migranții tadjici - indiferent dacă au fost implicați sau nu în acest atac sau dacă sunt vizați [de atacuri xenofobe] - toate acestea sunt rezultatul... politicilor guvernului tadjik”, a declarat Kabiri, care a părăsit Tadjikistanul după ce partidul său a fost interzis în 2015 de Curtea Supremă ca organizație teroristă.

Restricții și controale

Bakyt Kadîrov, oficial al Ministerului kârgâz de Externe din Kârgâzstan, a declarat pentru sursa citată, la 25 martie, că autoritățile ruse au desfășurat operațiuni antiteroriste și, prin urmare, își intensifică controalele asupra persoanelor care sosesc și părăsesc Rusia după atacul din 22 martie.

Apărătorul rus al drepturilor omului Valentina Chupik a declarat pentru Radio Europa Liberă că "în ultimele 36 de ore am primit 1.018 plângeri" de la cetățeni din Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan care au declarat că au fost "reținuți ilegal de către poliție".

"Poliția i-a bătut pe unii dintre ei; unii au fost deportați din Rusia", a spus Chupik.

Apărătorul drepturilor de la Bișkek, Aziza Abdirasulova, a declarat, de asemenea, că lucrătorii migranți din Asia Centrală din Rusia s-au trezit supuși unor restricții și controale după atacul terorist.

Mai mulți cetățeni kârgâzi au declarat la că au fost reținuți la sosirea pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova și că sunt reținuți în centrul de detenție al aeroportului împreună cu zeci de cetățeni din Asia Centrală, dintre care cel puțin 11 erau cetățeni kârgâzi, mai notează sursa citată.

Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#rusia atac, #sala concerte, #Moscova, #represiune, #imigranti, #asia centrala , #Rusia