Suma uriașă pe care trebuie s-o plătească fostul avocat a lui Trump sub formă de daune: ”A crezut că poate scăpa”

Sambata, 16 Decembrie 2023, ora 07:07
2455 citiri
Suma uriașă pe care trebuie s-o plătească fostul avocat a lui Trump sub formă de daune: ”A crezut că poate scăpa”
Rudy Giuliani, fostul avocat a lui Donald Trump FOTO X/ @The_Trump_Train

Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului şi fostul avocat de încredere al lui Donald Trump, trebuie să plătească daune de peste 148 de milioane de dolari către două foste angajate electorale din Georgia pe care le-a defăimat prin acuzaţii false că au ajutat la fraudarea alegerilor din 2020 în dauna lui Donald Trump, a decis vineri un juriu din Washington, relatează Reuters.

Juriul de la tribunal federal din Washington a constatat că Giuliani le datorează celor două femei, Wandrea "Shaye" Moss şi mama ei, Ruby Freeman, 73 de milioane de dolari pentru a le despăgubi pentru prejudiciul emoţional şi de reputaţie pe care l-au suferit, în timp ce 75 de milioane de dolari este amenda pentru comportamentul său (daune punitive).

"Astăzi este o zi bună. Un juriu a fost martor la ceea ce Rudy Giuliani ne-a făcut mie şi fiicei mele şi l-a tras la răspundere", a declarat Freeman reporterilor adunaţi în faţa tribunalului, adăugând că "şi alţii trebuie să fie traşi la răspundere".

Un judecător federal a stabilit, înainte de proces, că Giuliani trebuie să răspundă pentru defăimare, pentru provocarea intenţionată de stres emoţional şi conspiraţie civilă. Singura întrebare în faţa juriului a fost cât de mult trebuie să i se impună lui Giuliani să plătească. El l-a ajutat pe fostul preşedinte republican Trump să-i fie propagate afirmaţiile sale false cu privire la o fraudare a alegerilor din 2020. Juriul a deliberat timp de peste 10 ore înainte de a lua o decizie.

Giuliani va face apel

Giuliani a declarat că va face apel. "Absurditatea sumelor nu face decât să sublinieze absurditatea întregii proceduri", a declarat el reporterilor.

Verdictul a fost pronunţat după trei zile emoţionante de mărturii în care Moss şi Freeman, care sunt două femei de culoare, au povestit despre potopul de mesaje rasiste şi sexiste, inclusiv ameninţări de linşaj, pe care le-au primit după ce Trump şi aliaţii săi au răspândit afirmaţii false potrivit cărora ele ar fi fost implicate în fraude electorale.

"Domnul Giuliani a crezut că poate scăpa făcându-le pe Ruby şi pe Shaye imaginea fraudei electorale, deoarece le-a considerat banale şi dispensabile", a declarat avocatul celor două femei, Michael Gottlieb, în timpul pledoariei finale. "El nu are dreptul să ofere funcţionari publici lipsiţi de apărare unei mulţimi virtuale, pentru a anula o alegere", a adăugat el.

Joseph Sibley, avocatul lui Giuliani, a recunoscut că clientul său a provocat prejudicii, dar a spus că sancţiunea pe care o cer reclamantele - cel puţin 48 de milioane de dolari - ar fi "catastrofală" pentru clientul său. El a declarat juriului că Giuliani a fost un "om bun", făcând referire la rolul său de primar al New York-ului după atacul de la 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene. "Rudy Giuliani nu ar trebui să fie definit de ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme", a spus Sibley în timpul pledoariei sale finale.

De unde a pornit cazul

Giuliani a făcut în mod repetat afirmaţii false potrivit cărora o înregistrare video de pe camerele de supraveghere le arată pe Moss şi Freeman ascunzând şi numărând genţi pline cu buletine de vot ilegale într-o arenă de baschet din Atlanta care a fost folosită pentru procesarea voturilor în timpul alegerilor din 2020.

Fostul primar, care spusese că va depune mărturie în timpul procesului, a ales în cele din urmă să nu se prezinte la bară.

După proces, el a declarat că ceea ce a afirmat nu a avut "nicio legătură" cu ameninţările primite de cele două femei.

De asemenea, Trump a nominalizat-o pe Freeman, într-o convorbire telefonică foarte mediatizată, din ianuarie 2021, în timpul căreia a făcut presiuni asupra principalului funcţionar electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să "găsească" voturi pentru a anula înfrângerea sa la limită în acest stat.

O anchetă declanşată de statul Georgia a constatat că femeile au procesat în mod legal şi corect buletinele de vot. Avocaţii celor două femei au susţinut că afirmaţiile au făcut parte dintr-o conspiraţie care l-a implicat pe Trump, echipa sa juridică şi un organ de presă de dreapta pentru a-l ajuta pe Trump să semene îndoiala cu privire la alegeri şi să anuleze înfrângerea sa în faţa democratului Joe Biden.

Giuliani s-a confruntat cu o serie de procese civile şi penale - şi are cheltuieli legale din ce în ce mai mari - de când l-a ajutat pe Trump în eforturile sale de a anula alegerile. Giuliani a fost acuzat penal în cazul de şantaj din Georgia împotriva lui Trump şi a mai multor aliaţi ai săi, în parte pentru că le-a vizat pe Moss şi Freeman. El a pledat nevinovat.

Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, a declarat miercuri procurorul...
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Înainte de înfruntarea de la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, fostul și actualul președinte al Statelor Unite s-ar mai putea confrunta o dată. Joe Biden a anunțat vineri, 26...
#Rudy Giuliani, #Donald Trump, #daune, #Femei , #stiri internationale