Diagnosticul oficial primit de Rudel Obreja. De ce i-a respins instanța cererea de a se trata în străinătate

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 03:25
15563 citiri
Diagnosticul oficial primit de Rudel Obreja. De ce i-a respins instanța cererea de a se trata în străinătate
Rudel Obreja, la ICCJ, pe data de 1 martie 2017. FOTO: Ionuț Mureșan

Rudel Obreja a reușit să îi convingă pe magistrați să îi suspende cu un an executarea pedepsei pe motive medicale, dar nu i-a înduplecat încă să îl lase să plece în Turcia pentru a se trata. Curtea de Apel București i-a admis fostului președinte al Federației Române de Box, joi seară, contestația împotriva deciziei Tribunalului Ilfov.

Rudel Obreja a formulat o nouă cerere de întrerupere a executării pedepsei, la expirarea termenului acordat în luna iulie, atunci când acesta a fost eliberat din penitenciar pentru a se trata de cancer. În momentul primirii diagnosticului, Obreja se afla în executarea pedepsei de 5 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute.

Cum suspendarea executării pedepsei era valabilă numai pentru 3 luni, avocații au depus o nouă cerere în care au arătat că clientul lor este grav bolnav și are nevoie de mai mult timp pentru a se trata.

Pe data de 7 octombrie, Tribunalul Ilfov a admis în parte cererea lui Rudel Obreja în sensul că judecătorii au prelungit cererea de suspendare a executării pedepsei pentru încă trei luni. De asemenea, judecătorii i-au respins cererea lui Rudel Obreja de a se trata în străinătate, pe motiv că n-a specificat exact unde vrea să meargă.

Rudel Obreja, condamnat să se trateze în țară

Curtea de Apel București (CAB) i-a prelungit fostului președinte al FRB cu un an suspendarea executării pedepsei, dar tot nu l-a lăsat să părăsească teritoriul României:

  • Desființează în parte sentința contestată și, rejudecând: admite cererea de prelungire a întreruperii executării pedepsei, formulată de către persoana condamnată Obreja Rudel aflat în executarea pedepsei de 5 ani (…)
  • Dispune prelungirea întreruperii a executării pedepsei (…) pentru o perioadă de 1 (un) an începând cu data de 26.10.2022.
  • Pe durata prelungirii întreruperii executării pedepsei, persoana condamnată Obreja Rudel trebuie să respecte următoarele obligații: a) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a Tribunalului Ilfov; b) să ia legătura, la rămânerea definitivă a hotărârii, cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului București pentru a fi luat în evidență și a stabili mijlocul de comunicare permanentă cu organul de supraveghere, precum și să se prezinte la instanță ori de câte ori este chemat; (…)
  • Respinge ca inadmisibilă cererea persoanei condamnate Obreja Rudel de încuviințare a părăsirii teritoriului României pentru a efectua o deplasare în Turcia la data de 31.10.2022”, se arată în minuta CAB.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Ilfov în data de 19.09.2022, Rudel Obreja a arătat că de la data suspendării executării predepsei a urmat 3 cure de chimioterapie şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale dificile. Detaliile se regăsesc în motivarea Tribunalului Ilfov, consultată de Ziare.com.

„Arată condamnatul că la acest moment tratamentul este în curs şi urmează a fi supus în continuare unor multiple cure de chimioterapie fiind dat pericolul apariţiei unor complicaţii pe fondul vulnerabilizării organismului. (…) Totodată, condamnatul arată că pentru a-i fi garantat în mod deplin dreptul său la viaţă, ţinându-se seama de gravitatea afecţiunii de care suferă este necesar să i de permită părăsirea teritoriului României astfel încât, să poată beneficia şi de opiniile unor medici care îşi desfăşoară activitatea în clinici din străinătate. În acest sens condamnatul precizează că simpla transmitere a documentelor medicale nu e suficientă; medicii solicitând de fiecare dată prezenţa fizică a bolnavului pentru a-l examina nemijlocit înainte de a-şi exprima o opinie; iar ulterior existând posibilitatea urmării tratamentului în afara teritoriului României”, se arată în documentul citat.

De ce nu l-a lăsat instanța pe Rudel Obreja să se trateze în străinătate

Judecătorul de la Tribunalul Ilfov a notat în motivare că, deși starea lui Rudel Obreja este gravă, neîmbunătățindu-se de la ultima analiză a instanței, acesta nu a depus probe la dosar din care să rezulte că ar avea nevoie de o perioadă mai mare de trei luni pentru a se trata și nici nu a indicat unde anume ar avea de gând să o facă în străinătate.

„Deosebit, în cauză nu s-au administrat probe din care să rezulte că persoana condamnată urmează să fie supusă unor proceduri medicale care să se desfășoare pe o perioadă mai mare de trei luni. Totodată, referitor la solicitarea condamnatului de a i se permite să depăşească limita teritorială a României, instanţa reţine că acesta nu a indicat unde anume urmează să se deplaseze în străinătate pentru a fi consultat şi nici nu s-a făcut dovada că în România afecţiunea medicală de care suferă nu poate fi tratată”, notează instanța.

Diagnosticul complet al lui Rudel Obreja

Potrivit documentului citat, Rudel Obreja a fost evaluat din nou de Institutul de Medicină Legală, iar acesta suferă de:

  • Neoplasm de pancreas corporeal – caudal biopsiat, cu multiple metastaze hepatice diagnosticate imagistic în curs de tratament chimioterapic. Caşexie neoplazică,
  • Status post splanhnicectomie stângă toracoscopică pentru sindrom hiperalgic,
  • Hipertensiune arterială grad III risc înalt. Regurgitare mitrală uşoară organică,
  • Litiază biliară,
  • Discopatie verterbrală toraco lombară. Scolioză dextroconcavă uşoară coloana toraco lombară,
  • Nodul tiroidian în observaţie etiologică,
  • Tulburare mixtă anxios depresivă.

„În aceleaşi concluzii se arată că stadiul actual al patologiei grave, neoplazice, cu prognostic sever, cu continuare de evoluţie loco-regională şi la distanţă, impune pentru supravieţuire un tratament complex, de strictă specialitate, oncologic, precum şi supraveghere medicală permanentă care se poate realiza numai prin internare în clinici de profil, aparţinând Ministerului Sănătăţii”, reține instanța.

Rudel Obreja a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru „Gala Bute”

Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce Instanţa supremă a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.

Este vorba despre respingerea unei contestație în anulare, pe care atât Elena Udrea cât și Rudel Obreja au formulat-o împotriva deciziei ICCJ din apel, din 2018. Atunci, Rudel Obreja apucase să execute cîteva luni din pedeapsă până să îl scape decizia CCR pe tema nelegalei compuneri a completurilor de la Înalta Curte. El a ieșit atunci din închisoare, însă Elena Udrea era deja în Costa Rica.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primele declarații ale lui Dumitru Buzatu la ieșirea din închisoare: ”Dacă te conformezi, nu e o problemă foarte mare” VIDEO
Primele declarații ale lui Dumitru Buzatu la ieșirea din închisoare: ”Dacă te conformezi, nu e o problemă foarte mare” VIDEO
Fostul lider PSD Dumitru Buzatu a fost eliberat din Penitenciarul Vaslui miercuri, 17 aprilie, după ce instanța a decis să fie cercetat în arest la domiciliu. Fostul șef al Consiliului...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#rudel obreja, #Gala Bute DNA, #tratament cancer, #curtea de apel bucuresti, #eliberare inchisoare , #justitie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Le este frica ca il scapa. Udrea simte pe pieces ei ce inseamna sa
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5