Rubla rusească dă lovitura în ciuda sancțiunilor. Maximum al ultimilor 8 ani față de euro: Care este explicația

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 23:13 5519 citiri
Rubla rusească atinge maximum ultimilor 8 ani față de euro FOTO: Brecorder

Rubla rusească a atins cel mai ridicat nivel din ultimi 8 ani în raport cu moneda euro, vineri dimineață, 30 septembrie 2022, în ciuda tuturor sancțiunilor puse de Statele Unite și Uniunea Europeană împotriva Moscovei. Investitorii de pe piețele internaționale se așteaptă ca noi măsuri să fie luate contra Rusiei, pentru a-i limita tranzacționarea valutelor străine.

Până vineri la ora 9:29 GMT, rubla a câștigat 6,5%, fiind tranzacționată la 51,87 față de euro, după ce mai devreme atinsese valoarea de 51,3100, cel mai mare nivel de la jumătatea lunii octombrie 2014, potrivit Brecorder.

Rubla a fost cu 4,8% mai puternică decât dolarul la 54,44, după ce atinsese valoarea cea mai mare de 41,1625 de la 1 iulie.

Fostul cancelar german Angela Merkel rupe tăcerea: Avertisment în privința lui Vladimir Putin VIDEO

Analiștii spun că explicația creșterii rublei rusești este faptul că ea a fost susținută de controlul fluxurilor de capital al Băncii Centrale și de prăbușirea importurilor Moscovei, de când au fost impuse sancțiuni occidentale, în urma invaziei Rusiei din Ucraina.

Riscurile geopolitice rămân ridicate, apreciază experții internaționali, fiind așteptate în curând mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, pe care le vor lua SUA și UE.

Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

”Companiile ar putea accelera vânzarea de valuta străină din conturile lor de peste mări”, a anunțat Otkritie Research.

Rubla rusească, în schimb, a pierdut teren cu 0,9% față de yuan, până la 8,194. Presiunea geopolitică a dus luni indicele de referință MOEX din Rusia la cel mai scăzut nivel din 24 februarie, ziua când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Acțiunile gigantului petrolier Gazprom au avut performanțe slabe pe piață, fiind în scădere cu 1,6%. Indicele RTS denominat în dolari a crescut cu 5,5% până la valoarea de 1.131,6 puncte.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News