Putin primește o lovitură în plin. Rubla se prăbușește, la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lui mai

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 06:20 12629 citiri
Rubla s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lui mai FOTO: Moscow Times

După o scădere drastică a rublei după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, moneda Rusiei s-a consolidat dramatic ca urmare a scăderii importurilor. Dar astăzi, 7 iulie ea a scăzut masiv cu 17% față de dolarul american în numai 48 de ore.

Rubla rusească a coborât joi la valoarea de 64,50 pentru un dolar american, în timpul tranzacționărilor de la Bursa din Moscova, potrivit The Moscow Times.

Se speculează că autoritățile ruse ar fi intervenit pe piețele valutare pentru a împiedica consolidarea rublei, în timp ce exporturile de energie către Europa au scăzut.

Analistul Nick Trickett vorbește despre strategia Rusiei. ”Autoritățile ruse se coordonează pentru a cumpăra valute ale ”țărilor mai prietenoase”, cum ar fi yuanul chinez, pentru a reduce artificial cursul de schimb”.

Putin dă cu flit Europei: A câștigat 24 de miliarde de dolari de la două țări non-UE, în timpul războiului din Ucraina VIDEO

După ce a început invazia Moscovei din Ucraina, rubla rusească s-a devalorizat masiv, însă la începutul lunii iulie, ea s-a apreciat foarte mult ajungând ca un dolar american să fie cotat la aproape 50 de ruble rusești.

Însă, experții financiari internaționali spun că o rublă puternică ar fi dăunătoare economiei Rusiei, deoarece reduce veniturile Moscovei din vânzarea mărfurilor în străinătate.

O cauză a prăbușirii rublei o constituie scăderea volumului exporturilor de energie ale Rusiei. ”Vânzările mai scăzute de gaze către Europa ar însemna o scădere a veniturilor din export, o scădere a vânzărilor de valută străină pe piață”, a spus Natalia Orlova, economistul șef de la Alfa Bank din Moscova.

Meta lui Zuckerberg ”poate spăla pe creier” toată lumea, susține un expert: Pericol major pentru omenire, ca bomba atomică VIDEO

Exporturile Rusiei sunt așteptate să scadă și mai mult săptămâna viitoare, pe fondul închiderii planificate, pentru revizii tehnice, pentru 10 zile, a gazoductului Nord Stream 1.

”O creștere cu 10 puncte a valorii rublei rusești (față de dolar) echivalează cu pierderi de mai mult de 3 trilioane de ruble. Acesta este un volum destul de mare”, a spus ministrul de finanțe Anton Silaunov.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com