Proiect: Mașinile care transportă ajutoare umanitare vor fi scutite de plata rovinietei

Luni, 28 Martie 2022, ora 23:27
2338 citiri
Proiect: Mașinile care transportă ajutoare umanitare vor fi scutite de plata rovinietei
Mașinile care transportă ajutoare umanitare vor fi scutite de plata rovinietei FOTO www.promotor.ro

Mașinile care efectuează transporturi în cadrul unor misiuni de protecție civilă sau misiuni umanitare pe teritoriul României sau care tranzitează România în acest scop beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare, arată un proiect al guvernului.

Măsura este prevăzută într-un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor și consultat de Ziare.com. Acesta arată că reglementarea acestei situaţii este posibilă doar pe calea unei intervenţii normative urgente.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii propune exceptarea de la plata tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România pentru efectuarea de misiuni umanitare pe teritoriul României în scop umanitar. Acest lucru se face pe baza solicitării prealabile desfașurării acestora, transmise de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență.

”Art I. După articolul 3, se introduce un nou articol, art. 3 cu următorul cuprins:

(1) Vehiculele care efectuează transporturi în cadrul unor misiuni de protecție civilă sau misiuni umanitare pe teritoriul României sau care tranzitează România în acest scop beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare, pe baza solicitării transmise Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Pentru a beneficia de scutirea prevăzută la alin. (1), Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne solicită Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere- S.A., cu cel puțin o zi lucrătoare sau îndată ce primește informarea privind desfășurarea misiunii prevăzute la alin. (1) pe teritoriul României, emiterea de roviniete cu titlu gratuit”, arată nota de fundamentare.

Autoritățile naționale din state care organizează misiunea sau organizațiile internaționale organizatoare au obligația de a comunica Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne informațiile în termenul stabilit.

Solicitarea prevăzută cuprinde lista numerelor de înmatriculare ale vehiculelor, însoțită de copii ale certificatelor de înmatriculare ale acestora, precum și perioada de desfășurare a transporturilor pe teritoriul României.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va trebui să emită, cel târziu a doua zi lucrătoare de la data primirii solicitării, numărul minim de roviniete cu titlu gratuit în funcție de tipul vehiculului și de duratele de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, astfel încât să fie acoperită integral perioada menționată de desfășurare pe teritoriul României a transporturilor menționate, așa cum a fost solicitată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și îl informează cu privire la emiterea acestora.

Contravaloarea rovinietelor eliberate se decontează bianual Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, din sumele alocate de către Guvern din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, sau alte sume legal constituite, prevăzute cu această destinație în legile bugetare anuale, pe baza situaţiei transmisă până la data de 15 a primei luni din fiecare semestru, pentru semestrul anterior, se menționează în proiect.

Prin excepție, pentru situații urgente în care termenele nu pot fi respectate, Ministerul Transporturilor și infrastructurii și Ministerul Afacerilor Interne stabilesc prin ordin comun procedura de emitere a rovinietelor cu titlu gratuit.

Evoluţia situaţiei din Ucraina care este într-o continuă dinamică, iar România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaţionali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările umanitare generate de această criză umanitară, se mai arată în proiect.

Măsura a fost luată motivând că misiunile umanitare reprezintă un răspuns la o situație de criză, iar rolul acestora este de a sprijini și a reduce consecințele negative asupra populației și a bunurilor.

Un alt motiv îl reprezintă tipurile de risc la care este expusa România, misiunile umanitare putând fi desfășurate atât pe plan intern cât și internațional, prin tranzitarea țării.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#rovinieta, #vehicule, #cnair, #Ucraina , #infrastructura