Rovana Plumb nu trece primul test pentru a deveni comisar european. Comisia JURI o cheama la o audiere de urgenta

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 15:14
20881 citiri
Rovana Plumb nu trece primul test pentru a deveni comisar european. Comisia JURI o cheama la o audiere de urgenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Rovana Plumb nu a obtinut unda verde din partea Comisiei JURI pentru a ocupa pozitia de comisar european, anunta europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.

Muresan noteaza, pe contul sau de Facebook, ca Rovana Plumb este chemata joi, 26 septembrie, la o audiere exceptionala, din cauza "informatiilor contradictorii din declaratiile de avere".

Surse europene au declarat pentru Ziare.com ca si candidatul Ungariei la pozitia de comisar european, Laszlo Trocsanyi (PPE), a fost chemat la audieri tot maine, in aceeasi comisie.

"Rovana Plumb NU a obtinut unda verde a Comisiei Juridice a Parlamentului European privind conditiile pentru a deveni comisar european.

Comisia Juridica a Parlamentului European a decis acum sa o invite maine pe Rovana Plumb la o audiere exceptionala, ca urmare a informatiilor contradictorii din declaratiile de avere ale domniei sale.

Doar dupa aceea Comisia Juridica a Parlamentului European va da un verdict final", precizeaza europarlamentarul PNL (PPE) pe reteaua sociala.

"In acest moment, Rovana Plumb face Romania de ras la nivel european", a mai comentat Muresan.

Membrii Comisiei JURI sunt cei care trebuie sa examineze declaratiile de avere ale comisarilor propusi. Astfel, in ce priveste propunerea Romaniei, au intrebari referitoare la cateva tranzactii financiare, care ar putea reprezenta un potential conflict de interese, relata Politico chiar azi.

Eurodeputatul francez Marie Toussaint, membru al comisiei JURI, a spus ca unii comisari desemnati au dat declaratii de avere "care nu corespundeau cu declaratiile prezentate anterior" si, prin urmare, li s-au cerut explicatii in acest sens.

In cazul Rovanei Plumb, a spus Toussaint, este "o diferenta semnificativa intre declaratia de avere depusa in Romania si cea depusa la Bruxelles".

"Doamna Plumb a raspuns in scris solicitarilor Comisiei Juridice, insa informatiile transmise nu au convins. De aceea, Comisia Juridica a trecut la urmatorul pas si a invitat-o pe doamna Plumb maine la o audiere extraordinara", a mai scris Muresan.

Audierea de maine este un test crucial

Audierile comisarilor propusi sunt programate sa aiba loc in perioada 30 septembrie - 8 octombrie, noua CE urmand sa fie investita la 1 noiembrie. Audierea Rovanei Plumb in comisia responsabila cu domeniul Transporturi urma sa aiba loc miercuri, 2 octombrie, in PE.

Daca nu obtine unda verde de la Comisia JURI, Rovana Plumb nu va mai fi audiata.

"Fara avizul Comisiei Juridice nu va exista comisarul Rovana Plumb. Avizul Comisiei Juridice constituie o conditie prealabila indispensabila pentru organizarea audierii de catre comisia competenta", a explicat Siegfried Muresan pentru Ziare.com.

Detalii aici - Rovana Plumb va fi audiata pe 2 octombrie in Parlamentul European. I se cer explicatii despre declaratiile de avere

Intr-o noua postare pe Facebook, Siegfried Muresan a explicat, pe larg, ce urmeaza:

"In cazul in care Comisia constata existenta unui conflict de interese pe baza declaratiei de interese financiare sau in urma primirii informatiilor suplimentare din partea doamnei Plumb, Comisia poate recomanda pentru solutionarea conflictului de interese, renuntarea la interesele financiare in cauza sau modificari ale portofoliului comisarului desemnat de catre Presedintele Comisiei;

in cazuri mai grave, daca nu se gaseste o solutie la conflictul de interese, comisia poate concluziona ca comisarul desemnat nu isi poate exercita functiile in conformitate cu tratatul si cu Codul de conduita;

ulterior, presedintele Parlamentului European il intreaba pe presedintele Comisiei ce alte masuri intentioneaza sa adopte", a explicat europarlamentarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Rovana Plumb comisar european , #comisar european