Rovana Plumb: Guvernul, de acord cu desecretizarea contractului Rosia Montana

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 20:55
2347 citiri
Rovana Plumb: Guvernul, de acord cu desecretizarea contractului Rosia Montana
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul isi mentine pozitia ferma in privinta desecretizarii licentelor proiectului minier de la Rosia Montana.

Ministrul a subliniat ca Guvernul ateapta acum punctul de vedere al companiei canadiene, relateaza Mediafax.

"Ne mentinem pozitia ferma de a desecretiza licentele, desigur ca partea romana, partea guvernamentala este de acord cu desecretizarea licentelor, asteptam punctul de vedere al companiei in ceea ce priveste desecretizarea", a spus ministrul, aflat la Alba Iulia.

Rovana Plumb a mentionat ca nu a primit inca un raspuns de la compania canadiana.

"Nu. Am solicitat-o si public. Cred ca inainte de campania electorala, anul trecut, am solicitat desecretizarea licentelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru ca este foarte important atunci cand vorbim de o resursa naturala si de un proiect, de un contract care trebuie sa se dezvolte in interesul national sa fie totala transparenta. Repet, Guvernul este de acord cu aceasta desecretizare", a adaugat ministrul Mediului.

Rovana Plumb: USL cere desecretizarea contractului Rosia Montana

Roana Plumb a explicat si ca proiectul de la Rosia Montana este in evaluare la ministerele cu atributii in acest domeniu, decizia urmand sa fie luata de Guvern.

"In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, lucram in echipa cu toate celelalte ministere, urmand ca decizia sa fie luata de catre Guvern. Ca mediu, orice investitie, inclusiv proiectul de la Rosia Montana, trebuie sa raspunda normelor si criteriilor stricte de mediu.

In cazul proiectului trebuie sa fie asigurata garantia financiara in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu si responsabilitatea de mediu pentru acest proiect. Sunt doua proceduri care fac parte din actele legislative europene transpuse in legislatia nationala si in aceasta perioada suntem in evaluare in ceea ce priveste respectarea acestor norme legislative", a completat oficialul.

Acesta nu a oferit o data pentru finalizarea evaluarii.

"Din 2008 si pana anul trecut, pana cand am identificat noi ca sunt doua prevederi care nu s-au luat in calcul, nu se poate vorbi despre o evaluare. Abia anul trecut am identificat solutiile pentru a elabora aceste proceduri privind garantia financiara (...), iar de la inceputul acestui an am inceput evaluarea in baza procedurilor pe care le-am facut anul trecut", a incheiat Plumb.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Rovana Plumb Rosia Montana, #contract Rosia Montana desecretizare , #ministrul Mediului