Rovana Plumb da sfaturi liderilor lumii: Saracia trebuie combatuta, alimenteaza curentele extremiste

Joi, 05 Februarie 2015, ora 14:17
2240 citiri
Rovana Plumb da sfaturi liderilor lumii: Saracia trebuie combatuta, alimenteaza curentele extremiste
Foto: Rovana Plumb/Facebook

Liderii politici trebuie sa raspunda provocarilor generate de saracie, pentru ca exista riscul unor mutatii politice periculoase si fenomenul poate crea un teren propice pentru cresterea curentelor extremiste, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Comisia pentru Dezvoltare Sociala de la ONU.

Ministrul Rovana Plumb a prezentat, la Comisia pentru Dezvoltare Sociala de la Organizatia Natiunilor Unite, viziunea Guvernului Romaniei asupra dezvoltarii sociale, reducerii saraciei si stimularii politicilor sociale, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Rovana Plumb a vorbit despre noua strategie privind incluziunea sociala si combaterea saraciei, document pus in dezbatere publica de catre Guvern, explicand ca acesta cuprinde si instrumente de ajutor social, precum introducerea venitului minim de insertie, adica o noua forma de ajutor social, care combina mai multe tipuri de ajutoare sociale si care se adreseaza unui segment mai mare de populatie.

"Fiecare tara si fiecare guvern trebuie sa ia in considerare ca politica de stat aplicarea acelor masuri menite sa combata saracia. Daca liderii politici nu raspund provocarilor generate de acest fenomen, exista riscul unor mutatii politice periculoase. Stim cu totii ca saracia poate crea un teren propice pentru cresterea curentelor extremiste", a aratat Rovana Plumb, in cadrul reuniunii de la sediul ONU.

Ministrul Muncii a adaugat ca saracia este un fenomen complex si grav, iar combaterea ei trebuie sa fie o prioritate a guvernantilor, oricare ar fi ei, dar si o preocupare permanenta a intregii societati.

In acest context, ministrul a mentionat-o pe eleva Elif Memet din Constanta, care a fost premiata, la nivel international, pentru realizarea unui eseu privind combaterea saraciei, aratand ca este "un caz exemplar de implicare civica a unei tinere din Romania, care a ajuns sa fie cunoscuta si in SUA".

Discursul ministrului Rovana Plumb a avut loc in contextul in care Romania detine, in perioada 2014-2016, prin reprezentantul permanent la ONU, ambasador Simona Mirela Miculescu, presedintia Comisiei pentru Dezvoltare Sociala, organ subsidiar al Consiliului Economic si Social al Organizatiei Natiunilor Unite, a precizat sursa citata.

Incepand cu Summit-ul Mondial pentru Dezvoltare Sociala de la Copenhaga, din 1995, Comisia pentru Dezvoltare Sociala este organismul ONU insarcinat cu urmarirea in continuare si implementarea Declaratiei de la Copenhaga si a Programului de Actiune. Initial cunoscuta sub numele de "Comisia Sociala", scopul sau a fost acela de a consilia ECOSOC in domeniul politicilor sociale cu un caracter mai general, cu deosebire in acele chestiuni de politica sociala care nu erau acoperite de agentiile interguvernamentale specializate.

Comisia pentru Dezvoltare Sociala se reuneste anual la New York, de obicei in luna februarie. Initial, Comisia a avut 18 membri, dar numarul lor a crescut constant, ajungand in prezent la 46, acestia fiind selectati in baza unei distributii geografice echitabile, pentru un mandat de patru ani.

Tema prioritara pentru dezbaterile Comisiei in urmatorii doi ani este "Regandirea si consolidarea dezvoltarii sociale in lumea contemporana", iar discutiile intre statele membre se vor axa pe clarificarea modalitatii in care care domeniul social poate contribui la realizarea dezvoltarii sustenabile.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Rovana Plumb saracie extremism , #ministrul Muncii