Hotul neprins si prezumtia doamnei Rovana Plumb

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 14:24
4876 citiri
Hotul neprins si prezumtia doamnei Rovana Plumb

Gata. Cererea DNA pentru ridicarea imunitatii parlamentare a dnei Rovana Plumb, ca sa-si poata dovedi nevinovatia in fata justitiei, s-a respins.

A renuntat sa-si apere in instanta cu fruntea sus, cinstit si corect, nevinovatia clamata la Parlament, la televiziuni si oriunde vreti, cu exceptia salilor de judecata, singurele indreptatite sa asculte, sa chibzuiasca si sa achite sau sa condamne.

Doamna deputat insa n-a dorit sa iasa basma curata prin judecata dreapta, preferand sa se ascunda dupa deget, in baza unui proverb batranesc, parca anume nascocit pentru cei cu imunitatea la ananghie: hotul neprins e negustor cinstit.

Si asta stiti de ce? Pentru ca in statul de drept numit Romania, cativa dintre cei mai inalti demnitari apara prezumtia de nevinovatie a clientilor lor politici, acuzand prezumtia de vinovatie a justitiei. Fara indoiala, cu asta au speriat-o pe doamna Plumb.

Presedintele Senatului nu pierde niciun prilej fara sa se refere la o pretinsa subordonare politica a instantelor, parca anume ca sa decredibilize statul de drept.

Presedintele Camerei Deputatilor ii tine isonul in surdina, declarandu-se pentru desfiintarea tuturor imunitatilor, dar sustinand mentinerea lor, pentru fiecare caz in parte, inclusiv cel de fata. Halal!

Cel mai grav mi se pare insa faptul ca Parlamentul, care nu are prerogative de instanta, a intrat cu bocanii in Constitutie, organizand un soi de proces, unde dna Plumb s-a aparat de acuzatiile ce i se aduc, iar presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea s-a erijat in avocat-aparator, intrand in fond si incercand sa explice ca nu exista nici insula Belina, nici Bratul Pavel, cele ce fac obiectul dosarului DNA:

"Deci albia minora inseamna intre mal si mal, cu insula din interior. In momentul in care un curs de apa a disparut - bratul Pavel - atunci malul s-a mutat pe partea ailalta a insulei, firesc, deci nu mai exista in albia minora. (...) In decursul apelor, sa stiti si dumnneavostra, ca datorita eroziunii se schimba si cursurile de apa. Corect?", a spus Nicolicea.

Lasand la o parte faptul ca n-avea nicio calitate sa intre in fond, dl Nicolicea s-a apucat sa faca afirmatii grave fara acoperire, fara expertiza, fara probe de niciun fel, fara martori, fara nimic altceva, decat numai ceea ce citise intr-un dosar nefinalizat al DNA.

Am senzatia ca presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a intrat cu cizmele in statul de drept, erijandu-se in instanta si expunandu-si pledoaria intr-un proces care, in opinia partidului sau, nici nu trebuia inceput. Halal!

Sa ne intelegem, am toata consideratia pentru doamna Rovana Plumb, gandesc ca este intr-adevar posibil sa nu aiba vreo vina in problema pentru care este banuita, ba chiar vad in dumneaei o persoana capabila, harnica, muncitoare, constiincioasa, inteligenta, cultivata, respectiv dotata cu toate atributele unui bun ministru, cu o singura exceptie: nu doreste sa-si probeze integritatea, pe care o clameaza in fata noastra. Asta nu mi se pare compatibil cu un demnitar.

Nu mi se pare, cu atat mai mult, cu cat nedorind sa fie judecata si apoi achitata, a fost nevoita sa se umileasca, apeland la gratiile colegilor parlamentari si cersindu-le votul favorabil pentru pastrarea imunitatii.

In apararea sa, dna deputat a insistat afirmand ca DNA face jocul adversarilor politici cu intentia de a rasturna guvernarea, ca exercita represiuni nedrepte impotriva membrilor Guvernului, ca prin dansa se incearca demonizarea PSD, iar pana la urma compromiterea programului de guvernare si rasturnarea votului popular, "asa cum s-a intamplat la referendum si la votul din Diaspora, la alegerile prezidentiale".

Hai sa rememoram. Referendumul din 2012 n-a fost decat dovada suprema a impopularitatii social-democratilor. N-a fost pierdut prin lipsa majoritatii, ci prin lehamitea resimtita de electorat, care nu s-a dus la vot si a facut ca scrutinul sa nu fie validat.

Prezidentialele din 2009? Parchetul a clasat dosarul, intrucat nu s-au comis ilegalitati, iar comisia parlamentara - ce sa mai vorbim! - n-a fost in stare nici astazi sa traga vreo concluzie.

Celelalte prezidentiale, din 2014? Cred ca PSD ar fi ulitmul in drept sa aminteasca de ele, dupa ce si-a facut singur harakiri, provocand ura populara impotriva candidatului Victor Ponta, care a pierdut prin aroganta o partida aproape castigata.

Chiar nu-si aminteste PSD rusinea inghitita atat la referendum, cat si la prezidentiale? Iar acum pretinde ca acel moment jenant era o incercare a nu stiu cui pentru dmeoinizarea PSD, compromiterea programului de guvernare si rasturnare a votului popular. Vorba francezului: merde!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rovana Plumb ridicare imunitate, #Eugen Nicolicea aparare Rovana Plumb , #ministrul Fondurilor Europene