Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ciolos, dupa ce Rovana Plumb a fost respinsa definitiv la Bruxelles: Dancila sa-si recunoasca greseala si sa nu mai insiste

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 12:52
4924 citiri
Ciolos, dupa ce Rovana Plumb a fost respinsa definitiv la Bruxelles: Dancila sa-si recunoasca greseala si sa nu mai insiste
Foto: Arhiva Ziare.com

Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, afirma ca premierul Viorica Dancila trebuie sa renunte de indata la "sustinerea neconditionata" a Rovanei Plumb pentru functia de comisar european.

Afirmatia vine in contextul in care decizia finala a Comisiei Juridice (JURI) a Parlamentului European este ca Rovana Plumb, propunerea Romaniei, si Laszlo Trocsanyi, propunerea Unagariei, nu pot fi comisari europeni.

"Daca tine la prestigiul Romaniei, asa cum declara, premierul Dancila trebuie sa renunte de indata la 'sustinerea neconditionata' a Rovanei Plumb pentru functia de comisar european.

Recomandarea comisiei juridice a Parlamentului European (din care nu face parte niciun roman) a fost de la inceput clara: candidata Guvernului Romaniei nu indeplineste conditiile minime necesare de integritate pentru a ocupa aceasta responsabilitate. Nicio tranzactie reala sau fictiva pe care o anunta doamna Plumb in ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni", a scris fostul premier pe contul sau de Facebook.

Dancila spune ca o sustine neconditionat pe Rovana Plumb: Sper ca raspunsul comisiei JURI sa fie unul pozitiv

In context, Ciolos ii recomanda prim-ministrului "sa-si recunoasca greseala si sa nu mai insiste".

"A ignorat pana acum toate semnalele oficiale si neoficiale care au aratat, inca de la inceput, ca suspiciunile asupra candidatei Romaniei atarna greu in decizie. Acest refuz putea fi anticipat de acum cateva saptamani si doar cineva fara repere politice europene putea sa creada ca insistenta va schimba ceva.

Tot ce a adus aceasta insistenta a doamnei Dancila este inca o dovada ca PSD nu a inteles nimic din votul de pe 26 mai, cand cetatenii romani si europeni au votat, in numar record, pentru o noua politica ghidata de cinste si corectitudine. Si a mai adus decredibilizarea totala a Guvernului in functie care a propus un candidat de neacceptat.

Guvernul PSD si-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar", a completat presedintele PLUS.

Ciolos a mai afirmat ca presedintele Klaus Iohannis "trebuie sa se implice de urgenta pentru a scoate Romania din acest impas evident".

Precizam ca seful statului i-a trimis chiar astazi o scrisoare Vioricai Dancila, in care o convoaca, miercuri, la consultari, la Palatul Cotroceni, motivul fiind numirea unui nou comisar european din partea Romaniei.

Iata aici detalii - Iohannis o cheama pe Dancila la consultari, dupa ce Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb

"Are datoria sa convoace toate partidele care au obtinut mandate in Parlamentul European si sa gaseasca, impreuna, o persoana capabila sa ocupe functia de comisar european pentru Transporturi. Doar convocarea doamnei Dancila nu va rezolva o situatie pe care aceasta a gestionat-o impotriva intereselor tarii.

Acest post de comisar nu e al PSD si cu atat mai putin al doamnei Dancila. Romania trebuie sa trimita un candidat competent si fara umbre, iar aceasta decizie trebuie luata rapid. In loc sa discutam despre cum vede un candidat din Romania viitorul infrastructurii de transport europene si care va fi locul Romaniei in acest angrenaj, discutam despre imprumuturile si apartamentele doamnei Plumb", se mai arata in postarea liderului grupului Renew Europe.

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan a anuntat, luni, ca decizia finala a Comisiei JURI este ca Rovana Plumb si Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni.

"Decizia in cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru si 7 voturi impotriva.

JURI va trimite o scrisoare presedintelui Parlamentului European prin care informeaza ca cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.

Fara avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici macar audierea in Comisia de specialitate nu poate avea loc. Romania trebuie sa faca o noua nominalizare.

Avem nevoie de un comisar al Romaniei, nu de un comisar al PSD si al Vioricai Dancila", a scris Siegfried Muresan pe contul sau de Facebook.

Decizia JURI vine dupa ce chiar azi Rovana Plumb le-a transmis membrilor Comisiei ca si-a achitat imprumutul de 800.000 de lei dand la schimb doua apartamente.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joia trecuta, in Comisia JURI pentru functia de comisar european. De asemenea, Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru functia de comisar european pentru extindere si politica de vecinatate, a picat la vot in Comisia pentru Afaceri Juridice.

Plumb trebuia sa fie audiata in comisiile transport si mediu pe data de 2 octombrie, ca parte a procedurii de desemnare in pozitia de comisar european.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ciolos reactie Plumb comisar european, #Rovana Plumb comisar european , #comisar european