Ce masuri a luat Guvernul in absenta lui Ponta: Vizeaza salariile si alocatiile

Marti, 30 Iunie 2015, ora 11:49
6226 citiri
Ce masuri a luat Guvernul in absenta lui Ponta: Vizeaza salariile si alocatiile
Foto: Antena 3

Salariile personalului nedidactic din cadrul invatamantului preuniversitar si universitar vor fi majorate cu 12%, incepand cu luna august a acestui an.

Anuntul a fost facut, marti, de ministrul Muncii Rovana Plumb, care a condus sedinta de Guvern, in absenta premierului Victor Ponta, avand in vedere ca acesta se recupereaza in Turcia dupa operatia la genunchi.

Ea a precizat ca masura vizeaza 60.000 de persoane. Impactul bugetar pentru aplicarea acestor cresteri salariale este estimat in acest an la 38,6 milioane de lei, iar pentru anul 2016 - la 115,8 milioane de lei.

Sedinta de guvern, fara Ponta - se discuta majorarea salariilor personalului nedidactic

De asemenea, Guvernul a luat o decizie in legatura cu familiile care ar fi putut pierde ajutoarele sociale din cauza dublarii alocatiilor.

Au primit alocatii dublate, dar au ramas fara ajutoare sociale

"Pentru cele 300.000 de familii cu familii din Romania... am reglementat modul de primire a alocatiilor sociale, astfel incat aceasta sa ramana in cuantum egal", a mentionat Plumb.

In acest scop, Executivul a completat, printr-o ordonanta de urgenta, Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit noilor reglementari, venitul net lunar in functie de care se acorda alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul social va fi stabilit avand in vedere un cuantum al alocatiei de stat pentru copiii in varsta de peste 2 ani de 42 de lei, respectiv de 84 de lei pentru copiii cu dizabilitati in varsta de peste trei ani.

"Modificarea este necesara pentru a permite acordarea, in continuare si in acelasi cuantum, a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului social acelor familii care, incepand cu luna iulie 2015, nu ar mai fi fost considerate eligibile sa primeasca aceste drepturi dupa majorarea alocatiei de stat pentru copii. Trebuie mentionat faptul ca la stabilirea veniturilor care se iau in calcul pentru acordarea drepturilor de ajutor social, precum si a drepturilor de alocatie pentru sustinerea familiei, se are in vedere si alocatia de stat pentru copii.

Urmare a majorarii cuantumului acesteia (aprobata prin Legea 125/2015), aproximativ 300.000 de familii ar fi fost afectate fie prin scaderea cuantumului beneficiilor sociale, fie prin iesirea din plata a acestora. In cazul persoanelor care ar fi iesit din plata atat acestea, cat si familiile lor nu ar mai fi putut beneficia de asigurare de sanatate. Pe de alta parte, s-a avut in vedere faptul ca alocatia de stat pentru copii este un drept al copilului, prin urmare, nu trebuie sa influenteze acordarea altor drepturi de asistenta sociala", se arata intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Salariu minim

Ministrul Muncii a mai spus ca de la 1 iulie va creste salariul minim pe tara, de la 975 de lei la 1.050 de lei brut. De aceasta majorare vor beneficia aproape 1,5 milioane de salariati, din care aproximativ 490.000 sunt din sectorul bugetar.

"Romania are acum mai mult decat o crestere economica sustenabila, e sanatoasa si e confirmata de institutiile financiare internationale si de toti analistii economici, care spun ca Romania se afla in punctul ei maxim de crediblitate a cresterii economice", a mai spus Plumb, precizand ca tara noastra beneficiaza de o evolutie pozitiva pe trei paliere cruciale: inestitii, numarul de angajari si gradul de colectare.

De asemenea, Rovana Plumb a dat asigurari ca salariul minim va creste si anul viitor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#salarii majorate educatie, #crestere salariu minim, #masura alocatii ajutoare sociale , #ministrul Muncii