Ministerele pe care se dă lupta din culise înainte de rotativă: ”Vor fi un punct nevralgic al următorului guvern”

Marti, 09 Mai 2023, ora 22:10
2886 citiri
Ministerele pe care se dă lupta din culise înainte de rotativă: ”Vor fi un punct nevralgic al următorului guvern”
Nicolae Ciucă, liderul PNL, Marcel Ciolacu, liderul PSD FOTO Hepta

La sfârșitul lunii mai este programată rotativa premierilor, iar noul guvern ar putea fi instalat până la 1 iunie. În acest context polul de putere se va muta de la PNL la PSD, cu Marcel Ciolacu în funcția de premier.

Acest lucru va duce implicit la schimbări importante în privința conducerii ministerelor, portofoliile fiind din nou împărțite între membrii coaliției de guvernare: PNL, PSD și UDMR.

Nicolae Ciucă a confirmat luni, 9 mai, că vor exista modificări și a punctat că decizia finală va fi la noul premier, adică liderul PSD.

"Cu certitudine vor fi modificări, inclusiv la actualii membri ai Cabinetului şi totodată trebuie să menţionez că există, în momentul în care va prelua funcţia de premier domnul preşedinte Ciolacu, decizia dumnealui asupra a ceea ce înseamnă numirea viitorilor... (...) Discuţiile, ştiţi foarte bine, sunt între liderii partidelor, la nivelul partidelor, fiecare listă de membri în Guvern trebuie aprobată în Biroul Politic Naţional şi, ulterior, ultimul cuvânt îl are premierul", a declarat Ciucă.

Ministerele pe care se dă lupta din culise

Toate portofoliile sunt importante, însă pentru unele se dă o luptă mai aprigă, venind la pachet cu diferite beneficii privind oportunitățile de imagine, mizele politicii interne sau mizele electorale.

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com care sunt cele două ministere cu cele mai mari mize pentru actorii de pe scena politică, dar și care sunt cele două portofolii problematice.

”Pentru PSD există această miză a ministerului Transporturilor din mai multe motive. În primul rând, e un minister care oferă și va continua să ofere foarte multe oportunități de imagine în următoarea perioadă. E totodată și un minister cu proiecte, prin intermediul căruia se vântură sume mari de bani.

Acolo există și o miză politică internă pentru că menținerea lui Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor ar însemna menținerea lui în guvern. Dacă el pleacă de acolo, ar trebui să existe o reechilibrare de forțe în interiorul PSD. Totodată, e o oarecare miză personală și pentru Marcel Ciolacu pentru că deja nu e un secret că Sorin Grindeanu are niște perspective cu privire la anul electoral 2024 și pare unul din liderii care poate să-l aștepte pe Marcel Ciolacu la cotitură în cazul în care acesta dă greș într-un fel sau altul. Dacă Grindeanu rămâne la minister, ar fi un avantaj pentru Ciolacu”, arată consultantul politic.

Al doilea minister râvnit este cel al Dezvoltării, care este o punte către primăriile din teritoriu, deci o miză electorală.

”E o miză importantă și la Ministerul Dezvoltării în perspectiva apropierii anului electoral 2024. Ministerul Dezvoltării e cel care împarte cele mai multe fonduri la nivel local, la primării, și tot timpul a fost depozitarul încrederii primarilor din provincie, în principal cei din rural, dar și cei din urban. E perla coroanei a relației partidelor cu baza din teritoriu”, mai arată consultantul politic.

Ministerele problematice

Adrian Zăbavă punctează că există și ministere care deși sunt importante, prezintă riscuri mari de a crea probleme în viitoarea guvernare. Mai exact, este vorba despre ministerul Muncii și al Finanțelor.

”Sunt importante și ministerele cu mize mari în PNRR. Nu neapărat din perspectiva beneficiilor pe care aceste ministere le-ar putea aduce, ci mai mult din cauza problemelor pe care le-ar putea aduce. Mă refer la Ministerul Muncii, asupra căruia tronează reforma pensiilor speciale, reforma salarizării, poate o nouă lege a pensiilor, adică reforme și lucruri pe care ni le-am asumat în bună parte, dar extrem de greu de aliniat și de adoptat. În consecință e un minister problematic care va aduce în următoarea perioadă mai multe probleme și riscuri decât oportunități și beneficii.

În același timp, un alt minister cu posibile riscuri, ținând cont de actualul context economic: Ministerul Finanțelor va fi în continuare unul problematic și nu din cauza găurii bugetare descoperite recent, ci pentru că va exista o presiune tot mai mare pe buget, pe modul în care acest buget va fi împărțit și pe respectarea angajamentelor bugetare. În consecință și Finanțele vor fi un punct nevralgic al următorului guvern”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#rotativa premier 2023, #rotativa guvernamentala, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca, #ministere , #stiri politice