Cum se va schimba raportul de putere dintre PSD și PNL după rotativă: „Când pierzi controlul pixului de prim-ministru, lucrurile devin și mai complicate”

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 03:25
5606 citiri
Cum se va schimba raportul de putere dintre PSD și PNL după rotativă: „Când pierzi controlul pixului de prim-ministru, lucrurile devin și mai complicate”
Peste o lună de zile premierul Nicolae Ciucă va preda ștefata lui Marcel Ciolacu FOTO / Hepta

Cu aproximativ o lună înainte de rotativa guvernamentală, liberalii au început deja să facă planurile pentru schimbarea unor miniștrii PNL, în timp ce mai mulți grei din partid au criticat conducerea pentru moleșeala în fața PSD-ului.

Președintele PNL Nicolae Ciucă și secretarul general al partidului Lucian Bode au fost intens criticați de mai mulți membri importanți ai partidului la o întâlnire la Vila lac, aducându-se o listă întreagă de reproșuri. Aceștia au criticat faptul că partidul este în cădere liberă, că nu a făcut reformele promise și că miniștrii liberali sunt slabi și nu au tracțiune.

De altfel, Ziare.com a arătat într-o analiză cum PSD reușește cu o lună înainte de rocada guvernamentală să preia șefia mai multor instituții și companii de stat importante unde și-a instalat deja oamenii, în timp ce PNL rămâne cu buza umflată. Printre ultimele exemple sunt șefia AEP, prefectul Capitalei, Curtea de Conturi sau CNA.

Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că deocamdată „cei care controlează în mare măsură guvernarea sunt cei de la PSD”. Acesta remarcă că în timp ce premierul Nicolae Ciucă se comportă mai degrabă ca un șef de stat, „domnul Ciolacu se comportă ca și cum ar fi președintele PSD-ului. Adică nu are nicio treabă. O face elegant, nu dă cu bâta, dar atrage atenția, este foarte atent ca președinte al PSD-ului”. De cealaltă parte, politologul arată că liderul PNL se ferește să iasă public în apariții la emisiuni, ori declarații politice.

„Cu siguranță se așteptau ca unu ca Ciucă să fie măcar militar. Adică ai fost general, militar de carieră, te aștepți la alt gen de forță, capacitate de a te impune. Lumea apreciază. Până și Iohannis a avut multe ieșiri din astea foarte dure, tranșante, care sugerau un soi de putere. Ori asta este esențial pentru un lider politic care vrea să tragă partidul în sus”, adaugă Alfred Bulai.

Schimbări de miniștri

Rocada de la Palatul Victoria urmează să aibă loc pe 25 mai 2023, atunci când actualul premier Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze, acesta fiind înlocuit de social-democratul Marcel Ciolacu. Pe lângă schimbarea de la fruntea Guvernului, conform protocolului, PSD și PNL urmează să facă schimb și de o parte dintre ministere.

Astfel, conform unor surse Ziare.com, liberalii urmează să decidă pe baza unor rapoarte interne care dintre miniștrii PNL din prezent vor primi un nou mandat și după rotativă. Potrivit surselor citate, miniștrii liberali și-au făcut deja rapoarte de activitate, iar acestea vor fi prezentate într-o ședință a Biroului Politic Național, care ar avea loc în jurul zilei de 10 mai, când, se va evalua inclusiv șefii de agenții și secretarii de stat.

În ce privesc criticile interne, Alfred Bulai scoate în evidență că reacțiile nu sunt împotriva președintelui PNL pentru că „au ceva cu el, ci o parte importantă din PNL își dă seama că ei sunt în derivă și că nu se mai poate întâmpla ceva peste noapte. Ca să nu mai zic că atunci când pierzi controlul pixului de prim-ministru, lucrurile devin și mai complicate. Pixul prim-ministrului hrănește. Nu mă refer la miniștri. Sunt o groază de secretari, secretari de stat, șefi de agenții, sunt foarte multe posturi care țin exclusiv de pixul de prim-ministru. Una era când era al tău și alta e când o să fie la Ciolacu”, mai arată acesta.

În contextul tensiunilor de la ultima întâlnire a liberalilor, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a anunțat două zile mai târziu de întâlnirea de la Vila Lac că dorește să candideze pentru o poziție de vicepremier sau chiar de ministru după rotativa guvernamentală.

„Am spus că sunt extrem de hotărât să îmi depun candidatura pentru poziţia de vicepremier, la rotativa guvernamentală, în cadrul BPN, în cadrul partidului, cu un singur amendament, ca în cazul în care va dori această poziţie de vicepremier în guvern, după 25 mai, din partea PNL, domnul Ilie Bolojan sau domnul Emil Boc, voi face un pas în lateral”, a spus Rareş Bogdan.

PSD va juca tare

Alfred Bulai mai notează faptul că social-democrații ar putea să joace dur imediat ce vor prelua guvernarea, în sensul că, odată ajunși la pixul de premier, PSD ar putea atrage numeroși primari liberali, chiar înaintea alegerilor din 2024.

„Îi slăbesc pe liberali din interior. Pentru că unu de la județ, ori un primar, i s-a blocat finanțarea pentru un proiect pe care-l are în derulare, dacă se duce la PSD s-ar putea să bată palma cu PSD-ul, pentru că PSD-ul are banii. Pesediștii sunt mult mai abili la chestiile astea”, arată politologul.

Tocmai de aceea, analistul mai notează că nu ar fi surprins dacă liberalii l-ar da jos pe Ciucă până la finalul acestui an.

„Schimbarea asta ar fi normală și cât se poate de firească, dar în toamnă. Adică lasă-l câteva luni de zile să se liniștească apele. E grabă mare acolo la PNL, unii și-au arătat deja colții. Rămâne de văzut însă cine va ajunge în finală”, a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#rotativa guvernamentala, #coalitie pnl psd, #PNL, #PSD, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca , #pnl-psd
Comentarii
Poza UK777
UK777
rank 1
Vai de tine Romanie
Poza niculae_constantin
niculae_constantin
rank 5
"cand pierzi controlul pixului..."