Cine va plăti nota de plată pentru greva din educație și cine e mai avantajat de amânarea rotativei ANALIZĂ

Marti, 30 Mai 2023, ora 03:25
5137 citiri
Cine va plăti nota de plată pentru greva din educație și cine e mai avantajat de amânarea rotativei ANALIZĂ
Baletul dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu continuă FOTO Hepta

În ciuda amenințărilor și promisiunile vizavi de rotativa guvernamentală dintre PNL și PSD, aceasta s-a amânat în ultimul moment din cauza grevei generale din educație. Conform analiștilor contactați de Ziare.com, această criză, precum alte probleme restante vor urma să fie decontate politic.

Premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat vineri dimineață, într-o conferință de presă alături de liderul PSD Marcel Ciolacu și liderul UDMR Kelemen Hunor că rotativa premierilor a fost amânată din cauza grevei generale din educație. Cei trei au explicat că subiectul va fi redeschis până la rezolvarea problemelor din educație,

Potrivit unor surse politice, liberalii sunt nemulțumiți de faptul că PSD pare că-și dorește o perioadă mai îndelungată până la realizarea rotativei. Conform unor scenarii, social-democrații ar putea prelua guvernarea de la începutul lunii iulie sau chiar din toamnă, adică după rezolvarea unor probleme spinoase precum greva din educație, legea pensiilor speciale ori a treia cerere de plată din PNRR.

Cine decontează criza

În timp ce o parte din liberali susțin intern că rămânerea la guvernare reprezintă o dovadă că partidul nu fuge de responsabilitate, analiștii sunt de altă părere. Conform politologului Alfred Bulai, liberalii vor fi considerați principalii vinovați de criza din educație.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Atât timp cât PNL-ul are prim-ministrul, este principalul responsabil, chiar dacă în ultima vreme conduce mai de grabă PSD-ul. Dar contează foarte puțin. Cel care culege laurii victoriei, dar și nota de plată într-o coaliție de guvernare este partidul care dă primul-ministru. Mai ales că și ministrul Educației ține de PNL, chiar dacă este pus de Klaus Iohannis”, explicat acesta pentru Ziare.com.

Totodată, subiectul amânării rotativei pare că îi avantajează mai mult pe social-democrați, chiar dacă liberalii dețin în continuare funcția de prim-ministru. Mai mult, conform analiștilor, PNL va avea o altă problemă întrucât nu-și poate reforma conducerea înaintea alegerilor din 2024 și vor deveni dependenți de PSD.

„Pierderea că nu s-a făcut rotativa nu e o mare problemă, social-democrații sunt stabili pe posturi. Probleme mai mari ar fi pentru PNL, care într-o mai mare măsură aveau libertate de acțiune pentru că o parte din ei se gândesc la a avea un partid nou la viitoarele alegeri. Adică o altă conducere, un alt președinte. Observați că domnul Ciucă, ca președinte de partid este total inexistent în spațiul public, iar oamenii cu experiență de acolo știu acest lucru și își dau seama că așa cum merg lucrurile, dacă PSD-ul refuză să-i ia sub aripa lor, vor avea un scor foarte prost la alegeri. Tocmai de aceea ei se așteptau, în mai mare măsură vor rotativa”, mai notează Alfred Bulai.

De ce se ferește Ciolacu de fotoliul de premier

Politologul mai remarcă faptul că în timp ce PSD ar avea din start mai multe avantaje dacă ajunge la guvernare, președintele formațiunii, Marcel Ciolacu, ar fi în dezavantaj deoarece se pune într-o poziție de erodare înaintea alegerilor prezidențiale din 2024.

„Ca partid, PSD-ul ar avea mai multe avantaje dacă ia guvernarea, pentru că numirile se fac cu pixul domnului Ciolacu. Teoretic au niște avantaje dacă iau frâiele guvernului, dar e o întreagă discuție pentru că ei țin la anumite ministere, tocmai de aceea s-au și blocat negocierile.

Însă singurul care nu prea se omoară să-și dorească foarte mult este chiar domnul Ciolacu. Nu că n-ar fi frumos să fie premier, dar în momentul în care obiectivul lui este să fie candidatul PSD la președinție, în momentul în care preia guvernul într-o perioadă în care se vor radicaliza mișcările, nu mă refer acum, ci anul viitor. Va fi supus unei critici mult mai severe decât a fost PNL-ul și domnul Ciucă și se teme că o erodare s-ar putea să-i facă rău personal. Partidul nu se teme de critici pentru că mai huliți, mai înjurați decât PSD-ul nu a fost nimeni. PSD-ul e obișnuit, sunt imuni la chestiile astea”, a mai declarat specialistul.

Un alt avantaj pe care îl are în prezent Marcel Ciolacu este că se află atât la putere cât și în opoziție. Mai exact, din rolul de președinte al Camerei Deputaților, își poate permite cu ușurință să critice unele decizii ale Guvernului, ceea ce a și făcut în ultimul an.

Tocmai de aceea, mai mulți liberali din conducerea partidului și-ar dori ca Nicolae Ciucă să preia șefia Senatului după rotativă, și să nu accepte un post de vicepremier. Asta i-ar oferi o poziție din care să poată critica guvernul, fără să fie subordonatul lui Ciolacu la Palatul Victoria. Cu toate astea, există și voci liberale care l-ar dori pe Ciucă în viitorul guvern PSD, unde ar putea ocupa inclusiv o funcție de ministru. Oficial, Nicolae Ciucă încă nu a luat o decizie în acest sens.

„O parte din PSD își doresc să ajungă la putere pentru că vor avea în plus niște poziții și locuri. Nu mă refer la ministere, pentru că astea sunt praf în ochi în care se uită lumea. În general, miza cea mare sunt miile de structuri în care poți să-ți pui oameni. Inclusiv la nivelul baronilor, lideri de la partidele locale care presează în direcția asta”, mai afirmă Alfred Bulai.

În ce privește tabăra liberală, politologul notează că după rotativă, cel puțin la nivel de conducere, apropiații lui Nicolae Ciucă vor începe să piardă teren.

„Nu se va vedea ceva imediat, ci din toamnă, atunci vor fi schimbări. La PNL să-l schimbe pe domnul Ciucă, ceea ce au făcut de regulă cu toți șefii lor prim-miniștri, unii mult mai serioși, mai înfipți”, concluzionează analistul.

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#rotativa guvernamentala, #criza Educatie, #coalitie pnl psd, #nicolae ciuca, #marcel ciolacu , #pnl-psd