Turismul in Rosia Montana, alternativa la minerit: Intre utopie, viitor si salvare

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 07:33
4154 citiri
Turismul in Rosia Montana, alternativa la minerit: Intre utopie, viitor si salvare
Foto: Arhiva

Controversele din jurul proiectului de la Rosia Montana, care dureaza de ani buni, au inclus si dezbaterea ideii daca turismul in zona ar putea fi o alternativa viabila la minerit. Desi exista opinii pro si contra pe subiect, cert este ca nu s-a facut nimic concret pentru ca localitatea sa devina un punct major de interes pentru turisti.

Astfel, politicienii din regiune sustin ca Rosia Montana Gold Corporation, compania care detine 80% din proiect, va ajuta si turismul, in timp ce ONG-urile dau vina pe liderii locali pentru lipsa de promovare a localitatii.

De asemenea, specialistii din domeniu atrag atentia ca daca se voia dezvoltarea acestei industrii, trebuia facut un proiect de mult timp. In plus, exista si voci care contesta ideea ca turismul ar avea un impact foarte mare asupra economiei locale si a tarii.

Guvernul nu are viziunea de ansamblu

Economistul Mircea Cosea considera ca era necesar ca guvernele ultimilor ani sa ofere o alternativa la minerit.

"Singura solutie pe care au gasit-o a fost agatarea de proiect, deoarece dadea bine din punct de vedere social, mai ales in campanii electorale, pentru ca promitea oamenilor locuri de munca. Insa era necesar un program alternativ de dezvoltare a zonei, care ar fi oferit celor de acolo si alte posibilitati decat mineritul", a precizat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, el aminteste ca mineritul nu este o activitate care sa aduca foarte multa valoare adaugata, adica nu poate fi prezentata ca o rezolvare a problemei locurilor de munca.

"Faptul ca nu exista un program alternativ este o problema de principiu in politica economica a Romaniei. Iar aceste cazuri sunt multe, in aceeasi situatie aflandu-se si muncitorii de la Oltchim sau Mechel, de exemplu", a avertizat Mircea Cosea, care califica aceasta situatie drept o incompetenta a Guvernului Romaniei in a crea programe care sa nu fie dependente 100% de un investitor sau de o singura arie de dezvoltare.

Zona monoindustriala

Rosia Montana este declarata zona monoindustriala, iar asociatia Alburnus Maior vede acest lucru ca pe o piedica in dezvoltarea turismului sau a altor industrii.

"Toate fondurile europene active pana in acest moment nu au putut fi accesate deoarece proiectele din Rosia nu erau eligibile. Conform planului de urbanism, se interzic orice alte functiuni in afara celor miniere. Desi oamenii din Rosia au cerut modificarea planurilor, ei nu au fost ascultati", au precizat membrii asociatiei, pentru Ziare.com.

In consecinta, ei cer anularea planurilor de urbanism si aprobarea unor strategii care sa permita oamenilor din Rosia Montana sa traiasca si sa de dezvolte in mod normal.

Autoritatile locale au blocat din interes investitiile si turismul la Rosia Montana?

Economistul Mircea Cosea considera ca trebuie revizuit conceptul "monoindustrial", care dateaza de pe vremea comunismului, asa cum au facut si alte tari, precum Franta si Polonia, care l-au catalogat ca fiind inutil.

"Este o dovada ca nu se intelege progresul pe care l-a facut omenirea", a punctat Cosea.

Controverse pe turism

Asociatia Alburnus Maior a spus ca pana in acest moment autoritatile locale si centrale "au blocat cu buna stiinta dezvoltarea turismului in Rosia Montana pentru a putea promova asa-zisa saracie si pentru a justifica inceperea proiectului minier".

In plus, activistii avertizeaza ca odata cu redeschiderea minei, asa cum este propusa de catre RMGC, o mare parte a peisajului cultural complex al Rosiei Montane va fi distrus.

Cu toate acestea, primarul localitatii este de acord cu exploatarea. Recent, intr-o luare de cuvant publica, Eugen Furdui a precizat ca aceasta va sprijini si turismul, pe langa celelalte beneficii pe care le-ar aduce proiectul.

Rosia Montana: Primarul comunei si alti 50 de primari din Apuseni sustin proiectul

Ce se poate vizita in Rosia Montana

Cele mai importante obiective turistice sunt taurile, galeriile romane din Masivul Orlea, cele 5 biserici din localitate, precum si alte obiective din imediata apropiere: Piatra Corbului, Valea Cornei etc.

In plus, festivalul "Fan Fest" atrage o multime de curiosi, care se aventureaza in traseele montane, printre altele.

De altfel, pe viitor se pot amenaja si alte galerii pentru vizitare, trasee tematice si centre de interpretare.

Turismul, o industrie de sine statatoare?

Activistii considera ca turimul poate fi principala ramura economica a localitatii, avand in vedere ca Rosia Montana este vizitata anual de peste 6.000 de turisti, dupa estimarile Alburnus Maior.

Insa, in acest moment, nu exista nicio unitate turistica de primire in zona, conform informatiei Institutului National de Statistica (INS) remise Ziare.com.

Astfel, turistii se pot caza fie la localnici, fie la pensiunile care apar pe site-urile cu anunturi de profil, dar care nu apar in statisticile oficiale.

Mircea Cosea este de parere ca industria serviciilor ar fi trebuit dezvoltata de mult timp, chiar si fara proiectul minier.

"Rosia Montana este o zona privilegiata din acest punct de vedere, pentru ca se puteau dezvolta programe de turism rural, agroturism si cultural, se puteau promova prin sprijin mestesugurile traditionale din zona, se puteau crea posibilitati pentru dezvoltarea unor industrii conexe, de prelucrare de materiale prime agricole sau animale.

Pe termen scurt, posibilitatile sunt limitate, insa se poate incepe si acum un proiect de turism", a reliefat acesta.

Insa Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, nu este de acord cu introducerea localitatii in patrimoniul UNESCO si a minelor vechi in circuitul turistic international, din trei motive.

"In primul rand, amenajarea unor galerii pentru turism necesita investitii foarte mari si nu vad cine si le-ar putea asuma. In al doilea rand, e foarte greu sa capacitezi atentia unor firme mari de turism international si sunt curios daca aceste lucruri s-ar face cum am aduce turistii la Rosia Montana? Cu elicopterele, o sosea supendata? Locul e greu accesibil.

Sunt sceptic ca s-ar putea face mare lucru in Rosia Montana. Desigur, se pot face lucruri in turism acolo, dar de o amplitudine si amploarea redusa, fara impact foarte mare. Ma gandesc ca ar avea un succes mar, poate doar cativa curiosi", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

In concluzie, turismul de la Rosia Montana trebuie dezvoltat in paralele cu alte industrii, inclusiv cea miniera, pentru ca zona sa fie sustenabila din punct de vedere economic si sa nu depinda doar de un singur factor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Rosia Montana turism, #obiective turistice Rosia Montana, #alternativa minerit Rosia Montana, #turism minerit Rosia Montana , #proiect