Scandalul Rosia Montana - Ministrul Mediului: Statul si-a indeplinit toate atributiile

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 20:04
5256 citiri
Scandalul Rosia Montana - Ministrul Mediului: Statul si-a indeplinit toate atributiile
Foto: Ziare.com

Statul roman a facut toate demersurile si si-a indeplinit toate atributiile in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, raspunzand unei intrebari privind reclamatia depusa de Gabriel Resources impotriva Romaniei.

"Statul roman a facut toate demersurile si si-a indeplinit conform legii absolut toate atributiile (...). Noi ne vom apara si vom depune toate probele noastre in instanta. Guvernul Romaniei a facut toate demersurile, efectiv am epuizat ca institutie executiva tot ce puteam sa facem.

Am trimis inclusiv Parlamentului - care este legiuitor - sa se poata exprima pro sau contra modului de exploatare sau daca sa se faca in Romania", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, Gratiela Gavrilescu, intrebata despre faptul ca Gabriel Resources a reclamat Romania la Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor de Investitii al Bancii Mondiale in legatura cu disputa legata de proiectul de la Rosia Montana.

Ministrul Mediului a sustinut ca este dreptul oricarei companii sa se adreseze unei anumite instante, iar instanta va decide cine a gresit.

"Daca cumva am gresit noi, instanta va spune da sau nu (...). Noi ne-am indeplinit misiunea (...). Procedura a fost respectata si intr-adevar termenul a fost mai lung, fiindca fiecare pas care a fost facut a trebuit sa fie extrem de riguros analizat astfel incat sa nu avem probleme in momentul in care am putea sa ajungem in instanta cu aceasta speta", a adaugat Gavrilescu.

Scandalul Rosia Montana: Gabriel Resources cheama Romania in instanta la Washington (Video)

Gabriel Resources a reclamat Romania la Centrul International pentru Rezolvarea Disputelor de Investitii al Bancii Mondiale in legatura cu disputa legata de proiectul Rosia Montana si cere compensatii pentru pierderile provocate de blocarea acestuia.

Compania a inaintat o cerere de arbitraj in conformitate cu prevederile tratatelor internationale bilaterale de protejare a investitiilor incheiate de Romania cu guvernele Canadei, Marii Britanii si Irlandei de Nord, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources.

Actiunea este legata de disputa companiei cu Romania referitoare la proiectul exploatarii de aur si argint de la Rosia Montana, la care Gabriel Resources detine o participatie indirecta de 80,69%, si a incalcarii de catre Guvernul Romaniei a protectiilor prevazute in tratate, potrivit comunicatului.

"Prin actiunile si inactiunile ei, Romania a blocat si a impiedicat implementarea proiectului, fara procedurile necesare si fara compensatii, privand efectiv Gabriel de intreaga valoare a investitiilor. Romania a suspus astfel Gabriel si investitiile sale unui tratament care incalca obligatiile prevazute in tratatele bilaterale pentru investitii, provocand pierderi semnificative companiei", sustinea compania.

Scandalul Rosia Montana: Cresteri la bursa dupa chemarea Romaniei in instanta

In soclitarea de arbitraj, compania vrea sa obtina plata integrala a compensatiilor prevazute in tratate, pentru privarea de dreptul de a dezvolta proiectul, ca urmare a incalcarii de catre Romania a tratatului.

Procedurile de arbitraj au fost lansate in urma emiterii de catre companie a unei notificari referitoare la disputa, adresata presedintelui, premierului si Guvernului Romaniei, pe 20 ianuarie 2015.

Prin aceasta notificare, Gabriel Resources a invitat autoritatile romane sa discute gasirea unei solutii amiabile.

In pofida unor noi scrisori trimise de Gabriel Resources in aprilie si mai, autoritatile romane nu au dat un raspuns.

Gabriel Resources a angajat firma White&Case pentru consultanta in acest caz.

La 30 iunie 2015, Gabriel Resources detinea rezerve de numerar si echivalent de 32,1 milioane de dolari.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ministru Mediului Rosia Montana, #gabriel resources rosia montana, #Gabriel Resources proces Romania , #Gabriel Resources