Rosia Montana, subiect abordat in sedinta PDL

Luni, 01 August 2011, ora 17:24
1460 citiri
Rosia Montana, subiect abordat in sedinta PDL
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a anuntat ca liderii partidului au discutat luni pe tema proiectului Rosia Montana, dezbaterea urmand sa fie continuata, deoarece pozitiile sunt divergente.

Chestiunea a fost ridicata in cadrul Biroului Permanent National al PDL de catre vicepresedintele Monica Macovei. "Doamna Macovei a ridicat acest subiect inaugurand astfel o dezbatere foarte interesanta in cadrul partidului pentru ca in BPN au fost opinii de toate felurile: de la oameni care sustin acest proiect la oameni care au indoieli si pana la oameni care se opun acestui proiect. Prin urmare, discutia nu s-a concretizat intr-o concluzie", a declarat purtatorul de cuvant al PDL.

Presedintele partidului Emil Boc nu si-a asumat vreuna dintre pozitii pentru ca dezbaterea sa poata continua. "Premierul a luat act ca de-abia a inceput la nivelul BPN aceasta dezbatere, sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le aflam mai in detaliu in legatura cu acest proiect pentru ca fiecare membru al PDL a venit cu inputul sau si sunt convins ca discutia va fi reluata si in sedintele viitoare pentru ca este departe de a se inchide", a mai spus Voinescu.

Vicepresedintele PDL Monica Macovei este de parere ca descarcarea de sarcina arheologica in masivul Carnic reprezinta un prim pas pentru permiterea folosirii cianurilor la Rosia Montana si a anuntat ca va ridica subiectul exploatarii la proxima sedinta a conducerii partidului.

Macovei: Voi sesiza conducerea PDL in legatura cu Rosia Montana

"Nu am discutat in conducerea partidului, dar voi ridica aceasta chestiune chiar lunea viitoare. Eu pot sa va spun ca dintre romanii din grupul PPE - Partidul Popular European, unde sunt cei din PDL si UDMR, atunci cand s-a votat in 2010 acea rezolutie a Parlamentului European care cerea interzicerea exploatarilor cu cianuri, imi amintesc ca eu si domnul Laszlo Tokes am votat pentru rezolut ie, deci impotriva exploatarilor cu cianuri. Romanii din celelate grupuri politice cred ca au fost impartiti", a afirmat Macovei, intr-un interviu acordat "Aliantei pentru o Romanie Curata".

Ea a explicat ca Rezolutia din mai 2010 a Parlamentului European care cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in exploatarile miniere, a fost urmata de o declaratie a comisarului european pentru Mediu, din iunie 2010, care nunteaza, spunand ca nu se poate vorbi de o interdictie generala a folosirii cianurilor, dar aceasta cu referire la inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta, situatie care nu se aplica la Rosia Montana.

Potrivit fostului ministru al Justitiei, avizul de descarcare arheologica nu este legal, intrucat exista o decizie irevocabila a ICCJ care l-a anulat pe cel precedent, iar in prezent nu aveau cum sa apara fapte sau dovezi noi, fiindca este vorba de "chestiuni legate de sol si de alte repere care nu se schimba de la un an la altul".

Macovei este de parere ca Rosia Montana ar trebui sa fie inclusa pe lista propunerilor pentru Patrimoniul UNESCO. "Si asta este prima cerinta la care trebuie sa raspunda ministrul Culturii inainte de chestiunea avizului referitor la descarcarea arheologica, care este un pas catre permiterea folosirii cianurilor", a sustinut ea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Monica Macovei Rosia Montana, #Rosia Montana PDL , #proiect