Rosia Montana este propusa pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 16:30
3818 citiri
Rosia Montana este propusa pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Foto: Facebook/Rosia Montana in Unesco

Rosia Montana a fost inclusa pe lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, primul pas pentru ca situl sa apara pe lista protejata la nivel mondial.

"Anuntul facut public de pe pagina Ministerului Culturii vine dupa 6 ani de la solicitarea inaintata de societatea civila", potrivit unui comunicat al Asociatiei Alburnus Maior remis vineri Ziare.com.

"Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea Peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial.

Aceasta nu este doar un imens castig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societatii civile, a miilor de oameni din tara si din strainatate care au cerut salvarea Rosiei Montane, au iesit in strada cerand sa nu fie distrusa natura si cultura in favoarea mineritului cu cianuri", a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

Rosia Montana are valoare istorica, gratie minelor din perioada romana.

"Minele romane de la Rosia Montana reprezinta cele mai intinse si mai importante mine de aur subterane romane cunoscute in lume", se arata in studiul expertilor de la universitatile Oxford si Leicester.

"Decizia Ministrului Culturii de a include Rosia Montana pe Lista Indicativa a Romaniei pentru UNESCO afirma ne-echivoc o noua viziune asupra viitorului localitatii din Apuseni. Dezvoltarea durabila a Rosiei Montane intra astfel, pentru prima data, intre prioritatile statului", mai sustine asociatia care si-a facut un scop in sine din protejarea patrimoniului de la Rosia Montana.

Propunerea pentru includerea Rosiei Montane in lista indicativa pentru UNESCO dateaza din 2009 si apartine Asociatiei ARA (Arhitectura. Restaurare. Arheologie).

"10 ministri ai Culturii si-au declinat in aceasta perioada responsabilitatea de a analiza initiativa, acordand in schimb prioritate planurilor de deschidere a exploatarii de aur pe baza de cianuri", aminteste Alburus Maior.

Ce urmeaza?

Statul roman va intocmi un dosar amplu pentru sustinerea candidaturii. Procesul implica o serie intreaga de actori, de la nivel central si local, ministere, societate civila si comunitate locala, care impreuna vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric si dezvoltarea sa durabila.

Decizia finala privind nominalizarea pentru lista Patrimoniului Mondial apartine UNESCO si se va lua la Paris in baza acestui dosar, care va include atat scenariul economic de revitalizare a zonei, cat si cel de conservare a patrimoniului, mai informeaza comunicatul citat.

Fotografia zilei: Salvarea Rosia Montana - e sit arheologic de categoria A

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a publicat, pe 16 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, harta ariei din zona Rosia Montana care a fost clasata ca monument istoric.

"Noua zona de protectie a sitului arheologic de la Rosia Montana, in urma clasarii intregii localitatii Rosia Montana pe o raza de 2 km ca sit in categoria A", a postat ca explicatie ministrul Culturii, alaturi de harta zonei respective.

Incadrarea Rosiei Montana la clasa A s-a facut in data de 30 decembrie a anului trecut.

Ziua Rosiei Montane

Anuntul ministerului de vineri vine in ajunul Zilei Rosiei Montane pe care Campania Salvati Rosia Montana o sarbatoreste anual prin evenimente culturale.

6 februarie este data primei atestari documentare a anticului Alburnus Maior, Rosia Montana de astazi.

Ministrul Vlad Alexandrescu va fi prezent, sambata, de la ora 17:00, la Muzeul Taranului Roman, pentru a prezenta inscrierea Rosiei Montane in lista indicativa a Romaniei.

Programul detaliat al evenimentelor destinate Zilei Rosiei Montane poate fi consultat pe www.ziuarosieimontane.ro

B.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rosia Montana patrimoniu UNESCO, #Rosia Montana lista UNESCO , #proiect
Comentarii