Rosia Montana a fost inclusa pe lista indicativa a UNESCO, un prim pas catre Patrimoniul Mondial

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 13:05
6902 citiri
Rosia Montana a fost inclusa pe lista indicativa a UNESCO, un prim pas catre Patrimoniul Mondial
Foto: Salvati Rosia Montana

Situl Rosia Montana a fost inclus in aceasta saptamana pe lista indicativa a UNESCO, alaturi de alte locuri importante din punct de vedere natural sau istoric din intreaga lume. Este un prim pas catre includerea sitului Rosia Montana in Patrimoniul UNESCO.

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a scris pe Facebook ca decizia a fost adoptata in sedinta de miercuri a plenului Comitetului Patrimoniului Mondial, reunit la Paris.

"Precizam ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restransa, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care conteaza", a explicat ministrul Culturii.

Statul roman a recunoscut oficial importanta exceptionala a patrimoniului de la Rosia Montana in luna februarie, in timpul mandatului fostului ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.

Atunci situl a intrat pe lista de propuneri a Romaniei adresata UNESCO. Anuntul a venit la 6 ani de la solicitarea oficiala inaintata de reprezentantii societatii civile si dupa serii intregi de actiuni si proteste in favoarea conservarii sitului si interzicerii exploatarii miniere in zona.

"Aceasta nu este doar un imens castig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societatii civile, a miilor de oameni din tara si din strainatate care au cerut salvarea Rosiei Montane, au iesit in strada cerand sa nu fie distrusa natura si cultura in favoarea mineritului cu cianuri", a declarat atunci Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

Situl istoric Rosia Montana a fost atestat pentru prima oara pe 6 februarie 131 si reprezinta una dintre mostenirile cele mai importante ale umanitatii. Ca urmare a inscrierii sale in lista indicativa, zona va intra intr-un proces de dezvoltare durabila.

"Minele romane de la Rosia Montana reprezinta cele mai intinse si mai importante mine de aur subterane romane cunoscute in lume", se subliniaza intr-un studiu realizat de mai multi experti de la universitatile Oxford si Leicester.

Pentru ca Rosia Montana sa intre in Lista Patrimoniului Mondial trebuie ca autoritatile locale si centrale sa depuna un dosar in care sa fie prezentat scenariul pentru revitalizarea zonei si conservarea patrimoniului.

Conform Ministerului de Externe, Romania are si alte obiective inscrise in lista indicativa a UNESCO, ce asteapta confirmarea finala.

Pana acum, pe lista reprezentativa a Patrimoniului Mondial Romania are un obiectiv natural, Rezervatia biosferei Delta Dunarii (inclusa in 1991), si alte 7 bunuri culturale:

  • Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita (inclusa in 2010)
  • 7 Biserici fortificate sasesti din Transilvania (incluse in 1999)
  • 8 Biserici de lemn din Maramures (incluse in 1999)
  • 8 Biserici pictate din Nordul Moldovei (incluse in 1993)
  • Manastirea Hurezi (inclusa in 1993)
  • ansamblu urban - Centrul istoric al orasului Sighisoara (inclus in 1999)
  • ansamblu de 6 fortarete antice dacice din muntii Orastie (incluse in 1999)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Rosia Montana lista indicativa UNESCO, #Rosia Montana Patrimoniul Mondial , #turism