RMGC, taxata la sange: Cat va plati pentru indepartarea poluarii istorice si garantia de mediu (Video)

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:33
2982 citiri
RMGC, taxata la sange: Cat va plati pentru indepartarea poluarii istorice si garantia de mediu (Video)

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, la audierile din Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca ministerul a impus RMGC, in noul proiect, o garantie de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu.

De asemenea, obligatiile privind indepartarea "poluarii istorice" de la Rosia Montana revin RMGC, suma estimata fiind de 300 de milioane de euro, a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului si seful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale sunt audiati astazi in comisia speciala pentru Rosia Montana.

"Prin noul proiect, statul a impus o garantie de mediu dubla, de la 76 de milioane dolari la 146 de mililoane de dolari. Garantia va acoperi inchiderea si reabilitarea ecologica a minei la standarde de mediu", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat ca statul a impus si garantii suplimentare pentru situatiile de accident, de 25 milioane de dolari.

"Garantia financiara de mediu acopera inchiderea minei, reabilitarea ecologica, monitorizarea post-inchidere. Suma este fixa si se depune intr-un cont la dispozitia statului roman pe toata perioada exploatarii. Operatiunea de inchidere si ecologizare se face treptat, nu se procedeaza la exploatarea pe tot perimetrul deodata, ci se incepe pe o zona, se inchide, se reabiliteaza, apoi se deschide alta cariera", a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb a spus ca garantiile financiare se vor constitui inainte de inceperea exploatarii si vor fi valabile pe toata perioada exploatarii.

Potrivit ministrului Mediului, ministerul pe care il gestioneaza a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul va fi respectat.

Rovana Plumb a precizat ca ministerul a respins proiectul vechi, a impus noi garantii de mediu cerute de legislatia europeana si de Romania si nu a acordat nici o derogare de la legislatia in vigoare.

Cheltuieli de 300 de milioane de euro pentru indepartarea poluarii istorice

"In ceea ce priveste efortul statului roman pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorica - e nevoie de o investitie de 300 de milioane de euro. Poluarea istorica e cea prezentata si sunt multe actiuni de facut. Statul roman are capabilitatea de a putea monitoriza si controla conditiile de mediu impuse, dar investitia care ar trebui facuta e foarte mare si nu ne-o pemitem. Numai pentru Rosia Montana e vorba de 300 milioane de Euro. In Romania mai sunt peste 300 de situri poluate istoric", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat ca problemele legate de mediu si poluare la Rosia Montana tin de existenta a 18 halde de steril neecologizate si abandonate, a doua cariere abandonate fara a fi ecologizate si a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide.

Ministrul Mediului a aratat ca exista ape acide care sunt deversate in bazinul hidrografic printr-o singura galerie si a precizat ca exista si alte puncte de scurgere din care se descarca ape acide.

Ea a aratat ca, prin deversarea acestor ape acide, se depasesc cotele maxime admise de pana la 100 de ori, fiind afectati sever 40 de km in aval in raul Aries, si ca exista mortalitate piscicola in Aries, iar ecosistemul e puternic afectat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#Rovana Plumb garantie mediu RMGC, #Rosia Montana cheltuieli poluare , #proiect