Protestele Rosia Montana nu dau semne de oboseala la Paris

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 10:07
4526 citiri
Protestele Rosia Montana nu dau semne de oboseala la Paris
Foto:Stefan Ataman

Ziua de 20 octombrie a marcat aniversarea a doua luni de la primul "Unis, sauvons, Rosia Montana" scandat in capitala Frantei, manifestantii revenind pentru a 8-a duminica la rand pentru a-si exprima dezacordul fata de proiectul Rosia Montana.

De asemenea, protestatarii au afisat mesaje impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist dar si-au aratat si solidaritatea fata de Marsul pentru Basarabia de la Bucuresti.

Dupa ce in trecut vocea protestatarilor s-a mai facut auzita si in fata sediului Unesco, langa centrul Pompidou, la Ambasada Romaniei sau in Place de la Republique, manifestantii au revenit pentru a 3-a oara in Piata Drepturilor Omului, loc emblematic pentru miscarile de protest din Franta, aflat in imediata apropiere a Turnului Eiffel.

Cei circa 50 protestatari prezenti s-au aratat revoltati de recentele evenimente din tara: demiterea directorului Institului Geologic Roman la scurt timp dupa ce acesta criticase proiectul RMGC, catalogarea protestatarilor drept fascisti sau neonazisti de catre guvernanti, decizia premierului Victor Ponta de a prelungi mandatul Comisiei pentru Rosia Montana cu 30 zile, amanand astfel o luare finala de pozitie etc.

Foto: Gabi Manchet

In cadrul manifestatiei, protestatarii de la poalele turnului Eiffel si-au exprimat inca o data ingrijorarea fata de efectele nocive asupra mediului dar si ale patrimoniului pe care proiectul le-ar putea aduce. De asemenea, acestia au afisat mesaje de sustinere a locuitorilor din Pungesti in lupta lor contra exploatarii gazelor de sist.

La fel de indarjiti ca in fiecare duminica, protestatarii Salvati Rosia Montana din Paris au scandat lozinci precum "Unis, sauvons, Rosia Montana" sau "Oui a la nature, non au cyanure", au cantat, au distribuit materiale informative trecatorilor si au infruntat curajosi ploaia. Numerosi turisti straini dar si francezi s-au aratat interesati si au cerut mai multe detalii referitoare la proiect, exprimandu-si ulterior sustinerea fata de protestatari.

Foto: Stefan Ataman

Dupa terminarea protestului Salvati Rosia Montana, participantii s-au alaturat manifestatiei de sustinere a Marsului pentru Basarabia din Bucuresti. Astfel, avand pe fundal muzica romaneasca, manifestantii au fluturat steaguri tricolore, au tinut discursuri prin care au denuntat pactul Ribbentrop-Molotov si au cerut unirea Basarabiei cu Romania. Protestatarii au cantat si au dansat pe muzica populara romaneasca si au incins si o hora a Unirii, spre incantarea trecatorilor.

Conform celor prezenti la manifestatie, vocile protestatarilor de la Paris vor continua sa fie auzite si in saptamanile urmatoare, fiind deja planificat un nou protest Rosia Montana pentru duminica viitoare. Mai multe detalii, poze si date despre urmatoarele evenimente puteti gasi pe grupul Facebook Rosia Montana Paris.

Foto: Stefan Ataman

Bogdan Capatana

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#protest Rosia Montana Paris, #protest Basarabia Paris , #protest