Proteste pentru Rosia Montana, ziua 4 - Imbranceli cu jandarmii, trafic blocat, muzica si poezie

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 00:46
11899 citiri
Proteste pentru Rosia Montana, ziua 4 - Imbranceli cu jandarmii, trafic blocat, muzica si poezie

Prostestele din Piata Universitatii fata de proiectul de la Rosia Montana au intrat, miercuri, in a patra zi consecutiva, manifestantii dandu-si intalnire din nou la fantana de langa Facultatea de Arhitectura.

Ziua de miercuri s-a soldat cu incidente. Ca in fiecare seara manifestantii au blocat circulatia in zona Universitatii, fortand cordoanele de jandarmi pentru a intra pe carosabil. La un moment dat a aparut si informatia ca oamenii legii ar fi folosit gaze lacrimogene, un fum innecacios raspandindu-se printre manifestanti.

Reprezentantii Jandarmeriei au asigurat, insa, ca nu s-au folosit gaze lacrimogene si, de altfel, niciunul dintre "mijloacele tehnice din dotare".

In orice caz, manifestantii nu au reactionat violent, ba chiar au creat o atmosfera de sarbatoare, cu cantece, poezii si grupuri de discutie pe teme legate de Rosia Montana.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE Text, desfasurarea protestului de la Universitate:

- Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a explicat, la Realitatea Tv, ca nu au fost folosite gaze lacrimogene.

" (Informatia despre lacrimogene, n.red.) a aparut probabil dintr-o eroare a reporterului din teren. Jandarmeria nu a folosit mijloacele tehnice din dotare. S-a asigurat ordinea publica, s-a deviat circulatia rutiera cand a fost blocata, tocmai pentru a proteja manifestantii. Intr-adevar, oamenii au fortat cordoanele de jandarmi, dar nu s-au folosit mijloaceke tehnice din dotare", a spus Enache.

- Oamenii incep sa plece. In Piata raman insa sute de manifestanti.

- Traficul pe Bulevardul Magheru a fost deblocat.

- Jandarmii din Piata, intrebati de corespondentul Ziare.com despre incidentul cu gazele lacrimogene, sustin ca "nu stiu ce s-a intamplat".

- In Piata a aparut un bannere pe care scrie: "1 Kilogram de aur = un suflet de politician" sau "O Romanie curata, nu poluata".

- Reprezentantii jandarmeriei neaga ca ar fi fost folosite gaze lacrimogene.

- Atmosfera de sarbatoare in strada. Oamenii nu mai scandeaza, s-au facut grupuri de discutie.

Foto: vice.com

- In jur de 800 de manifestanti s-au asezat pe asfalt in fata Facultatii de Istorie.

- Nu se mai scandeaza, doar bat la tobe si toata lumea aplauda.

- Manifestantii au reusit sa blocheze si Bulevardul Regina Maria, pe unul dintre sensuri.

- Se recita juramantul de credinta depus de jandarmi.

- Manifestantii scandeaza "fara violenta" si huiduie jandarmii.

- Jandarmii au folosit gaze lacrimogene!!!

- Protestatarii se imbrancesc cu jandarmii, incercand sa treaca de ei.

- Manifestantii au vrut sa ocupe si Regina Elisabeta, insa au fost blocati de jandarmi.

- Presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan, se afla in prima linie a protestatarilor, in fata jandarmilor.

- Printre protestatari se afla si rapperul Norzeatic, cel care canta piesa "In clar cu rosu Montana".

- In strada sunt in jur de 1.200 de persoane.

- Bulevardul Magheru este blocat de manifestantii care au intrat, din nou, pe carosabil. Jandarmii nu fac fata. Se striga "Strada e a noastra"!.

Foto: vice.com

- Protestatarii schimba strategia - pleaca in grupuri mici, sperand ca vor putea trece de jandarmi.

- Manifestantii s-au intors in Piata. Printre protestatari se afla si "Hiena" de la Animal X.

- Protestatarii au scris pe duba Jandarmeriei mesajul "Salvam Rosia Montana" si au desenat inimioare, transmite corespondentul Ziare.com.

- Aproximativ 1000 de persoane s-au strans in fata jandarmilor si striga la ei: "Vreau sa trec!".

- Jandarmii nu au fost deloc luati prin surprindere: un cordon dublu ii asteapta pe manifestanti in capatul strazii Biserica Ienei.

- Manifestantii sunt pe Strada Biserica Ienei si scandeaza la unison "Uniti salvam Rosia Montana".

- Manifestantii pleaca inspre Piata Revolutiei, prin spatele Facultatii de Arhitectura, incercand, astfel, sa-i fenteze pe jandarmi. Oamenii legii nu intervin.

- Presa internationala, interesata de protestele romanilor. In Piata a aparut si un jurnalist CNN.

- Doi studenti in roba au un banner pe care scrie: "Studentii sunt in strada".

Foto: vice.com

- Manifestantii devin din ce in ce mai energici iar randurile lor se ingroasa pe minut ce trece.

- A aparut un banner cu Academia Romana nu sustine exploatarea de la Rosia Montana.

- In piata se aude muzica, atmosfera seamana mai degraba cu una de concert. Manifestantii bat ritmic cu pet-urile in asfalt sau zanganesc portofele cu monede.

- Si in fata Teatrului National, pe trotuarul opus celui de la Fantana, in jur de 10 oameni scandeaza lozinci anti Basescu.

- Protestul, pus pe versuri de manifestanti: "Cocosul Adina si gaina Victoras: Un cocos european botezat Adi Valean/ si-o gaina prim ministru maritata c-o daciana/ Vor sa fac-un gest sinistru. Sa distruga o poiana prin cianuri si fracturare/ sa-i trimitem la plimbare/ sau macar sa-i scuturam/ nu-i lasam si nu-l lasam".

- La ora 21:00, la Universitate s-au strans aproximativ 700 de protestatari, majoritatea tineri, sub 30 de ani.

Foto: vice.com

- Se fac jocuri de cuvinte cu numelr politicienilor: "Grebla de Plumb e in Firea cianurii".

- Jandarmii au facut cordoane duble in jurul protestatarilor, pana la Bulevardul Regina Elisabeta. Sunt mai multi jandarmi decat manifestanti.

- In stanga Fantanii, la Facultatea de Arhitectura, se tin ateliere pe diverse teme si se discuta despre efectul folosirii cianurilor. Potrivit corespondentului Ziare.com, la discutii participa si un jandarm.

- In centrul manifestantilor se afla Claudiu Craciun, cel care da tonul lozincilor. Oamenii au adus pet-uri si tobe.

Foto: vice.com

- Se scandeaza "Ati luat spaga barosana pentru Rosia Montana".

- In jurul orei 20:00, la Universitate se afla aproximativ 400 de protestatari, dar si zeci de jandarmi ce au format un cerc in jurul lor, informeaza corespondentul Ziare.com.

- "Suntem aici de 3 zile. Multi dintre noi lucreaza. Dar suntem aici. De la inceput, de duminica. Strigatul nostru a inceput sa se auda, ecourile sunt peste tot. Presa internationala scrie, multi alti jurnalisti au inceput sa intrebe. Suntem aici ca sa le raspundem, ca sa ne vada. Suntem aici pe pace, ca sa dezbatem si sa zumzaim planuri de viitor.

Hai in piata (...) sa demonstram ca democratia romaneasca NU este apa chioara, desi petul este de acum instrumentul care tine ritmul nemultumirii noastre.

Scopul imediat al iesirilor in strada de pana acum este acela de a-i face pe parlamentari sa voteze (la liber, nu secret) cu 'NU' propunerea de aprobare a legii exploatarii Rosiei Montane", se mai arata pe site.

- Adunarea s-a dat si in aceasta zi tot pe retelele de socializare: "De la ora 19:00 ne vedem in Piata, la Fantana. Vom protesta pasnic, vom tine ateliere, vom arata ca avem o voce comuna. Veniti cu mintea deschisa", se arata intr-un mesaj postat, miercuri, la ora 16.00, pe pagina de Facebook Revolutia incepe la Rosia Montana, pe care si-au anuntat prezenta aproape 1.500 de oameni.

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 3 - Sute de oameni la Universitate si pe Calea Victoriei (Video)

Proteste pentru Rosia Montana: "Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati" (Video)

Manifestatiile au inceput puternic, duminica seara, cand in jur de 3.000 de persoane au participat la un protest in Capitala fata de avizul dat de Guvernul condus de Victor Ponta pentru proiectul de lege privind exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana.

Manifestantii s-au strans in Piata Universitatii cu pancarte si mesaje atat pentru guvernanti, cat si pentru Opozitie - "USL/PDL - aceeasi mizerie", apoi au marsaluit pana la Guvern, unde au cerut demisia premierului Ponta si chiar au incercat sa intre in sediul institutiei.

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 2 - Mesaj pe troleibuz: "Ponta, esti un lingou" (Video)

Luni si marti seara, doar in jur de 1.000 de protestatari s-au mai adunat in Piata Universitatii, blocand insa artere de circulatie precum Bulevardul Regia Elisabeta si Calea Victoriei. Alti manifestanti au protestat in numar insemnat si la Cluj-Napoca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#proteste Rosia Montana, #proteste Piata Universitatii, #proteste exploatare Rosia Montana, #protest Rosia Montana Universitate , #proiect