Proteste pentru Rosia Montana, la Paris: Rosii pentru ambasadorul Romaniei la UNESCO

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 09:30
2816 citiri
Proteste pentru Rosia Montana, la Paris: Rosii pentru ambasadorul Romaniei la UNESCO
Foto: Madalina Alexe

In cea de-a 12 saptamana consecutiva de proteste Salvati Rosia Montana de la Paris, manifestantii au inceput sa scandeze "Unis, sauvons, Rosia Montana" inca de joi.

Acestia si-au dat intalnire, pe 7 noiembrie, langa sediul UNESCO, incercand sa transmita mesajul lor participantilor la cea de-a 37-a Conferinta Generala a organizatiei.

Dupa ce, saptamana trecuta, protestatarii din Paris a petrecut seara de joi comemorand victimele incidentului de la Certej, din 1971, acestia au revenit pe 7 noiembrie langa sediul UNESCO.

Prilejul cu care s-au reintors in locul primei actiuni Salvati Rosia Montana din Paris este demararea Conferintei Generale a UNESCO. Acest eveniment are loc odata la doi ani si este considerat una dintre cele mai importante reuniuni pe tematica patrimoniului mondial.

In cadrul conferintei se vor stabili directiile de actiune ale UNESCO pentru perioada 2014-2021 precum si noii membri ai Comitetului Patrimoniului Mondial (printre ai carei candidati se numara si Romania). Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, va fi prezent la conferinta pana vineri, urmand sa participe la divese sesiuni.

Foto: Stefan Ataman

Dat fiind faptul ca manifestatia a avut loc in timpul saptamanii, incepand cu orele 14:00, numarul protestatarilor a fost mai redus decat de obieci, osciland in jur de 20 persoane.

Cu toate acestea, cei prezenti au dat de o doza mare de determinare si si-au concentrat eforturile pe a-si face mesajul auzit in randul participantilor de la Conferinta Generala.

Plasandu-se la intrarea in sediul UNESCO, protestatarii au distribuit materiale informative majoritatii delegatilor, au stat de vorba cu acestia si au fost placut surprinsi de interesul unora dintre ei fata de Rosia Montana.

Foto: Madalina Alexe

De asemenea, manifestantii au venit inarmati ca de obicei cu bannere si cu steaguri, dar de data aceasta si cu rosii. Ca si la celelalte manifestari, protestatarii au continuat sa scandeze, sa tina discursuri si sa vorbeasca cu trecatorii.

Manifestantii si-au reiterat opozitia fata de proiectul minier RMGC, pledand mai degraba pentru o solutie bazata pe dezvoltarea durabila a zonei, pornind de la includerea acesteia in patrimoniul cultural mondial.

Astfel, cei prezenti au denuntat din nou atitudinea pasiva a Ministerului Culturii si au militat pentru introducerea Rosiei Montana pe lista indicativa a UNESCO.

Protestatarii au venit si cu creativitatea la purtator. Unul dintre manifestanti s-a folosit de o undita pentru a arbora un imens steag cu logo-ul Salvati Rosia Montana Paris si mesajul "Unis, sauvons, Rosia Montana", atragand astfel atentia tuturor trecatorilor.

Chiar daca au pescuit si nori de ploaie, manifestantii au ramas pe pozitii pana in jurul orei 19:00.

Foto: Madalina Alexe

La plecare, protestatarii au avut grija sa ofere un cadou inedit ambasadorului Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu. Acestia i-au lasat cateva rosii oficialului roman la intrarea in sediul organizatiei.

Foto: Madalina Alexe

Saptamana se anunta in continuare incarcata pentru cei de la Paris, protestatarii planuind o noua manifestatie duminica, 10 noiembrie, in imediata apropiere a celebrului muzeu Luvru.

Mai multe informatii si fotografii pot fi gasite pe grupul Rosia Montana Paris.

Bogdan Capatina

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#proteste Rosia Montana Paris, #Unescu proteste Rosia Montana , #protest